Last news in Fakti

12 Януари, 2022 11:24 7 626 3

Внимание: На всички iPhone е установена уязвимост за „фалшиво изключване“ (ВИДЕО)

  • iphone 5-
  • проблем-
  • фалшиво изключване

Проблемът води до загуба на данни за собственика на смартфона

Внимание: На всички iPhone е установена уязвимост за „фалшиво изключване“ (ВИДЕО) - 1

Експертите по киберсигурност от ZecOps обявиха откриването на невъзстановима уязвимост във всички смартфони на Apple. Според служителите на ZecOps те са успели да създадат софтуер, наречен NoReboot, който симулира сценария на изключване или рестартиране на устройство.

Технологията NoReboot позволява на нападателите да се преструват, че iPhone се рестартира или изключва. Програмата се маскира като обвивка SprigBoard и потребителят вижда фалшиви икони за зареждане или изключване на екрана. В същото време всяка обратна връзка между смартфона и потребителя е блокирана: мелодии и известия за съобщения, 3D Touch, вибрация, екран, подсветка на камерата и други функции са деактивирани.

Подмамен от съобщението за състоянието „фалшиво прекъсване“, потребителят няма да подозира, че смартфонът все още е свързан към мрежата и че натрапниците ще могат да получат достъп до микрофона и камерата на устройството. Представителите на ZecOps смятат, че всички модели iPhone, са засегнати. В стандартна ситуация ръчното рестартиране на смартфона прекъсна злонамерения софтуер.

Технологията NoReboot обаче използва фоновите процеси backboardd, InCallSrvice и SpringBoard, отговорни за рестартирането, което ще позволи на вирусния софтуер да продължи да работи след повторното му активиране. NoReboot може да бъде прекъснат само по време на "твърдо рестартиране" с помощта на последователен набор от натискане на клавишите за захранване и сила на звука. Apple все още не е коментирала докладвания проблем.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 faktite

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хомо тарикаткус 🤠":

    Недей ги насъсква прецаканите де! Те епъл нали един от основните им маркетинги е privacy! Privacy през 2022 е просто прах в очите! Що не искат да пускат алтернативни магазини заради това, че може да хванеш повече бацили или заради това , че яко дерат парички от техния? Дали се грижат за природата или искат си продадат отделно скъпите зарядни? Отговорите сами си ги знаете...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.