Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 11:05 43 175 25

Xiaomi пуска смартфон, който се зарежда напълно за 9 минути

  • xiaomi-
  • redmi-
  • 12-
  • explorer

Това е новата конкуренция сред средния клас телефони

Xiaomi пуска смартфон, който се зарежда напълно за 9 минути - 1

По време на представянето в Китай на новата гама Redmi Note 12, Xiaomi акцентира на своя Redmi Note 12 Explorer. Благодарение на своето бързо зареждане от 210 W, той възвръща 100% автономност за 9 минути.

Това е новата конкуренция сред средния клас телефони. След като се бориха да имат най-големия екран, най-бързия чип, най-големия брой фото сензори на гърба на устройството, най-впечатляващата батерия, производителите на смартфони сега се състезават на друга основа: бързото зареждане.

От няколко години производителите умножиха обещанията за бързо зареждане до под 20 минути за най-модерните. Сред съперниците откриваме Oppo, Realme, Vivo или Xiaomi. И последният току-що постави рекорд с чисто новия си Redmi Note 12 Explorer Edition, представен миналата седмица в Китай. Той обещава да се зареди напълно само за девет минути и да възстанови 66% за пет минути.

Xiaomi пуска смартфон, който се зарежда напълно за 9 минути

По този начин той изтрива предишния рекорд на Vivo IQOO 10 Pro, който достигна 100% за 10 минути благодарение на своето зарядно устройство от 200 W. За това Redmi Note 12 Explorer Edition разчита на 210 W бързо зарядно устройство, най-мощното на пазара, за 4300 mAh батерия. Сравнително скромен капацитет, който, от друга страна, не трябва да гарантира рекордна издръжливост на устройството.

Но постижението остава значително и би трябвало да привлече окото на онези, които потръпват веднага щом телефонът им падне под 50% оставаща автономност. За да постигне това, Xiaomi обяснява, че е работил върху своето GaN зарядно устройство (с галиев нитрид, който загрява значително по-малко от обичайния силиций и също така провежда по-добре електричеството за по-добър енергиен капацитет), за да разпредели по-добре мощността на зареждане, но също и върху кабела, който има е подсилен за допълнителна безопасност.

Xiaomi пуска смартфон, който се зарежда напълно за 9 минути

Често по отношение на устойчивостта във времето и броя на поддържаните цикли на презареждане това може да направи разликата. Oppo и Vivo обявиха, че техният смартфон обещава поне четири години поддържане на качеството на батерията (повече от 80% от капацитета им). За момента Xiaomi не е съобщила данни по този въпрос. За сравнение, зареждането на iPhone 14 Pro Max с поддържаното 27W зарядно устройство отнема почти 1 час и 30 минути.

Засега Xiaomi обяви своя Redmi Note 12 Explorer Edition само за китайския пазар, където трябва да бъде наличен в началото на ноември. Той включва 6,67-инчов 120 Hz OLED екран, дизайн от алуминий и стъкло, троен фото модул с 200-мегапикселов основен сензор, 8-мегапикселов ултраширокоъгълен и 2-мегапикселов макро сензор. Както винаги, на мода е съотношението качество-цена в гамата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    8 54 Отговор
    е да ама да имаш айфон си е кеф

    Коментиран от #14

  • 2 Иван

    14 41 Отговор
    За деградация на лития в батерията с всяко зареждане (цикъл) май не са им казвали на великите китайци. Издържливостта на заряда винаги ще е по-важна от това колко бързо може да се зареди. Ама нали е важно всичко да става бързо, че да можем да поцъкаме Facebook пак.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Пълни глупости

    41 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Деградацията на батерията се наблюдава най-често при прегряване на батерията, а токът няма никакво значение, ако от това не довежда до прегряване на батерията.

    Но от iphone все още не са открили течното охлаждане на батериите и дори при 27 вата зареждане, което отнема на най-добрия ви модел два часа за да се зареди напълно, температурата на телефона е близка до тази на това xiaomi.

