Last news in Fakti

23 Януари, 2023 13:16 7 384 25

Китайски Hyperloop за влакове със скорост над 1000 км/ч

  • hyperloop-
  • китай

Тестовете се правят от военно-отбранителната компания China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC)

Китайски Hyperloop за влакове със скорост над 1000 км/ч - 1

Китайският проект hyperloop, насочен към разработване на технология за свръхвисокоскоростен подземен транспорт, успешно завърши първите тестове на пътническа капсула в пълен размер.

Съобщава се, че като при първата част от тестовете тя развива скорост от едва 50 км/ч, като всеки път преодолява разстояние от 210 метра. Крайната цел на проекта е да транспортира пътници и товари със скорости от 1000 км/ч или повече в почти вакуумна тръба.

За китайския проект не се знае много. Това, което е ясно е, че тестовете се правят от военно-отбранителната компания China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), която изгражда и експлоатира съоръжението.

Китайски Hyperloop за влакове със скорост над 1000 км/ч

На свой ред представители на CASIC казаха, че критични компоненти, включително свръхпроводящи магнити, мощни електрически системи, системи за управление на сигурността с изкуствен интелект, устройства за безжична комуникация и сензори, са работили в съответствие с плана по време на тестовете.

Също така си струва да се отбележи, че Китай се присъедини към играта с hyperloop доста късно - CASIC започна изграждането на съоръжението в Датонг едва през април 2022 г. За сравнение, в Съединените щати компаниите започнаха да изграждат своите аналози преди около пет години.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудо голямо !

    50 5 Отговор
    Важното е ,че от БАН създадоха чушкопек за три чушки.

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Госあ

    33 0 Отговор
    Китай вече използват Маглев (тва некво краварско име, А 😂) за пътници, за енергийна ефективност. Ама кво разбират китайските учени и инженери, я да питат акушерката или пожарникарят ! 😂

    Коментиран от #16

  • 3 Симо

    42 3 Отговор
    И китайците ще имат hyperloop, а американците ще имат картинки, видеа и акции на Уолстрийт. Както с всичко друго.
  • 4 Госあ

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Чудо голямо !":

    БАН, баце, създаваха измервателни уреди за МИР, в зората на стволовите клетки препрограмираха плацента в хрущялна тъкан и т.н. Ама плодзеленчукарите откъде да знаете, А ?

    Коментиран от #6

  • 5 Бойко Българоубиец

    34 5 Отговор
    Моето бдж дето го окрадах движи с 40кмч и всеки втори влак се запалва като суха трева и гори като клада хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 6 Българин

    21 11 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    И ква файда имаме от това сега,а? Какво направи бан за 30 години феодални старци крадливи

    Коментиран от #8

  • 7 шегичка

    11 2 Отговор
    Тестват го военните защото това им е тайното оръжие ще атакуват Тайван от долу.

    Коментиран от #11

  • 8 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Виж са, за феодалните старци съм съгласен. Истинските професори се пенсионираха, останаха паразитите. Но кой е виновен за това ? А файда от българската наука ще има, когато има българска индустрия. Файда е също и публикациите в реномирани научни журнали, които въпреки всичко излизат от някои групи и институти. Файдата е, че света знае, че от България все пак излиза научна продукция, а не сме нация само от прекупвачи на банани или квото е там.

    Коментиран от #10

  • 9 Умен по цялата глава

    25 0 Отговор
    Ехаааа ..Живееш си живота във Варна,закусваш,тръгваш към 7.30 за работа и в 8 часа си в София на работното място....А сега се придвижвам за един час от Горубляне до Орлов мост по Цариградско...

