Last news in Fakti

20 Декември, 2021 10:47 1 953 8

Корейците създадоха роботизирана ръка, която съвсем точно имитира човешки крайник (ВИДЕО)

  • протеза-
  • изкуствена ръка-
  • ilda

При тестването "ръката" ILDA показа впечатляваща физическа сила

Корейците създадоха роботизирана ръка, която съвсем точно имитира човешки крайник (ВИДЕО) - 1

Създаването на висококачествени протези, необходими за социалната и трудова рехабилитация на човек с увреждания, е една от най-неотложните задачи на съвременната наука и техника. Инженери от много страни се стремят да създадат изкуствени крайници, които да дадат на пациентите, които са загубили ръцете си, способността да извършват голямо разнообразие от движения. Поляците постигнаха голям успех в създаването на най-гъвкавата и сръчна механична ръка в проекта Automaton Robotics, създавайки прототип на устройство, което работи на базата на принципите на човешката ръка.

Сега, учените от Корейския институт по машини и материали също са създали изкуствени крайници ILDA, които позволяват на пациента да поддържа нормален начин на живот. В същото време механичната ръка запазва сръчността и силата на захващане на нивото на обикновена човешка ръка

.

Изкуствената ръка ILDA има 15 степени на свобода, което се осигурява от наличието на 20 стави. Механичните „пръсти“ също са оборудвани с тактилно възприятие. Протезата ILDA има компактен размер (най-голямата дължина е само 218 мм) и ниско тегло - до 1.1 кг. Възможностите на изкуствения крайник бяха тествани на робот.

При тестването "ръката" на ILDA показа впечатляваща физическа сила - лесно мачка тенекиена кутия и държи дъмбел с тегло 18 кг. Маневреността и сръчността на "ръката" бяха тествани при рязане на хартия с ножица. Също така, точността на движението беше потвърдена от операции с яйце - "ръката" нежно, без да повреди крехката черупка, успя да задържи яйцето за дълго време. Точността на движенията на ILDA също беше тествана при събиране на малки предмети с помощта на пинсети.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брво

    6 4 Отговор
    Големи са корейците.Държава голяма колкото България нафрашкана с американски бази.Произвежда БВП колкото Русия или Италия.

    Коментиран от #7

  • 2 Онзи

    7 0 Отговор
    А колкото депутат може ли да краде??
  • 3 Tchikita

    11 0 Отговор
    Браво да не забравяме и хилядите хора които са останали без крайници поради нещастен случай. Проблема сигурно ще е цената, дано е достъпна за хора които имат нужда
  • 4 Каскет

    2 0 Отговор
    Това е страхотно.
  • 5 Тропчо

    1 1 Отговор
    Страшничко.
  • 6 Emo

    6 1 Отговор
    А руснаците създадоха разпадащи се изтребители . Азиатците винаги са били по-напред от пяните руснаци това е факт. Затова запада със тях гледа да се съобразява .
  • 7 7284

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Брво":

    Не само това.Като цяло Кореа,заедно с Япония и САЩ са най-технологичните държави на тоя свят.Все пак това са държави през които не е минал комунистическият режим и най-вече не са имали допир до руския ботуш и е съвсем нормално да са върха на всичко.
  • 8 Т 800

    0 1 Отговор
    Това е ръката от Терминатор 2