Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 10:42 4 117 24

Постоянното лятно часово време би предотвратило 37 000 автомобилни катастрофи - да не говорим за елените

  • лятно часово време-
  • зимно часово време-
  • смяна-
  • катастрофи

Това ще спести 33 човешки живота, 2000 наранявания и разходи за ремонт

Постоянното лятно часово време би предотвратило 37 000 автомобилни катастрофи - да не говорим за елените - 1

Независимо от неприятностите от превключването между стандартно и лятно часово време, които влияят на навиците ни за сън - всичко това има и по-сериозни последици. Ново проучване сочи, че промяната на времето допринася за 37 000 автомобилни катастрофи с елени по пътищата на САЩ.

Докладът, публикуван тази седмица в списание Current Biology , показва, че целогодишното лятно часово време би намалило времето, през което вечерният трафик в пиковите часове се явява в тъмнината всяка година, като това ще предотврати 33 човешки смъртни случая, 2000 наранявания и ще спести около 1.2 милиарда долара ремонтни разходи, произтичащи от тези аварии.

„Числата са изненадващо големи“, съобщи Лора Пру, доцент по наука за дивата природа във Вашингтонския университет и автор на изследването. „Просто се забелязва, че една привидно проста промяна – да не се сменя часовникът обратно през есента, да не се връща назад – би довела до толкова значително намаляване на сблъсъците в цялата страна.“

„Ако шофирате два часа след като се стъмни, има 14 пъти по-голяма вероятност да блъснете елен, отколкото ако шофирате преди да се стъмни“, каза Калъм Кънингам, постдокторант в UW и съавтор на изследването. Междувременно преминаването постоянно към стандартно време би струвало допълнителни 66 човешки живота на година и щети от 2 милиарда долара от допълнителни 74 000 сблъсъка.

За да разберат ефекта от сезонните промени във времето, изследователите събират данни за дивата природа и сблъсъци на превозни средства от повече от 1 милион катастрофи в 23 щата, за да оценят въздействието. Елените са най-активни от двете страни на зазоряване и здрач и данните показват, че шофьорите са много по-склонни да ударят елени, когато вечерното пътуване се извършва по тъмно.

Всяка година в Съединените щати се случват около 2.1 милиона сблъсъка на превозно средство с елени, което причинява икономически загуби за повече от 10 милиарда долара - с 59 000 човешки наранявания и 440 смъртни случая.

Вашингтон е един от 19-те щата, в които законодателните органи са одобрили постоянно лятно часово време, но те изискват действия от Конгреса, за да го въведат в сила. През март Сенатът прецени , като единодушно гласува в полза на Закона за защита на слънцето, който ще направи лятното часово време постоянно целогодишно за всички щати, с изключение на Хавай и по-голямата част от Аризона. Тези два щата ще продължат да спазват целогодишно стандартното време.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълни

    22 20 Отговор
    глупости
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да бе

    18 15 Отговор
    и би спряло войната даже
  • 4 Ами да

    38 22 Отговор
    Трябва да се приеме само лятното часово време!

    Коментиран от #7, #8, #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Псевдоним

    26 20 Отговор
    Лобират за лятното време, но всъщност зимното е правилното.
  • 7 В грешка си

    26 25 Отговор

    До коментар #4 от "Ами да":

    Точно обратното, трябва да е само зимното. То е астрономическото. Къде си тръгнал срещу природата?

    Коментиран от #14

  • 8 Шарко

    26 18 Отговор

    До коментар #4 от "Ами да":

    Твърдо ЗА. Лятно часове време през цялата година.
  • 9 Дядо Стою

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Елените":

    Мба, сухо и жилаво им е месото. Пък и ако си мислиш , че след катастрофа с 300-400 кила елен колата ти ще става за нещо, че да можеш да го отнесеш, много се лъжеш. Като знам една лисица какво мазало прави ...
  • 10 Българана

    20 5 Отговор
    В България е добре да си остане нашето си време... Но, както се казва-народът може да иска, но политиците ще направят точно обратното...
  • 11 ШЕРИФ

    17 5 Отговор
    Пълна заблуда. Колкото шофирането на фарове през деня намали катастрофите! Те, елените ги отстрелват с оптика и не на пътното платно.
  • 12 Един

