Last news in Fakti

27 Януари, 2022 14:53 5 463 9

Учени с важно откритие свързано с термоядрената енергия

  • учени-
  • термоядрена енергия-
  • ядрен синтез

Скоро тя може да се превърне в жизнеспособен източник и на Земята

Учени с важно откритие свързано с термоядрената енергия - 1

Учени направиха важно откритие, свързано с термоядрената енергия и по-конкретно ядреният синтез. Той е известен още като процеса, който захранва звездите, но благодарение на задълбочени изследвания, съвсем скоро може да бъде използван и като устойчив и жизнеспособен източник и на Земята.

Опитите в лаборатория обикновено се оказват трудни, защото при процеса се използва много повече енергия, отколкото всъщност се отделя, което на практика го обезсмисля. Сега обаче, учените казват, че успешно са изградили процес, който позволява самозагряване на материята, когато е в плазмено състояние, използвайки ядрен синтез. Накратко, изследователите са успели да компресират и загреят плазма, която след това се нагрява от самите реакции и поддържа енергията.

Изследването е описано в проучването „Изгаряне на плазма, постигнато при инерционно сливане“, публикувано в Nature. Пробивният експеримент е само отговор на един от въпросите около ядрения синтез, но все пак е важна стъпка.

Учени с важно откритие свързано с термоядрената енергия

По време на четири различни експеримента, учените са успели да генерират повече от 100 килоджаула енергия, а в един от тях дори е достигнато до 170 килоджаула от сфера с размер от един милиметър с по-малко от милиграм изотопи в нея.

Въпреки, че енергията е повече отколкото е вложена в горивото, то самият процес все още използва повече енергия отколкото произвежда. Кухината в която се осъществява процесът и лазерът за загряването му все още използват много повече енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    19 2 Отговор
    Кухината е другаде ! На практика все още е НЕвъзможно контролирането на този процес ‼️‼️‼️ Иначе на теория всичко е ясно ‼️
  • 2 ТаУмВзе

    4 9 Отговор
    Торсионното завихряне, не е материя, а информация за материята. По известно като Съзнание, душа, психика и други.
  • 3 Тра-ла-ла

    10 2 Отговор
    А какво ще правим с глобалното затопляне?😂😂😂

    Коментиран от #4

  • 4 ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тра-ла-ла":

    Като разработим термоядрената енергетика ще сложим на Гретето един климатик. Кеф и да охлажда, кеф и да затопля земята... Ако, разбира се, учените дотогава не умрат от студ преди да са разработили процеса...
  • 5 Taka si e

    15 1 Отговор
    от около 60 г. чакаме резултати, ама няма. Правят си някакви скъпо струващи експерименти, но освен в бомба, термоядрения синтез го няма.
  • 6 ComfortablyNumb

    4 8 Отговор
    Българи, сър! Вярват в глобалното захлаждане , глобалното чипиранене, глобалните рептили и разбира се евреите глобалисти ... изобщо де що има "наука" вярват сър!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Лудория

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "ComfortablyNumb":

    Прав си. Вярващи сме. Никой не се позовава на факти, наблюдеие и заключение.
  • 8 Бай Ганьо сър

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ComfortablyNumb":

    Не вярва в нищо и всичко е конспирация, той е най големия тарикат а всички останали са тъпаци , но е на първо място във всички негативни класации , възхищава се на путин но ходи да работи и живее в Германия, Англия, Америка и къде ли не , но не и в Русия . За съжаление надеждите нещата да се оправят са нищожни . А за процеса описан по горе рано или късно ще се случи . И от там е само една крачка да бъде комерсиализиран .
  • 9 незнайко

    0 0 Отговор
    Студения ядрен синтез вече е измислен, но се КРИЕ от СВЕТА !!! Генератора на Роси съществува, но самия той вече НЕ !!! Цялата научна разработка е открадната от САЩ и засекретена !!!