Last news in Fakti

5 Май, 2022 10:58 12 327 32

Защо подводниците Astute се считат за едни от най-страшните в света

  • подводница-
  • ядрено оръжие-
  • astute-
  • великобритания

Според британската класификация принадлежи към категорията SSN - подводници за ядрено нападение с общо предназначение

Защо подводниците Astute се считат за едни от най-страшните в света - 1

Когато става дума за най-силните армии на нашето време, повечето граждани по някаква причина забравят за страна като Великобритания. Въпреки че тази държава не е толкова мощна след Втората световна война, Обединеното кралство все още има напреднала армия и много съюзници, включително страните от така наречената „Британска общност“. Островната държава има и собствен ядрен щит, а с него и подводници.

Както може би се досещате, Astute (проницателен, хитър) не е само една подводница, а цял клас от най-новите британски подводници. Според британската класификация принадлежи към категорията SSN - подводници за ядрено нападение с общо предназначение. Това означава, че подводницата е оборудвана както с торпедна тръба, така и с ракетна пускова установка. В допълнение към най-традиционната роля на "ловна" подводница, Astute може да участва в обстрела на наземни и надводни цели, както и да се използва като превозно средство за тайно доставяне на групи от специални части на територията на противника.

Защо подводниците Astute се считат за едни от най-страшните в света

Любопитно е, че историята на Astute датира от годините на Студената война и Съветския съюз. Проектът е стартиран от Кралския флот на Великобритания като отговор на появата на най-новите съветски подводници в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Британското военноморско командване вярва, че остаряващите Swiftsure и Trafalgar вече няма да могат да се конкурират наравно със съветските подводници в случай на нова война. Последващият разпад на СССР обаче принуди британците да откажат да финансират скъпия проект.

Защо подводниците Astute се считат за едни от най-страшните в света

„Радостта” на пацифистите обаче беше краткотрайна. Още през 1994 г. Кралският флот отново започва да говори за необходимостта от създаване на нов клас подводници. Освен това на хартия Astute са почти готови. В търга за разработка на подводницата участват компании като GEC-Marconi, BMT, VSEL и Rolls-Royce, които нямат нужда от представяне. В резултат на това работата е възобновена още през 1995 г., а през 2001 г. Великобритания пуска на вода първата готова подводница. През последните години винаги има две подводници, които са на вода и са в пълна бойна готовност. Флотът разчита на още седем подводници в обозримо бъдеще. В същото време британците вече започнаха работа по наследника на Astute, който трябва да се роди през 2040 година.

Защо подводниците Astute се считат за едни от най-страшните в света

Подводниците Astute могат да бъдат в автономна навигация до 90 дни. Екипажът на подводницата сес състои от 98 до 109 души. Подводницата е въоръжена с шест 533 мм торпедни апарата и пускова установка за крилати ракети Tomahawk. За навигация се използват сонарът Thales 2076 и ехолота Atlas DESO 25, както и двойка оптоелектронни мачти Thales CM010. Основният проблем на Astute е неговата скорост. По-точно отсъствието на такава.

Защо подводниците Astute се считат за едни от най-страшните в света

Въпреки че декларираната максимална скорост е 29-30 възела, на практика се оказа, че е почти невъзможно да се ускори до такава скорост, за разлика от руската Ясеня-М - 31 възела и американската Virginia - 34 възела. В същото време обаче британската подводница превъзхожда по въоръжение, както американската, така и руската. В крайна сметка това все още е най-страховития подводен хищник.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Surko

    60 41 Отговор
    Само с техника не став,трябва и сърце и кауза.Дрогирания англичанин има една кауза,как да се напие и дрогира за другото няма усет.

    Коментиран от #5

  • 3 Rampage

    60 39 Отговор
    Tова са едни подводнички големи колкото банята на руските подводници от клас,, Борей"!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Петров

    44 25 Отговор
    Британците притежават 250 рскети и авиобмби с ядрени заряд общо. Uk е едно ядрено джудже.

    Коментиран от #9

  • 7 Философа

    65 27 Отговор
    Британците са вредни за човечеството.
  • 8 Значи думаш

    49 37 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    рашкин, че англичаните които са военна морска сила от 500 години и имат само няколко загубени сражения, са по-зле от великия руско съветски флот, който няма нито една спечелена битка, а губи всичките си сражения от кой ли не. Да си припомним великия съветски самолетоносач "Кузя", който единствен и неповторим унищожи 3 собствени самолета. Да си припомним великия кораб "Москва", който преди няколко години сам не се само взриви с ракета. Клипчетата още ги има в нета.

    Коментиран от #10, #17, #24, #31

  • 9 Русоробчо

    31 21 Отговор

    До коментар #6 от "Петров":

    това е достатъчно да затрият земята 2 пъти.

