Last news in Fakti

6 Юни, 2022 13:02 2 424 14

Ростех представи блокчейн платформа, способна да замени SWIFT

  • ростех-
  • swift-
  • разплащане-
  • валута

На форума CIPR-2022 Ростех представи блокчейн платформата CELLS

Ростех представи блокчейн платформа, способна да замени SWIFT - 1

Блокчейн платформата CELLS, разработена от Новосибирския институт по програмни системи (NIPS), е предназначена да създаде система от софтуерни продукти и услуги, базирани на технологията на разпределения регистър.

Един от централните елементи на платформата се превърна в цифрова система за извършване на плащания в национални валути, която може да предостави реална алтернатива на SWIFT при международни сетълменти.

Според руснаците многофункционалната система осигурява международни плащания, мултивалутни транзакции, идентификация на потребителя и съхранение на цифрова валута. Блокчейн технологията, комбинирана със сертифицирана криптографска защита на информацията, осигурява високо ниво на надеждност на ИТ решението.

„Система за цифрово плащане, базирана на блокчейн платформа, може да се използва като пълноценен заместител на SWIFT, осигурявайки висока скорост, сигурност и неотменими транзакции.

Системата ще направи възможно преминаването към сетълмент в национални валути, ще премахне риска от санкции и ще гарантира независимостта на националната финансова политика за участниците в клиринга“, каза Олег Евтушенко, изпълнителен директор на Ростех.

На базата на CELLS също са внедрени система за съхранение на данни, блокчейн платформа за създаване на уеб приложения, защитени от хакерство и DDOS атаки, услуга „цифров паспорт“, система „цифрови жилищно-комунални услуги“ и други решения.

Платформата осигурява до 100 000 транзакции в секунда с възможност за умножаване на производителността, както и съхранение и предаване на големи мултимедийни файлове в защитен формат в съответствие със законодателните изисквания на Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от друг ъгъл

    22 6 Отговор
    Зеленито жуже позеленяло от яд, като чуло!
  • 2 Ехаа

    28 7 Отговор
    Последствията от войната ще са тежки за запада

    Коментиран от #5

  • 3 Матрософ

    8 19 Отговор
    Чудесно е, че руснаците са се хванали за балона на блокчейна.
    Това ще ги довърши по-скоро.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Иван

    6 8 Отговор
    Картонен блокчей задвижван от руски газ. стартъпидея

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 човече

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Матрософ":

    Защо изобщо коментираш, като изобщо не знаеш какво е туй нещо блокчейн?
  • 8 мчи как

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Нищо че етериума и той от руснак е направен...
  • 9 Павел пенев

    17 6 Отговор
    Браво руснаци. Изхвърлете всичко западно на боклука, разбийте и западните спекулативни борси, авсичко произведено в Русия да се предлага срещу рубли. Ясно е че долара и еврото не стават и за тоалетната.

    Коментиран от #10

  • 10 Българин

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Павел пенев":

    Аха, ама какво е това всичко произведено в Русия?Новия Москвич ли?

    Коментиран от #11

  • 11 Саксон Crazy Писториус

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Пич ти май не си чул още, че диамантите са поскъпнали тройно заради спирането на износа от Русия? Ти сигурно не знаеш, и че диамантите не се слагат само върху пръстени, нали? Да не давам примери с още купчина неща, за които вероятно не си и сънувал къде се произвеждат.
  • 12 Ванго

    2 0 Отговор
    Въйй, и ся кво, пита един преател Чукча?!
  • 13 Драгой

    1 4 Отговор
    Запада трепери ;)
    Каквото и да направят ако не е свързано с чуждите банки не върши работа и остава за вътрешна консумация. Могат да си купят Москвичи, но още не е почнало производството и се говори, че ще може да направят само вноска, а колата ще се получава след 15 години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.