Last news in Fakti

24 Март, 2022 12:04 1 040 2

Трябват умни технологии за управление на водата

  • води-
  • технологии-
  • експерти

Експерти обсъдиха решения, с които да управляваме по-добре водните ресурси

Трябват умни технологии за управление на водата - 1

На 22 март беше световният ден на водата. Тогава се проведе и второто онлайн събитие "Smart Water: Sustainable Water Vision". Това е важна европейска платформа за диалог и дебат по отношение на умни решения при управлението на водните ресурси.

Онлайн събитието беше организирано от Resideo, световен доставчик на продукти и решения в областта на домашния комфорт, в сътрудничество с италианския университет POLI.design - учебно заведение, класирано на пето място в престижната QS Ranking за 2021 г. в категория „Изкуство и дизайн“.

Темата на събитието беше Устойчива визия за водата, а то включи задълбочен и разнообразен разговор с участието на международни експерти – модерирано от журналиста и писател Фабио Деото – за важността от правилно потребление и управление на водата в жилищния сектор.

Сесията имаше една основна цел - да направи видим невидимия „воден стрес“. Според доклад от 2021 г. на Световната метеорологична организация на ООН (СМО), повече от 2 милиарда души живеят в страни, подложени на воден стрес, а 3.6 милиарда души са изправени пред недостатъчен достъп до вода поне един месец годишно. Ето и мнението на водещите експерти по темата.

Марио Моура, изпълнителен и продуктов директор на Resideo за Европа, Близкия изток и Африка.

„В управлението на водните ресурси трябва да се фокусираме върху разработването на все по-умни решения. Чрез данни от умни технологии и широка продуктова гама, компанията може да помогне на клиентите си да бъдат по-устойчиви, като им предоставя по-добър контрол."

Пит Дирке, глобален директор „Климатична адаптация“ на Arcadis, консултантска компания за разработване на проекти, фокусирана върху устойчивостта в областта на гражданското и екологичното инженерство.

„В свят, в който се наблюдава все по-високо ниво на урбанизация, със сгради и други активи, управлявани по свързан начин от взаимозависими системи, които поддържат колелата на обществото да се въртят, устойчивост и адаптивност са основни качества. Промените в климата водят и до покачване на морското равнище, което увеличава наводненията по крайбрежията, като и по-чести обилни валежи, наводнения в градовете и преливания на реки. Всичко това има негативно въздействие върху качеството на човешкия живот.“

Ренцо Россо, професор по хидрология и хидравлични конструкции в катедрата по гражданско и екологично инженерство (DICA) в Politecnico di Milano

„Вода за бъдещето, не е това, което беше“. Ключовото послание на Ренцо беше, че ролята на водата се е превърнала в ключов елемент на социалните системи от всякакъв географски мащаб. "Водният цикъл е крайъгълният камък на климатичната система. Връзката между водата, храната и енергията ще диктува дневния ред на човечеството през този век."

Андреа Коминола, асистент по интелигентни водни мрежи в центъра за дигитално бъдеще „Айнщайн“ и в Техническия университет в Берлин.

„Като част от дигиталната трансформация, технологии като цифрово измерване и разширен анализ на данни, предлагат на бизнеса и общините възможността да получат по-добро разбиране при разнородната употреба на водни ресурси, за да подкрепят опазването на водата и да се съсредоточат върху решения ориентирани към клиентите, за по-ефикасно управление на търсенето.“

Маурисио Карденас, архитект и основател на Studio Cardenas Conscious Design.

Описва използването на водата като функционален елемент в жилищната среда и представи някои свои проекти, в които използва и експериментира с натурални материали (като бамбук) в микроархитектури.

От онлайн събитието Smart Water.Sustainable Water Vision стана ясно, че водата става все по-важен ресурс, а недостигът ѝ е в центъра на политическия дневен ред. Поглеждайки към бъдещето, виждаме, че може да се направи много за прилагане и адаптиране на иновативни и умни решения в жилищен контекст, за да се запази и защити този основен ресурс. Това е обобщеното мнение на участниците в събитието.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядото

    0 0 Отговор
    Така шъ е. Като си избираме глупави политици които назначават некадърни държавни служители, ще трябва да търсим "умни" технологии. Но колкото и да е умна технологията, като е глупаво "задкормилното устройство" файда нема.
  • 2 сектант

    2 0 Отговор
    това значи влизаш в хотела пускаш 2 лева или с карта плащаш за 5 минути душ докато ти изтече времето общо взето.