Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 11:06 8 827 18

Съединените щати добавиха AliExpress към списъка с платформи за търговия, продаващи фалшиви продукти

  • онлайн платформи-
  • пазари-
  • фалшиви стоки-
  • ментета-
  • aliexpress

Още две руски платформи - Vkontakte и Gorbushka са "новобранци" в този списък

Съединените щати добавиха AliExpress към списъка с платформи за търговия, продаващи фалшиви продукти - 1

Службата на търговския представител на Съединените щати (USTR) публикува официален списък с най-значимите пазари през 2021 г., които продават фалшиви и пиратски продукти. Списъкът включва както онлайн платформи, така и физически пазари, които улесняват разпространението на фалшиви продукти или нарушаване на авторските права.

Според американския търговски регулатор продажбата на фалшиви стоки вреди на Съединените щати и вреди на американските работници. Освен това самите работници, участващи в незаконно производство и търговия, са обект на интензивна експлоатация, а фалшивите стоки могат да представляват риск за здравето както на производителите, така и на потребителите.

USTR определи китайската платформа AliExpress, руския ресурс Vkontakte и мобилните приложения WeChat и Weixin сред най-значимите платформи за онлайн търговия с ментета. Общо 42 онлайн пазара и 35 физически пазара бяха включени в списъка. Сред физическите могат да се отбележат руският пазар "Горбушка" (Горбушкин двор) и одеският пазар на 7-ми километър в Украйна.

Китайските онлайн пазари Baidu Wangpan, DHGate, Pinduoduo и Taobao също продължават да бъдат в списъка на USTR от години. Освен това в списъка има девет физически пазара, разположени в Китай. Китайските власти вече нарекоха решението на USTR политизирано и нарушаващо правата на китайските производители и търговски предприятия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    48 6 Отговор
    Фалшиви, фалшиви - колко да са фалшиви? Поне си отговарят на цената.

    Коментиран от #5

  • 2 китайски боклуци

    13 30 Отговор
    Добро утро, тези са царете на ментетата. Един комплексиран колега си беше купил "айфон" от Алиекспрес за 30 долара и се опитваше да ни дразни, че сме се набутали стотици долари. След един ден го изхвърли, защото само обвивката беше айфон, а от вътре... андроид :))

    Коментиран от #4

  • 3 Дън Бай

    28 2 Отговор
    Амазон продава САМО оригинали!
  • 4 Потребител

    46 8 Отговор

    До коментар #2 от "китайски боклуци":

    Ами тя какво е очаквала за 30 долара. То и от Ибей продават повече фалшиви работи но защо ли не са в списъка - даже ако си поръчаш телефон може да получиш сгънати вестници и няма никаква защита.

    Пък в Алиехпрес имаш защита и можеш да стартираш спор с продавача ако стоката не отговаря на описанието като арбитър е самия Алиекспрес и мога да ти гарантирам че почти винаги продавача губи и ти връщат парите. Ако не пристигне на време или изобщо не пристигне пак ти връщат парите за разлика от Ибей.

    Амазон е същия като Ибей и ако не го продава самия Амазон веоятността да изгориш е много голяма.

    Ти явно никога не си пазарувал от такива сайтове щом ръсиш такива глупости. Целта на това занятие е да се удари конкуренцията нищо че е по-добра от американските си аналози че нещо губят почва в последните години и закъсват.

    Коментиран от #6

  • 5 Стоп на ментетата

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "истината":

    Да, бе, хвърлени пари на вятъра.
    Има наивни хора, които се доверяват на измамната реклама в сайтовете, и купуват тези боклуци. После си ги чукат от главата, и пак дават пари, но този път за нещо качествено. Не всеки разбира от техника и знае какво да купи.
    Тези ментета трябва да бъдат забранени за внос в ЕС! В България е пълно с нелегални търгаши, които мамят хората с тези ментета. Сайтовете за обяви са залети от боклуци. В Гугъл чат-пат излизат предупреждения за телефоните на някои от мошениците, но не за всички.

    Коментиран от #8

  • 6 Геро

    12 12 Отговор

    До коментар #4 от "Потребител":

    Май ти пишеш глупостите! ИБей е платформа за частни обяви. Там има рейтинг на продавачите и диспути в случай на спор. Пейпал могат да блокират парите на продавача ако е измамил купувач с менте.
    И целта на това занятие е да се спре производството на нискокачествени продукти, а не дрън-дрън. Ако не знаеш, в България има НК в който пише горе долу това - който произвежда или продава имитации на утвърдени марки стоки се наказва с лишаване от свобода от .. до .. години.

    Коментиран от #9

  • 7 buhahaha

    19 4 Отговор
    мдааааааааа баш заради това ще да е :)))))) да може да си продават скъпите стоки те самите а не да си поръчват хората по-евтини нищо , че всичко правят в Китай. Предлози всякакви ама истината е такава! Патенти....
  • 8 Българин

    25 5 Отговор

    До коментар #5 от "Стоп на ментетата":

    "Тези ментета трябва да бъдат забранени за внос в ЕС!"

    Какво разбираш под ментета и кой те кара да купуваш ментета - като не искаш ментета отиваш в официалния сайт на съответната марка и си купуваш от там - е цената е солена ама си плащаш като поп щом искаш "оригинал"

    Пък ти хем искаш оригинално ама хем да е на една десета от цената - е няма как. Аз предпочитам китайски телефон Ксаоми пред "оригинален" Айфон пак произведен в Китай. Оригиналните американски маратонки Найк пак са произведени в Китай.

