Last news in Fakti

12 Януари, 2023 12:43 11 168 25

Цената на първия екологичен бензин е шокираща

  • бензин-
  • екологично гориво-
  • двг

Към момента литър такова гориво се продава за 2 990 долара

Цената на първия екологичен бензин е шокираща - 1

Компанията Zero Petroleum обяви началото на продажбите на първото в света екологично гориво. Цената му обаче е меко казано висока 2 990 долара за литър. Това се съобщава на уебсайта testcoches.es .

Ще припомним, че Европейския съюз планира да забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 година заради вредните им емисии. За да забави този процес, Zero Petroleum разработи въглеродно неутрално синтетично гориво.

Това гориво може да се използва както в дизелови, така и в бензинови двигатели. За целта дори не е необходимо да се правят промени по възлите и агрегатите на автомобила.

При изгарянето на това синтетично гориво се отделя въглероден диоксид, но количеството му е значително по-малко, отколкото при конвенционалния бензин или дизел. Горивото вече е тествано и доказва предимствата си.

Сериозен недостатък на въпросното гориво обаче е неговата цена. Продава се в 20-литрови туби на цена от 59 800 долара.

Комерсиализацията на това гориво все още не е насочена към "обикновените потребители". Масовото му производство е планирано от 2027 г. Тогава се планира цената да бъде намалена до 3.6 долара за литър.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами нещо

    37 2 Отговор
    държавна субсидия няма ли да има? За един приятел питам, че дръгела му гори 20/100 без да смятаме маслото.

    Коментиран от #14

  • 2 Пълна

    37 2 Отговор
    психопатия , само заглавието прочетох .Шизофренна работа!
  • 3 Псевдоним

    17 3 Отговор
    Това ще го ползват само някакви топ-гъзари.

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Акита по градинките

    31 3 Отговор
    Кат стане 36стотинки литъра ми съ обадети! До тогава може да измислите и бензин от кучешки фaшkuu на цена 5000долара литъра!
  • 5 Грета

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    И партиите на зелените!
  • 6 ДрайвингПлежър

    11 3 Отговор
    Далев, не е първия. Порше продава на 10 евро литъра от експерименталния завод, с тенденция да падне до около 1-2 при масово производство. Този прото е някакъв тарикат решил да одере кожи и да врътне далавера с военните...
  • 7 Читател

    25 1 Отговор
    Цената не е важна. Повече ме притеснява, как ще сипвам ".. за 20 лв.".

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Луд

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Читател":

    Много просто с Капкомер
  • 9 Патето Яки

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Читател":

    Ще сипваш със спринцовка, Много е скъпо, по скъпо от мляко от врабчета.
  • 10 Напротив

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Има доста антиелектрици които смятат, че синтетичният бензин бил бъдещето. Особено предвид, че като закъсаш, не можеш да занесеш една туба ток на приятел за да стигне до зарядната станция, но можеш да извадиш тубата от багажника и да му сипеш бензин.

    Предполагам, че сега ще изкупят всички налични количества, за да напълнят багажниците с такива туби, защото това е бъдещето, а не скъпите електромобили, въпреки че една тесла модел три вече струва 33 000 долара, а една 20-литрова туба бензин 56000 евро. Ама предполагам ще носят поне по две туби в багажника да имат поне за двама приятеля, като закъсат да им сипят.

    Коментиран от #16, #17

  • 11 Благодаря за източника на статията

    3 1 Отговор
    Цитирам от там:

    В момента всички проекти, които се изпълняват около въглеродно неутрални синтетични горива , имат един и същ проблем , а той е, че тяхното производство е изключително скъпо и това прави крайните цени също така определено невъзможни за приемане . Сега всички тези компании смятат, че техните проекти, докато продължават да мащабират производството, ще могат да намалят разходите до такава степен, че зареждането с тези горива да струва практически същото като бензина и дизела днес.