    24 11 Отговор
    Пълни глупости! Лятното часово време е изкуствено създадено, уж с цел пестене на ток! Реалното време е зимното или астрономическото часово време, което е съобразено с въртенето на земята около оста й, т.е. съобразено е с природата! Кога у нас най-после че го махнат това местене на часовниците? И ако го махнат, логично е да оставят реалното астрономическо часово време, както е в много държави по света и както трябва да бъде по принцип!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 14 Отговор
    Ще ти омекне, когато декември започнеш да водиш децата или внуците на градина или училище ‼️‼️
    Сърчицата и очичките им ще спят, Слънцето ще се покаже чак в 9:00 ‼️
  • 14 Диамантената ръка

    19 3 Отговор

    До коментар #7 от "В грешка си":

    На природата знаеш ли колко й пука сега дали часовника ти показва 15 или 16 часа?
  • 15 Попов

    10 6 Отговор
    А ако се шофира за работа 2 часа преди да се съмне, когато елените пак са активни според статията, а шофорът не се е събудил съвсем, какво казва за това уважаемият Калъм Кънингам? А катастрофите от несъбудили се в градовете, където няма елени? Промишлеността отдавна не се интересува от лятно/зимно часово време при 24 часов режим на работа, говедата също нехаят за часовник, когато огладнеят. Само хората стават на луди от стреса 2 пъти в годината. Тези, които пишете статията, прочетете и какво казват лекарите - колко смърт се случва в дните около смените поради инфаркти и др. заради стреса. Да св установи едно време веднаж завинаги и да се спре с тази простотия. Нищо не е трудно, ако има желание.
  • 16 Бай Канур

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Ами да":

    Астрономическото време е зимното. Лятното часово време е измислица!!!
  • 17 Емо

    5 9 Отговор
    Астрономическото време е нормалното, през зимата и то една малка част се съмва 8.30 най-късно, има леко неудобство, заради ранното стъмване, но това е природата. Ако има лятно време през зимата, сутрин ще се развиделява 9.00-9.30 ч. Вечерта няма да е 16.30-17.00, а ще е 17.30-18.00 ч. Астрономическото време ако остане през лятото, ще благоприятства по-ранното ставане и по-нормалното лягане за сън вечер, ще благоприятства и нормалната работа на организма, образуването на мелатотин и въстановяването през нощта. Денят така или иначе е достатъчно дълъг и не е необходимо да е светло до 22 ч. както е ако е изкуствено лятно време. По лятното време трябва организма да спи с един час по-малко, но реално е повече, тъй като се заспива и по-късно заради късното стъмване. Аз мисля, че трябва да се пробва няколко години да си е астрономическо и през лятото, и тогава може по-реалистично да се прецени. За изкуствено лятно време през цялата година въобъще не би трябвало да се мисли.

    Коментиран от #23

  • 18 РаТко хиперкара § суперфоня

    3 5 Отговор
    Откъде те намериха ве Радко,такъв умник не като глупака Мъск!
  • 19 ;лкйхиу65

    5 6 Отговор
    Аман от дебилни идеи...
  • 20 Нико

    3 2 Отговор
    Лятно часово време!!!
  • 21 Интензивното

    2 0 Отговор
    Смениха времето и старците се изпотрепаха
  • 22 Баста

    1 2 Отговор
    За здравето е полезно астрономическото време!

    Като казали на един индиански вожд за лятното часово време, човека казал: "Само политик може да отреже долния край на едно одеяло, да го зашие отгоре и да каже, че е удължил одеялото."

    Не ми пука дали в щатите или на остров фани-ме-за-фара ще въвеждат лятно, среднощно или марсианско време. Това си е тяхна работа.

    Ние да си гледаме нас. Единственото нещо, дето е сигурен резултат от лятното часово време у нас, е допълнителен стрес и увреждане на здравето заради разминаването с естествените биологични ритми.
  • 23 колко глупости си изписал а дори

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Емо":

    си нямаш хал хабер че на природата не и пука какво ти показва часовника … толкова ли е трудно да го осъзнаете бе хора
  • 24 кочо

    0 1 Отговор
    много им се иска на откачалките да командват времето-днес така утре иначе.природата не се командува а се съобразяваш със нея.