Last news in Fakti

18 Април, 2022 10:24 2 578 7

НАСА ще вози астронавти в странни миниванове

  • микробуси-
  • миниван-
  • наса-
  • nasa

Новите електрически микробуси ще могат да настанят астронавти в пълна екипировка

НАСА ще вози астронавти в странни миниванове - 1

Националната космическа агенция по аеронавтика ( НАСА ) избра нови превозни средства, които ще доставят астронавтите до стартовата площадка. Това са три минивана, чиито интериори са подходящи за превоз на космонавти в пълна екипировка.

Според техническото задание интериорът трябва да бъде осемместен, с четири места за астронавти в скафандри. Такъв транспорт се разработва от компанията Canoo. Интересното е, че подобни миниванове, но с по-традиционен интериор ще бъдат пуснати в свободна продажба.

Тези футуристични електрически автомобили ще трябва да доставят на стартовата площадка астронавтите от мисията Артемида-2, които ще отидат до Луната. Полетът е насрочен за май 2024 г. (според някои съобщения може да бъде отложен до 2025 г.).

Минивановете Canoo все още са в процес на разработка, но през юни 2023 г. те трябва да се появят във флота на НАСА. Машините ще бъдат използвани не само в тържествената церемония по изстрелване, но и в много подготвителни процедури, тренировки и репетиции по изстрелването в космоса.

По предварителни данни характеристиките на електрическите микробуси ще бъдат следните: мощност на двигателя - 355 к.с., задно предаване, ускорение до 100 км/ч - около 6.3 секунди.

Капацитетът на батерията ще е 80 kWh, като с едно зареждане тези микробуси ще могат да изминават 400 км. Новите превозни средства ще заменят морално остарелите, но използвани и в момента Airsteam Astrovan, които са разработени преди 40 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    6 1 Отговор
    Електрически микробуси ще возят електрически космонавти до ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ракета, нали?
    Един космически полет отделя вредни емисии колкото всички автомобили в България отделят за 10 години. Не мисля, че електрическите микробуси на космонавтите, много силно ще допринесат за екологията.

    Коментиран от #6

  • 4 Хихихи..

    6 0 Отговор
    Първо да питат Вовата..Иначе НЯМА да се получи..
  • 5 Рамбо Силек

    1 1 Отговор
    Миниван с 80kWh батерия, реалния пробег няма как да е повече от 200-250 км. Освен, ако не карат като за стартова площадка - с до 40км/ч
  • 6 Алекс

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Може ли някакъв линк или доказателство за това твърдение? За eдин полет Falcon 9 изгаря почти 113 тона керосин. За всеки изгорен килигорам керосин се отделят около 3кг CO2 или общо около 340 тона CO2 на един полет. 340тона са средно количеството, което изгарят между 75-80 автомобила на година, или иначе казано, 1000 изстрелвания на Falcon 9-ки ще отдели в атмосферата същото количество CO2, колкото град като Велико Търново за една година. Задава се нова ера на космически двигели, които работят на кислород и метан, при чието горене се отделят много по-малко емисии, и могат да бъдат добивани по много по-екологичен начин, поради факта че се намират в нашата атмосфера.
    Числата са по справки от EPA и Popular Flight Paths, ако ти имаш други сведения..дай да ги видим.
  • 7 ще продължават

    0 0 Отговор
    да се разхождат в холивуд......щото намат асаньор да ги качва вече !