    Коментиран от #12

  • 10 Пропускаш

    37 13 Отговор

    До коментар #8 от "Значи думаш":

    самолетоносача преди потъне, потопи и собствения си плаващ ремонтен док.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОНТРАТА

    40 25 Отговор

    До коментар #9 от "Русоробчо":

    Британския ядрен аресенал е от времето на пражката пролет. Британските ракети се погряват с вряла вода.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да бе нещо не четеш

    28 24 Отговор

    До коментар #12 от "КОНТРАТА":

    статията, всичко е доста модерно. А на Русия май нещо цялата им техника е от времето на ВСВ. Само 30% от руските ракети нещо могат да летят до целта и това са само най-новите.
  • 15 Ха ха ха

    34 18 Отговор
    Няма друг "съвременен" флот, потопил толкова много подводници и кораби, като рушко-савецкия, за пример подводниците - комсомолец, курск, лошарик, а както твърди руското командване и крайцера масква!
  • 16 Теле

    11 1 Отговор
    А БЕ ГЕМИЙКА
  • 17 Що говориш глупости,

    25 13 Отговор

    До коментар #8 от "Значи думаш":

    Москва не е кораб, безаналогова подводница е отскоро.
  • 18 РЗС

    37 29 Отговор

    До коментар #11 от "Хисторик":

    Момче, ти историята чел ли си я? Знаеш ли коя е страната, която е била най-великата империя в историята на човечеството, владеела 1/4 от земната суша и население? Тази, за която говориш в момента. Знаеш ли Америка от къде е дошла и кои са хората, които са я създали? Зад островната държава са още камара държави, на които кралицата е държавен глава. Common wealth се състои от 54 държави и популация от 2.5 милиарда народ в момента. В това число от 54 страни не са само африкански държави, но също и Австралия, Канада, Нова Зеландия и тн. струва ли ти се, че не знаеш колко уши имаш по главата, както и другите дето история не четат. Ей четете историята, стига с тая руска пропаганда, че ще си останете да не казвам какви до гроб!

    Коментиран от #28

  • 19 Амдертлиев

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Глупости":

    Ако си бяха седяли кротко руснаци и американци,днес в протекторат Британиен и по точно в Лондонщад,щяха да ядат вюрстове и пият бира и на немски с английски акцент ,щяха да се поздравяват с Prost.
  • 20 Стар кораб млада подводница

    13 4 Отговор
    Страшни са докато не започнат да потъват.
  • 21 НА ИНАТА СНИМКА МАСЛО ИЛИ МАЗУТ ТЕЧЕ

    10 3 Отговор
    ЗАД НЕЯ А НА ДРУГАТА СНИМКА ДУМИ КЪТ КУМИНИТЕ НА ТЕЦ БОБОВ ДОЛ.....
  • 22 Ком

    9 1 Отговор
    Реклама на посредствено ниво. 9363
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мустафа Кемал паша

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Значи думаш":

    Аз как съм разпарял британски свинтери, никой друг не го е правил.
  • 25 ттт

    9 6 Отговор
    Хубава подводница! А модерна термоядрена ракета за нея кога ще направят? В момента е като гаубица изстрелваща карфици.
  • 26 asa

    13 13 Отговор
    Няма проблеми ! Един " Посейдон" движещ се с 200 км/час и е с термоядрен заряд с разделящи се боеголовки с мощност над 200 Мега Тона е достатъчна да " изтрие" Англия от картата на света и завинаги да " лежи" дънoто на океана.( тя е новото " Оръжие на Възмездието" е от новите ракети използвани от Руските подводници ).
  • 27 Бах ZZZZZZ

    7 8 Отговор
    Тази подводница е голяма колкото Гемия ,почти колкото е големината на плувния басейн в Руските подводници клас "КУРСК"
  • 28 Абе улаv

    9 10 Отговор

    До коментар #18 от "РЗС":

    И какво от това че са били империя?
    Какво е видял обикновеният британец от това?
    Нищо.
    А да не говорим за останалите колонизирани и ограбени държави.
    А за тая общност не ми оняснявай, тя е само на книга вече, и като изключищАстралия, Канада и Нова Зеландия друго всичко е една плява.
    Само се гордеят какви били велики ама дедите им са работели по комините като деца или са мизерували.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Може би

    2 2 Отговор
    Британците отдавна не са фактор във военно отношение. Подводници за нанасяне на глобални удари с всякакъв вид ракети имат САЩ и Русия.

    Коментиран от #32

  • 31 Kосе Босе

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Значи думаш":

    Моите поздравления -каза им го точно но дали ще те разберат,не го приемай лично-ушанките са зомбирал народ???
  • 32 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Може би":

    Tова не е съвсем вярно,защото във всички световни военни класации ,подводниците Astute ,се нареждат като по-добри от всички руски подводници