Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Май, 2022 10:21 3 789 65

Мерки! ЕС изключи "Сбербанк" от системата SWIFT

  • русия-
  • санкции-
  • swift-
  • сбербанк

"Сбербанк" работи в обичаен режим и изключването ѝ от SWIFT не променя ситуацията с международните плащания, съобщи днес пресслужбата на кредитната компания, цитирана от ТАСС

Мерки! ЕС изключи "Сбербанк" от системата SWIFT - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз постигна споразумение да изключи най-голямата руска банка - "Сбербанк", от международната финансова система SWIFT в рамките на шестия пакет от санкции срещу Москва, съобщиха снощи европейските държавни и правителствени ръководители, цитирани от Франс прес.

"Този пакет от санкции включва тежки мерки като изваждането от SWIFT на най-голямата руска банка, "Сбербанк", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. До този момент седем руски финансови учреждения са лишени от достъп до SWIFT, платформата за международни разплащания, позволяваща изпращане на платежни нареждания между банките. Сред тях са ВТБ, "Россия", "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Совкомбанк" и ВИБ (ВЭБ).

Още новини от Украйна

"Сбербанк" работи в обичаен режим и изключването ѝ от SWIFT не променя ситуацията с международните плащания, съобщи днес пресслужбата на кредитната компания, цитирана от ТАСС. Банката уточнява, че вътрешните операции в Русия не зависят от тази платежна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    25 37 Отговор
    Нищо де той Путин ще продава на евтиния юан хахахаха
  • 2 Петьо Петров

    35 5 Отговор
    Има ли нещо неочаквано според вас?

    Коментиран от #29

  • 3 Е не ееее

    20 32 Отговор
    Ауу олигарсите на Путин ще обеднеят,тва е скандално.

    Коментиран от #4

  • 4 Евтината рубла си е евтина рубла.

    23 40 Отговор

    До коментар #3 от "Е не ееее":

    Да за сметка на руския народ,на който олигарсите на Путин дават трохички.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Илия

    29 62 Отговор
    Това вече ще боли много.Путин се прави на мъж ама Европа до две години ще спре напълно газа и петрола.Никога повече тези пари няма да се върнат.Китай също прави енергиен преход до 10 години и на тях няма да им трябва ни газ ни петрол

    Коментиран от #15, #19, #30, #36

  • 8 Ами резултата ще е за ЕС

    69 25 Отговор
    До няколко месеца глад, студ и бунтове с революции!!!!

    Коментиран от #16, #21

  • 9 Петьо Петров

    51 13 Отговор
    Добре, изключваме руските банки от всички международни системи... те създават своя в която търгуват с всичко друго, но не и евро и долари. Ако някой търси даден продукт, къде ще го намери? С какво ще го купи?

    Коментиран от #24, #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Историк

    58 17 Отговор

    До коментар #7 от "Илия":

    Европа не е света,потреблението на енергоносители се увеличава в прогресия и Руските газ и нефт ще има кой да ги купува...дори и САЩ!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    63 10 Отговор

    До коментар #7 от "Илия":

    И един мармот завива шоколада в станиол....... От 20 години Европа се опитва да се откаже от въглищата и е до под кривата круша.... ама до 2 ще се откаже от петрола и газа. Ще дойдат едни прекупвачи и ще купуват от Русия, ще паркират за 1 ден кораба до някой попътен терминал за втечнен газ, ще предекларират товара като вкаран и изкаран от терминала и ето ....... разтоварили в системата втечнен газ за Зимбабве и натоварили демократичен газ от терминала за Холандия. А дори няма да разтоварват кораба..... всичко ще е само на документи. Холандия ще си плаща едни 50% отгоре и ще се бият в гърдите, че са демократи и удрят руската икономика. Пълен смях. Лошото е, че и ние ще плащаме по същата схема с прекупвачите.

    Коментиран от #22

  • 20 Тодор Правешки

    18 36 Отговор
    Сега очаквам нова вълна от ревящи путинофили в телевизионните студия, а товарищ Волгин да си скъса ризата в ефир...

    Коментиран от #26

  • 21 Лв лв

    9 39 Отговор

    До коментар #8 от "Ами резултата ще е за ЕС":

    Хехехихи тя Европа 2та световна воина е преживяла с студ и глад та Путин ще я уплаши.
  • 22 и кво от това?

    24 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Абе пич, от 1989 до 2005 като имаше трима посредника в българия, дето ти продаваха газ не рева.Май забрави за Топенерджи и др.