    Коментиран от #14

  • 10 Германец

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Никой не ва знае вас ва даже на картата не могат да ви намерят

    Коментиран от #12

  • 11 тайванката отдолу е много тесна

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "шегичка":

    затуй требе се атакува отгоре, през устата
  • 12 Госあ

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "Германец":

    Вас образаните въ знаят като гастарбайтери, обаче 😂

    Коментиран от #23

  • 13 Едмонд Дантес

    26 0 Отговор
    Голяма държава с големи възможности. По важното е ние кога ще имаме влакове в България с поне 200 км в час . Без да се самозапалват.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А за

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чудо голямо !":

    На макети оставиха четвъртатата,поне тя дърта ама се увърта
  • 16 Голем смях

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Маглев си е чисто германски влак.Пътува между Шанхай и летището му.Името му произлиза от ..магнит.Движи се на магнитна възглавница.
  • 17 емо

    10 1 Отговор
    В Китай от 2010 година насам имат влакове да се движат около 360 км/час на въздушна възглавница. Даже до Шангай влаковете се движат с 400 км/час. Наскоро минаха всичките тестове даже и Държавните изпитания ( това значи ще се произвеждат ) които развиват скорост до 600 км/час. Но колко ще е им експлатационта скорост не знам.

    Коментиран от #18

  • 18 Голем смях

    4 11 Отговор

    До коментар #17 от "емо":

    Скоростните влакове в Китай се движат по релси.Трасетата за магнитна възглавница са много скъпи и не се ползват масово.В Шанхай единствения Маглев е до летището и е ГЕРМАНСКИ.Все пак Китай е десетки години назад от САЩ и ЕС ,Япония и Корея .Половината население на Китай все още е в землянки и пещери,а мръсотията и мизерията в Китай е велика.Не случайно всички болести ,зарази ,свински,птичи и всякакви грипове тръгват от Китай.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Грейнис Водород България

    6 0 Отговор
    ХАЙПЪРЛУУП е вакуумна тръба в която се движи капсула със свръхзвукова скорост от над 1200 км/ч. Идеята с вакуума е да не се извършва триене както при движение във въздуха, при което корпусът на капсулата се нагрява. За съжаление поддържането на вакуум в такъв обем си е направо невъзможно - неслучайно вече над 10 години се правят опити и най-високата достигната скорост засега е смешна - 290 км/ч. Това е причината Мъск да продаде проекта на Брансън за смешните 80 милиона - просто искаше да се отърве от него . Ако обаче се въведе облицовка на зоните на удар от циркониев диоксид с вградена капилярна охладителна система с течен азот, нуждата от вакуумна тръба отпада . Системата за Магнитна Левитация - МАГЛЕВ би могла да се изпълни с постоянни неодимови или дори прости феромагити вместо със занчително по-скъпия вариант - електромагнити, да се раздели на няколко (пет) оси отдолу, отгоре и отстрани на капсулата, за да я държи в стабилен магнитен арест при суперзвуковите скорости . Вместо задвижващата система "разгънат статор" може да се ползва по-евтин обикновен турбореактивен самолетен двигател, захранван със зелен OFO-Kеросинов Аерозол, на почти нулева цена. Напълно е възможно и монтаж на ракетен реактивен СКРАМДЖЕТ двигател на Oксиводород и достигане на още по-високи скорости от няколко Маха. Представете си София-Бургас за 20 минути - от центъра в София до центъра в Бургас, Варна, Слънчев Бряг, Златни Пясъци, или Лондон - Ню-Йорк за един час (в подводна тръб
  • 22 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Голем смях":

    В Китай имат няколко линии Маглев, а влаковете им вече са най бързите в света. Германски влак, ама в Китай, а не в Германия хахаха. Всъщност, канадските железници са китайски. И ако ще сравняваш влакове, вземаш за пример Япония и Франция, които Китай отдавна задмина.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Европеец заблуден

    1 0 Отговор
    БДЖ се движат с 2000км /ч
    Къде са тръгнали жълтите?
  • 25 Аятолах Хомейни

    1 0 Отговор
    Най-високата скорост, с която е "оправян" българския народ е 200 км/ч. Питайте в Банкя.