    Ама май "оригиналните" американски продукти пак произведени в Китай нещо не се търгуват напоследък защото цената им е невъзможна и се мъчат да забранят конкуренцията си че да ни ги притикват. Ама балъците нещо намаляха.

    Коментиран от #12

  • 9 Потребител

    18 5 Отговор

    До коментар #6 от "Геро":

    Да бе американците са си патентовали за Айфона "правоъгълна форма със заоблени ръбове" и всеки който произведе телефон с правоъгълна форма със заоблени ръбове прави "имитация на утвърдени марки" могат да го вкарат в затвора.

    Второ според американските закони чуждите патенти важат само ако са патентовани и в САЩ обаче американските патенти важат в целия свят според тях и могат да съдят и чужди компании - китайците им казаха да си гледат работата и сега пищят.

    "ИБей е платформа за частни обяви"

    Ами Алиекспрес какво е според теб. Ибей има рейтинг на продавачите обаче няма диспути и спорове както и няма задържане на парите - лъжеш и не си пазарувал - там продавача ти праща стоката след като е получил парите. Можеш да се оплачеш от продавача и те да му забранят достъп обаче никой няма да ти върне парите - просто няма такъв механизъм. При Ибей няма срок за доставка - може продавача да те лъже с години, няма проследяване на пратката.

    При Алиекспрес ти превеждаш парите на сайта а не на продавача и той ги задържа докато потвърдиш че си получил стоката или докато мине определен срок (60 дни) - ако не пристигне стоката от сайта ти връщат парите.

    Ясна ми е политиката на краварите - нашите ментета са "оригинални" ментета а стоките на конкуренцията са "ментета" защото сами си ги произвеждат. На това му казват икономически протекционизъм.

    Коментиран от #14, #17

  • 10 Микрософт

    2 0 Отговор
    Продавам ундоус ХР - това си е търговска война, нищо повече....
  • 11 Бедни ми краварю

    8 5 Отговор
    А къде им шият найкиту,например?Откъде ги изнасят?Ей тъй,бай дъ уей да питам...Алиекспрес нали продават същите тези дрехи и маратонки...

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шумчо

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бедни ми краварю":

    Ако са крадени от оригиналните - може, но ако са само повърхностни копия за какво са ми?
    И ние по времето на болшевизма крадяхме от запада - компютъри Правец, менте на Апъл Макинтош.
  • 14 АБВ

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Потребител":

    Грешиш за едно-ибей връщат парите.Ако пратката не пристигне,или е повредена,или е менте и т.н. отваряш диспут.На 100% са ми връщали парите,при всички отворени диспути.Никакви оплаквания.Естествено, това се прави преди да оставиш фийдбек,защото оставиш ли го,после чувай хйо.Винаги са били коректни.В случай,че се разбереш директно с продавача,тогава той ти ги връща,или частично ти ги връща,ако задържиш стоката и разни варианти.
  • 15 нрб умре

    1 8 Отговор
    Гледам на андроида се показва часовник с големи цифри като на Айфон. Намира се в горната половина на екрана, големината на шрифта е горе долу същата. Ще кажете - случайност. Приложението за снимане има бутон в долната част, настройки под него и тн. - пак копие. Много копират тези бе, ама то с копиране никога не можеш да настигнеш, а само да следваш.

    Коментиран от #16

  • 16 кикимор

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "нрб умре":

    Какво е копирал ios (iphone) от android - PiP, app library, преводача им - пълно подобие, табовете в сафари,олед дисплеите (доста време печелиха от LCD), App Clips, безжичното зареждане, превод в реално време от камерата (google lens), копиране на текст от камерата ...широкоъгълните камери, макро снимането, въобще ако трябва да продължа няма да ми стигне времето. Какво следва...може би - Always on display, заключения екран, перископната камера. обратното зареждане и т.н. Тъй както купиха сири, dark sky, shazam и още..на готово, така и не бяха първия мобилен телефон с тъчскрийн, няма да са и първите без дупки (зарядно, и тем подобни) по корпуса. Какво ми харесваше от тях - дисплея чувствителен на натиск и taptic engine-a. И едните и другитге копират и е нормално...и се сещам за още много копирания през годините и от едните и от другите, но понеже сте фенчета ще спра до тук. Apple отдавна спряха да имат иновации и това е самата истина.
  • 17 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Потребител":

    Лъжеш като платен руски трол, какъвто явно си, и то за очевидни неща. В ибей ИМА защита, даже двойна - от самия ибей и от пейпал, ИМА диспути и ВРЪЩАТ пари и ИМА срок за доставка. Алиекспрес видиш ли бил хубав, щото е китайски, демек комунистичеки, а ибей лош, защото е американски. Ама сме ползвали и двете платформи и не ти минават лъжите. С такива плитки изопачавания на истината няма да ти се получи. Ама от русофил нещо конструктивно и полезно не може да се очаква, само да лъже и да мъти водата
  • 18 Петров

    3 0 Отговор
    Яд ги е много американци че Китай произвежда в хиляди бройки и на ниски цени..Ей опасни са..