    Коментиран от #27

  • 23 йнхбг

    47 3 Отговор

    До коментар #16 от "Жоро":

    Да ти го обясня простичко като човек с бизнес в Русия, работещ за износ и със сметки точно в Сбербанк:

    От ден първи беше ясно, че един ден и моята банка ще го отнесе и от същият този ден първи контрагентите ми в Европа и Ф.А.Щ почнаха да търсят начин да се заобиколят санкциите. Отне ни точно 2 (ДВА) дни да намерим действащият начин който е буквално ЕЛЕМЕНТАРЕН. Да, има леко усложнение (еднократно) обаче на фона на това да загубиш контрагент това е дреболия. И в крайна сметка всички тези санкции звучат много страшно в новините, но масово са в категория "дребно усложнение" и се заобикалят лесно- лошото е за вас като крайни клиенти щото вие плащате накрая сметката. И за твоя изненада резултатът от тези санкции ще го отнесат основно европейските държави:

    - блокирането на руските Visa и Master card означава без руски туристи в ес, само Италия докладваха за €2млрд. загуби от липсата на руснаци- сега тези милиарди на руснаците ще останат в руските курорти и част ще отидат в Турция
    - конфискацията на яхти, имоти и т.н. на олигарсите означава рязко и БЕЗВЪЗВРАТНО изтегляне на минимум €200млрд. руски капитали от ес
    - изваждането на банки от SWIFT води само и единствено до увеличаване на банките ползващи SPFS- тоест до руският аналог на SWIFT, а има и китайска аналогична система...

    Коментиран от #28

  • 24 Чоко

    12 37 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Ушанките лека полека ще загубят връзка с останалия цивилизован свят.

    Коментиран от #35

  • 25 Чоко

    7 17 Отговор

    До коментар #9 от "Петьо Петров":

    Когато не разбираш много е хубаво повечко да прочетеш първо.
  • 26 Историк

    33 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тодор Правешки":

    Не е важно какво очакваш ти,едва ли има значение,важно е как ще оцелее българина подложен на една безумна европейска самоунищожителна политика!

    Коментиран от #31

  • 27 Историк

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "и кво от това?":

    Добре,а това правилно ли е?
  • 28 Пипи

    12 36 Отговор

    До коментар #23 от "йнхбг":

    Само да попитам колко са 200 милиарда на фона на трилиони. Русия с мизерната си икономика е абсолютно заобиколим фактор. Никой от останалите големи играчи няма да се жертва в името на приятелството. Всички ще скубят здраво от Русия. Като започнем от Китай и Индия, на които Русия няма да продава ресурси на цената на световните пазари и завършим с Бразилия и останалите от Латинска Америка. Русия ще е в партер при тези взаимоотношения, унижена и много години ще минат преди да се съвземе и не за друго, а заради корупцията. Руснаците имаха златната възможност да се развиват през последните 25 години, но те предпочетоха да крадат собствената си държава без да развият икономиката си.

    Коментиран от #38, #45, #47, #49

  • 29 Кокорчо🙄

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Заглавието би трябвало да е, смени системата с руската нали ще плаща чрез руска банка
  • 30 Светът

    29 3 Отговор

    До коментар #7 от "Илия":

    не започва и не завършва с Европа! Купувачи на енергия винаги ще има! А дори и изцяло светът да мине на "зелена" енергия, не забравяй, че фосилните горива, освен че отиват за производство на някакъв вид енергия, са и основна суровина за химическата промишленост...И един прост пример - огромни количества природен газ отиват за производство на амоняк, а от него азотни торове...Нефтът също не служи само за производство на горива...Така че купувачи на фосилните горива винаги ще има, защото не можеш да затриеш химическата промишленост със "зелената" енергия, каквото и да значи това...
  • 31 Тодор Правешки

    6 24 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Европейците ли накараха Путлер да нападне Украйна, товарищ???

    Коментиран от #37, #50

  • 32 Идеално

    20 4 Отговор
    По-далече от западните крадливи системи - по-добре.
  • 33 У бре

    7 13 Отговор
    Е,щом работи в обичаен режим,значи става банка само за вътрешна употреба.
  • 34 Диванен Геостратег

    21 3 Отговор
    Още от първите санкции срещу Русия, през 2014-та Русия започна да изгражда свой аналог на SWIFT, Китай също имат такъв, сега мисля, че ги обединиха и планът е да се включат страните от БРИКС и тихоокеанския регион. Не знам дали осъзнавате, но говорим за една тотално независима от Западния свят финансова система, където те няма да имат никакъв контрол над паричните потоци. От тия санкции най-много ще реве Европа, VISA и MasterCard, защото техните аналози ще им дръпнат клиентите. Да, руските туристи няма да са добре дошли в Европа известно време, ама останалата част от света е на разположение. Същото е и с търговията - там санкциите са само от Европа и САЩ. И от никой друг. Това не е целият свят, както тръбят западните медии. И 1/3 не е даже.
  • 35 Мисля

    20 3 Отговор

    До коментар #24 от "Чоко":

    че ЕС е в агония . Като един тъп хулиган се чуди каква друга простотия да направи, защото неспособни да признаят грешките си и затова затъват и ние с тях за компания
  • 36 Миро

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "Илия":

    Вземи се ограмоти малко. Индия черти пъти е увеличила вноса на петрол от Русия за последните месеци. Една икономика ако няма евтини енергоресурси умира защото не е конкурентна на пазара. Европа е обречена .
  • 37 Разбира се.