    Освен течно охлаждане на батериите и процесора, xiaomi използва и графен в батериите за да им намали вътрешното съпротивление.

    Моят телефон може да се зарежда със 120 вата, но ако не ми трябва 15 минутно зареждане да бързам за някъде, използвам зарядното от предишния ми телефон 67 вата и телефона си остава студен при зареждане. Докато айфона на 27 вата си грее та пари. Коя ли батерия деградира повече?

    Коментиран от #5

  • 4 1234

    6 13 Отговор
    Сигурно се разрежда бързо.
  • 5 е-авто

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пълни глупости":

    Разбира се, че високата температура води до деградация на първо място и на второ: пълните цикли заряд-разряд. От андроид 10 натам имаме smart battery management който не позволява да се използва пълния капацитет (остава буфер т.е. като ти пише 100% самата клетка е на 95 примерно). С 2 думи: ако се следи температурата (при колите има активно термоуправление - охлаждане и подгрев на батерията) и не се използва целия капацитет на клетката, тя може да изкара до 20 години - потвърдено от множество серийни тестове в Нисан и БМВ.

    Коментиран от #8

  • 6 Роки

    9 1 Отговор
    Някой ден ,който наближава и колите ще се зареждат за толкова време.И няма да има връщане назад.

    Коментиран от #9, #17

  • 7 Аз ще ти кажа

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Имам телефон със 120W зарядно. Разликата в разряда с айфон при еднакви цикли на зареждане е 1-2% за един и същ период от време. И дори да не беше така, щях пак да предпочета удобството от бързото зареждане пред това да запазя 4-5% повече от батерията отколкото да се мъча с бавно зареждане. Батерия се сменя в крайна сметка. Хубавото на Xiaomi e, че си имат собствени чипове специално за бързото зареждане (за сигурността и контрола).
  • 8 дъбъл

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "е-авто":

    Да разбирам ли според теб не трябва да зареждам батерията до100% и да разреждам до 0%.За да запазя батерията?
  • 9 Инженерът

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роки":

    Ако батериите на електричките са литиево йонни забрави. То не е ясно дали има толкова литий, че всички да минем на електромобили, а и да се случи си представи пожар на литиева батерия в паркинг на мол пълен с електрички - резултатът ще неугасим пожар и обезлюден квартал поразен от химическо замърсяване...

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Дрън дрън

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Инженерът":

    Това с лития не би ли омръзна и не разбрахте ли, че има почти неограничени запаси?


    А не разбра ли, че от догодина започва серийното производство на натриеви батерии. Или смяташ че и натрия е в ограничени количества или е скъп, при положение, че го продават в всеки един супермаркет за жълти стотинки?
  • 11 Защо ти е подземен паркинг и литий

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Инженерът":

    Ето какво се случва на открит паркинг с автомобили с ДВГ - "само" 3500 изгорели автомобила на летището. И разбира се няма никакво химическо замърсяване и всичкият този черен дим е напълно безвреден и може напълно безопасно да се диша дори от пеленаче, нали?

  • 12 А дано, ама надали!

    11 1 Отговор
    "За сравнение, зареждането на iPhone 14 Pro Max с поддържаното 27W зарядно устройство отнема почти 1 час и 30 минути."

    На хартия може и да е така, за да зарибяват шийповете, но ето как стои въпросът на практика.

    Два часа и осем минути за зареждане!!!

