Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 15:36 3 533 16

Китайци показаха снимки от недрата на Марс

  • марс-
  • марсоход-
  • снимки

Марсоходът Zhurong беше изпратен на Марс като част от китайската мисия Tianwen-1

Китайци показаха снимки от недрата на Марс - 1

Марсоходът кацна на Червената планета на 15 май 2021 г. на голяма равнина в северното полукълбо на Марс, наречена Utopia Planitia. Районът е избран поради това, че се намира в близост до предполагаемите древни брегове.

Именно там, наземният проникващ радар на китайския марсоход Zhurong е открил плитки кратери и други интересни геоложки характеристики в горните пет метра от повърхността на Червената планета.

Китайци показаха снимки от недрата на Марс

От кацането си марсоходът вече е изминал около 1.9 км на юг, снимайки скали, пясъчни дюни и кратери, както и събирайки радарни данни, проникващи в земята по пътя си.

Неговият наземен проникващ радар открива подземни обекти чрез изпращане на електромагнитни импулси в земята, които се отразяват от всякакви подземни структури.

Китайци показаха снимки от недрата на Марс

Така изследователите виждат няколко извити и наклонени подземни структури в марсианската почва, които идентифицираха като заровени "ударни кратери", както и други наклонени елементи с по-малко ясен произход.

Към момента обаче марсоходът не е открил признаци на наличие на вода или лед в горните пет метра почва. Това не изключва възможността водата да е на по-дълбоко от осемдесетте метра, като за това загатват данни получени с помощта на радара.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлина

    10 3 Отговор
    Балона е организирано мероприятие за дезинформация ! Следващото НЛО над Канада - цилиндрично ! После над Аляска - осмоъгълно ! 2018 г.обединен американо- китайски флот воюва с НЛО около остров Гуам . Унищожени са кораби , подводници , и самолети! Конфликтите зачестяват , заради топенето на ледовете. Съществата са известни са като Предадамови , и са на Антарктида. Доскоро огромна част от технологиите им бяха замразени , но топенето на ледниците ги пуска от капана. Предадамовите са в хибернация , затова посветените се страхуват , че размразяването на ледовете може да ги върне в нормално състояние. Това с което се воюва , са зонди ( като дрон , но с автономен ИИ ) . Или техните слуги - сивите и рептилите. Очаква се следваща офанзива на НЛО! Правителствата са притеснени , и ви боядисват с невидимите метеорити

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #15

  • 2 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Така изследователите виждат няколко извити и наклонени подземни структури в марсианската почва, които идентифицираха като заровени "ударни кратери", както и други наклонени елементи с по-малко ясен произход. КАЖИ СА!
  • 3 йхнкхйких

    5 2 Отговор
    A kога германийка така или например ънглия хахахахахахха
  • 4 Цола Драгойчева

    6 14 Отговор
    Абе а Руски марсоход няма ли да видим? Те верно не могат един танк да направят като хората, Камо ли да ходят на Марс, ама така да зарадваме стадото тука поне...

    Коментиран от #9

  • 5 Читател

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Светлина":

    Дай още информация светлина интересно е

    Коментиран от #11

  • 6 По-голяма

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Светлина":

    Глупост не бях чел.
    Да живеят Лудите

    Коментиран от #12

  • 7 По-голяма

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Светлина":

    Глупост не бях чел.
    Да живеят Лудите
  • 8 др Гей Билтс

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Светлина":

    Май ти е дошло време за бустер?

    Коментиран от #13

  • 9 Смотльо,

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Цола Драгойчева":

    Великата краварска нация за това използва руската МКС защото е много кадърна :)))

    Коментиран от #16

  • 10 БазаДанни

    4 1 Отговор
    Интересно кой е направил снимката и къде.
    И спускаемият модул и марсохода са на нея...
  • 11 Светлина

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    Предадамовите са пристигнали преди около 55 000 години. Те са поробили рептилите , и сега рептилите и сивите работят за тях. Антарктида е със засекретени зони , тъкмо заради това. Работят екипи от международни учени , но като се сменяват на ротационен принцип , заради влошаването на човешкото здраве , в близост до обектите. Предадамовите спят в капсули , пълни с течност. Приличат на древните богове , които сте виждал по филмите. Огромни , удивително красиви , бели , и човекоподобни. Ако не беше огромният ръст , са същите като нас ! Видима възраст - между 20 и 30 години , всичките. Красотата им е толкова съвършена , че приличат на братя и сестри. Те са тези , които ни дават част от техните " божествени " гени , за да оправят неуспешните опити на рептилите. ( Извън темата - рептилите опитват да развият цивилизация от динозаврите - друг път ). Опасенията идват от това , че по същество , деянията им са както в посока добро , така и зло . Те са господарите , а ние - роби , създали подобие на цивилизация.
  • 12 Глупаците

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "По-голяма":

    Сте си самодостатъчни . Яж , и ходи до тоалетната !
  • 13 Когато

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "др Гей Билтс":

    Специалните служби на най великите държави показват разсекретени материали , дали един див селяндур знае повече. Аман от кретени !
  • 14 Пръц

    4 3 Отговор
    На Марс няма нищо ! Безмислени експерименти.Цялата Слънчева система е мъртва! Живот има само на Земята !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фактите

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Смотльо,":

    МКС е станция,която е на 90% изградена и финансирана от САЩ,а руснаците ще стоят там докато САЩ не решат да ги изхвърлят.Дори два от руските модули са собственост на САЩ.Защо въобще такива невежи индивиди като тебе се опитват да коментират.Освен това МКС е станция намираща се на 300-400км над Земята,която няма нищо с изучаването на открития и далечен космос.Русия не е космическа държава от 30 години насам и не участва в космически мисии или изучаването на космоса.Това го правят основно САЩ и донякъде Китай.