    16 7 Отговор

    До коментар #31 от "Тодор Правешки":

    Те и фащ, нямат енергоисточници, суровини и искат да ги откраднат, както винаги са правили до сега. Не могат да воюват, от доста години са като кастрирани в тая област и ги е страх. За това направиха майдана и непрекъснато насъскват нещастните укри да се избиват с руснаците, за да отслабят и фалират РФ. Но не се получи и губят войната. Сами си спретнаха самоунищожението. Със съюзник като фащ, по голям враг не може да имаш.

    Коментиран от #41, #42

  • 38 лкйнбгф

    21 14 Отговор

    До коментар #28 от "Пипи":

    Мноу мъ кефи как изпълнявате заповедите от Кoзяk и пробутвате скапаните им опорки... Схемата е проста:
    - санкциите се подкрепят от държави с няма и 1млрд. население и тези държави произвеждат общо взето едно ГОЛЯМО НИЩО.
    - останалите държави с над 6млрд. население са против санкциите и като бонус произвеждат 90% от стоките и суровините в света.
    - колко е мизерна руската икономика и кой ще се съобразява с нея ще разбереш още тази зима като се окажеш на улицата умираща от глад и студ. А за скубането- ти от костенурка вълна скубала ли си?

    Записвай си:

    Бюджетът на Русия в частта си "приходи от газ и нефт" от над 15г. се формира на база продадени Х количества при цена от $40 за барел нефт (себестойност под $10) и $100 за 1000м3 газ (себестойност под $15). Кога последно някой е виждал такива цени, щото аз не помня... Тоест дори и на тези цени да продават газ и нефт на Индия и Китай самата Русия ще си вземе нейното- няма да спечели безобразно много, но няма да е на загуба. А при такива безобразно ниски цени Индия и Китай буквално ще унищожат всякаква индустрия и икономика по света. Жокер- Русия ДОКАЗАНО притежава НАЙ-ГОЛЕМИТЕ залежи на нефт и газ в света и тези количества които тя доставя НЕ МОГАТ да бъдат заместени не днес, не утре, а и след 20 години не могат да бъдат заместени.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 така ще да е

    4 14 Отговор

    До коментар #37 от "Разбира се.":

    ма без технологиите на ФАЩ още щяхте да събирате нефта на повърхността с шепи, както и целия арабски свят. ако не бяха те рашка говняшка никога нямаше да изкара ни петрол ни газ. Помним с какви думи продадоха Аляска.

    Коментиран от #51, #58

  • 43 Мамул

    12 2 Отговор
    Европа трябва да се превърне в изключително васална територия на Британия. В новото райониране на света Европа е англосаксонски район под британско управление. За целта е нужно да се детронира Германия икономически. Това се и прави със санкциите. Най-много ще пострада Германия.
  • 44 Евроатлантик

    14 0 Отговор

    До коментар #40 от "муаха хахахаха":

    Като ти изключим каруцарския речник, що реши, че нещо като го спрат и не може да си намери друга ниша? Русия не я мисля, тя търгува с над половината свят. А ти замисляш ли се, от къде Европа ще компенсира дефицитите, които сама си създава и на каква цена ще го постигне?

    Коментиран от #46, #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 муаха хахахаха

    2 8 Отговор

    До коментар #44 от "Евроатлантик":

    и пак минаваме на ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ...
    аре намери после говори

    Коментиран от #54

  • 47 .лкийухъ

    15 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пипи":

    Относно колко били €200млрд. на фона на трилиони... Ами те тези €200млрд. пряко и по спешност изтеглени руски капитали не звучат като много, но като се огледаш и установиш как това води до "случайно" изтегляне на още ХИЛЯДИ други инвеститори и виждаш как онези начални €200млрд. са станали "случайно" над €4 ТРИЛИОНА... И всичко това е лесно проверяемо като се огледаш колко проекта се сринаха в последните 2 месеца и колко от тях са някак свързани са руснаците пряко или през 3-5 компании...
  • 48 дете малко

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "Евроатлантик":

    суровината на Русия минава или през Босфора или през Балтийско море.
    казвам ти дъще... сещай се снахо.