    Коментиран от #15, #16

  • 13 харесвам ги

    10 0 Отговор
    Аз съм доволен с Redmi Note 11 Pro съм 50% зарежда за 15 мин а цялостно при напълно изхабена батерия за 40. Батерията е 5000 mAh а заеядното 65W iиздържа много дълго време.
  • 14 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Кеф за Булгар табак !
  • 15 сигурен съм че е така

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "А дано, ама надали!":

    E точно затова никога няма да си купя IPhone :)
  • 16 Цък цък язък

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "А дано, ама надали!":

    Моя сътрудник си взе iphone 14 и от скоро почна да зарежда само с моето зарядно 120W и му гледах сеира няколко дена без да му казвам нищо и накрая ме пита що моя го зареждал за 18 минути а неговия пак така бавно. Понеже е добър човек и не разбира от технологии му обясних като гледах да не засегна темата с iphone-a директно, но споменах за едни стандарти и кабели накратко. После омърлушен си го сложи върху безжичното и почна да чака. Доста е неудобно особено в работно време да чакаш толкова много. Даже не се втурнах да му казвам, че на моя само безжичното му зареждане е 60% по-бързо от неговото с кабела.
  • 17 Скоро, скоро, колко скоро

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роки":

    А дано, ама кога…

    Коментиран от #18

  • 18 Е колко да е скоро?

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Скоро, скоро, колко скоро":

    Ще бъде през август месец 2022 година. Виж колко съм сигурен в прогнозите. Лично аз смятам, че и това е напълно задоволително - зареждане до 40% от батерията - 210 км за 5 минути с 480kW зарядно представено от Xpeng.

    И забележи, че това отново е китайска компания и останалите продължават да работят по въпроса. Тази компания работи само от седем години и е постигнала по-бързо зареждане със сравнително малък бюджет, който не може по никакъв начин да се сравнява с бюджета на най-голямата компания по пазарна капитализация в света за всички времена - apple. Телефонът на последните се зарежда от 10 до 20 пъти по-бавно.

    Коментиран от #19

  • 19 Колко му е

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Е колко да е скоро?":

    Епъл да купят и тази компания и да го представят като тяхно постижение, по техни заслуги. Те не обичат да се захващат с нещо трудоемко, което отнема години време да се развие, те обичат наготово да се възползват от труда на чужди компании.Единствено отделят време з а това как да зомбират хората година след година.

    Коментиран от #21

  • 20 МигМаг

    0 7 Отговор
    Тези започнаха да произвеждат и заваръчни апарати ли!?

    Коментиран от #25

  • 21 хахаха

    0 7 Отговор

    До коментар #19 от "Колко му е":

    Ако говирм за купуване на компании там Гугъл е шампион
  • 22 Оле

    0 10 Отговор
    Никога не си купувайте от тази марка телефони,запомнетего.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 А не думай

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Оле":

    Търпението ви се изчерпа и вече директно си показвате , защо влизате тук. Поне да беше добавил към "съвета" да си вземат айфон пръчлета ...
  • 24 Благодаря за съвета

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Оле":

    А щом трябва да избягвам тази марка, ще ми препоръчаш ли друга по-добра марка от която мога да си купя телефон за точно определен бюджет, например за едни бюджета ще е 300, а за друг 3000 лв. Какви по-добри телефони можеш да си вземеш за един от двата бюджета или някакъв бюджет по средата, какъвто си избереш?

    Или пък си избери някакви технически параметри и посочи кой е по-изгодният телефон за тези параметри?

    За мен това е марката, която предлага най-добрия баланс между качество, възможности и цена, но нямам никакви проблеми да я сменя, ако предложиш алтернатива.

    Не съм кон с капаци като някой познати от тук. При избора на техника, каквато и да била, поставям критичното мислене и здравия разум пред емоциите.
  • 25 Благо

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "МигМаг":

    "Тези" произвеждат адски много продукти от, които съм много доволен. Минах от Iphone на Xiaomi, взех си техен телефон, рутер и от там нататък телевизор, таблет, умни крушки, прахосмукачка робот и лаптоп. С помощта на рутера всичко е свързано и честно казано това може да се нарече истинска екосистема, като има и още продукти за добавяне за дома. Сега ако ми хареса следващия им флагман ще си го купя. Не ми беше лесно решението да сменя Iphone-a, но определено не съжалявам и капка.