    Нещата ще се усложнят и то много, когато от 2035 г. спрат да продават коли с бензинови двигатели, дизелови двигатели и дори хибриди. Всъщност трудностите ще настъпят много по-рано, защото има няколко производителя, които ще спрат да произвеждат този тип автомобили в очакване на европейския стандарт. Така че жизнеспособността на тези проекти за гориво е доста съмнителна, но има силни компании – отново като Porsche – които залагат на тези синтетични горива, възползвайки се от факта, че Европа е оставила вратата отворена за тази възможност.
  • 12 пак го съчиниха

    7 0 Отговор
    Супер врътка. Иначе тубата е красиво на шарена еко бих казал.
  • 13 ЛиБеРаст

    3 2 Отговор
    .Аси и простотиите! Банковият капитал рути промишлеността!!! Защото промишлеността създаде силна средна класа и силни държави!!! А това е неприемлива конкуренция и заплаха за властта на капитала!!!
  • 14 Селянина с колелото

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами нещо":

    Мисля си че "екологичен бензин" спокойно може да се нарече и етиловия алкохол (етанол). Бензиновия двигател с минимални корекции може да работи с него. Произвежда се от меласа, жито, царевица и ... При изгарянето му се отделя въглероден двуокис и вода. Цената му е 2.00-2,50 лв за литър. А и в Бразилия например около 1/4 от автомобилите са на етанол и то от извесни марки като Jeep, Peugeot и други.

    Но както се казва "това е новото модерно, плащайте 5000 лв за литър "био-бензин".
  • 15 Кракомобил

    7 2 Отговор
    На тубите пише "Royal Air Force"! Некакви мутри точат свръх-печалби от военните бюджети яко!
    Иначе Ауди и ФВ още преди 10-тина години показаха специално разработен дизелов двигател за специално разработено синтетично гориво с много по-добри екологични показатели! Но петролните компании и шейховете видяха в това екологична конкуренция и удариха ФВ и другите евро-производители с "Дизел-гейт"! Сега очаквам БКП–ГЕРБерастите, мургавия ДС-МВРо-вски "български" "войвода" Контрера-мъпета и "спасителя" Боби Бпнев в СтОбщ, след като забъркаха кашата с новите билети, да въведат еко-такса за пешеходците за изпускани газове (пъpдeнe) при движение по улиците!
  • 16 Тесльо

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Напротив":

    хайде купи и ми докарай нова тесла 3 за 33 000 долара...до БГ, готова за регистрация!!!

    Коментиран от #20

  • 17 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Напротив":

    Тесла модел 3 , поне където съм аз, струва 33 000 долара на 5 години на 100 000 мили , разбирай имаш ресурс за още 50 000 мили останал ... навит ли си !?

    Коментиран от #19

  • 18 иво

    8 1 Отговор
    ЕС ще остане ли до 2035 година ли ? . Когато за няколко месеца разрушиха това което бе създадена за много години. С тези лицемерни предатели на Националните интереси Европа да остане като ЕС не е възможно.
  • 19 Очевдино

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    не е навит и си трае…а това е толкова нетипично за тесльо….
  • 20 Пак заяждане за запетайките?

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тесльо":

    А да не би тубата за 60 000 долара да е в България и да нямаш разходи да я докараш и да я обмитиш? Ако ще я продаваш, сложи и 20% ДДС.

    Но в крайна сметка, в една част от света една туба синтетичен бензин струва 60 000 долара, а в Китай чисто нова тесла модел 3 струва 33 000.

    Това са фактите, а вие си ги интерпретирате и донагласявайте както си пожелаете.

    Коментиран от #21

  • 21 Хайдее

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пак заяждане за запетайките?":

    рев рев и отново рев... кой те кара да купуваш туба с бензин за 60 000 долара в България???
    Само оправдания и извъртания... хлъзльо...

    Коментиран от #22

  • 22 А теб кой те кара

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хайдее":

    Да си купиш електромобил?

    Коментиран от #23

  • 23 Такива

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "А теб кой те кара":

    които не са виждали и не са се качвали…та чак в инфантилните си опити и качетсветни китайчета започнаха да им се привиждат на сън….
  • 24 незнайко

    3 1 Отговор
    Това със сигурност не е майтап ! Света отива към свръх богатите , но те не осъзнават откъде идват богатствата им ! Въстанието на Спартак е малка част от тази дилема ! Целта е в обозримо бъдеще да има две класи както е било в миналото , БОГАТИ и РОБИ !!!
  • 25 ей ииии

    0 0 Отговор
    То по-скъпо от отколкото през Втората Световна Война, бе@