    Коментиран от #52, #53

  • 49 Хаджи Генчо

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пипи":

    Да тъ, в рижайти плитки. Колкото евтино Русия ще продава на Китай и Индия, толкова по-евтино ще купува от тях. Промишлените стоки от тези страни са в пъти по-евтини от западните"марки" , бивши "марки". Марките не са това което бяха.
  • 50 Историк

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тодор Правешки":

    Не,американците-индиректно!
  • 51 Айнщайн

    12 2 Отговор

    До коментар #42 от "така ще да е":

    Не се газирай толкова. Светът е динамичен. Преди 200 години дошлите авантюристи да стават американци основно са се занимавали с кражба на коне и отглеждане на крави. Това са върховни технологии, а?
  • 52 Евроатлантик

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "дете малко":

    Препоръчвам ти да отвориш един атлас и да се образоваш за руските граници.

    Коментиран от #55

  • 53 74461

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "дете малко":

    Я пак си помисли, Русия не граничи само с Черно море, или за теб граничи? Погледни картата, елементарно е.
  • 54 Евроатлантик

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "муаха хахахаха":

    Къде видя "ще"? То се случва пред очите ти, а ти дори не го проумяваш...

    Коментиран от #56

  • 55 ех дете малко

    3 6 Отговор

    До коментар #52 от "Евроатлантик":

    сега отвори ти атласа и виж руските пътища газопроводи и нефтопроводи и после отвори на википедийката като за тебе на думата пемфрост и разбери що ги няма там. Силата на Сибир не могат да запълнят на 10%

    Коментиран от #62

  • 56 муаха хахахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Евроатлантик":

    да не би да спомена коя е "другата ниша" или пропуснах? та ЩЕ я търсите.

    Коментиран от #63

  • 57 Г-жо Урсула...

    4 2 Отговор
    ...Фонн-Дер-КараФекалийнен...!Много сте гадни и...миризливи...!!!
  • 58 А ако не бяха ,,рашките"...!

    8 6 Отговор

    До коментар #42 от "така ще да е":

    А кой бе първият космонавт в света-Руснак-Юрий Гагарин!А коя бе първата жена в света космонавт-Валентина Терешкова-Рускиня...!А чия беше Международната Космическа Станция-Руска...!А кои първи стъпиха на луната ли...-САЩ-и по-точно-режисьорите и актьорите им от Холивуд....,с гордо веещото се американско знаме,като тъпанарите изобщо не знаят,че на луната просто...никога няма вятър ...!!!

    Коментиран от #60

  • 59 Диджитал

    2 1 Отговор
    Куренси. А вие си плямпайте за и против,русопитеци и кравари.
  • 60 Е как така?!

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "А ако не бяха ,,рашките"...!":

    На луната ще има вятър...!Та там атмосферата е разредена...!Трябва наистина да си голям тъпанар,за да заснемеш рекламен клип,с гордо веещо се американско знаме на...Луната...!Страхотна историческа издънка на САЩ...!!!!!!!!!!!!!!!!??????
  • 61 Гого

    8 1 Отговор
    Е и? От Сбербанк си го преместиха в другия крачол. Дреме им за санкциите. Имат си собствена система за междубанкови разплащания. Само да не търчат после и да се молят да ги включат към руската система. Срамно е ЕС да подкрепя отявлени фашисти, сражаващи се под хитлериско знаме (свастика). Не даже и под Украинско. Гледал съм го на кадри. Позор за ЕС и САЩ, които поругават гибелта на войниците загинали във ВСВ, за да могат тия гащници да живеят сега. Отвратен съм от хора подкрепящи Зеленски. Един отявлен фашист. А би трябвало да бъде съден и обесен като военнопрестъпник.
  • 62 Евроатлантик

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "ех дете малко":

    Последно какво да гледам? Пристанища или нефтопроводи и газопроводи?
    Северен Поток 1 бачка ли? А Нафтогаз бачка ли? Турси Поток бачка ли?
    Толкоз за санкциите. Другото, ако има изгода и интерес ще се инвестира в нови тръби.
  • 63 Евроатлантик

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "муаха хахахаха":

    Нямам какво да търся, ти май не си наясно с кого търгува Русия и как. Ако смяташ, че е особено зависима от Европа и САЩ - ми не е. Ефекта от Кримските санкции е, че Русия стана основен износител на пшеница и храни, вместо вносител. Със сегашните ускориха финансовата им независимост. Да, ще пострадат в краткосрочен план, ама рублата не се срина, що ли?
    А ти кажи за еврорайха каква зима го чака, на какви цени и с какви дефицити.
    Че там акушерката санкционира Русия като и изкупува петрола, че да не го продавала по-скъпо...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Уф, най-сетне, три месеца умуваха..........
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания