Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 11:30 3 250 19

Tesla уволни десетки служители в гигафабриката в Ню Йорк

  • tesla-
  • синдикат-
  • уволнение

Малко преди уволнението им, групата от служители обявиха, че планират да организират синдикат

Tesla уволни десетки служители в гигафабриката в Ню Йорк - 1

Компанията на Илон Мъск Tesla уволни работници в своята гигафабрика в Бъфало, Ню Йорк, които наскоро обявиха планове за създаване на синдикат. Това съобщава The Guardian .

Малко преди уволнението им, групата от служители обявиха, че планират да организират синдикат - те искат по-високи заплати, по-добра безопасност на работното място и по-малко проследяване.

Уволнените служители смятат, че са останали без работа именно заради "синдикалната си дейност". Те се обърнаха към Националния съвет по трудови отношения на САЩ (NLRB) в опит да си върнат работните места.

Според резултатите от цялата 2022 г. нетната печалба на Tesla се е увеличила повече от два пъти - до $12.6 милиарда, а според резултатите от четвъртото тримесечие компанията е получила рекордна печалба, но въпреки това Илон Мъск не повишава заплатите на работниците си.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПалавНИК

    8 7 Отговор
    Защо да повишава заплатите?! Има да си избива за Туитър😃😃😃 Че нещо рекламодателите избягаха с гръм и трясък.

    Коментиран от #6

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 6 Отговор
    МЪСКара му викат по нашенски ❗
  • 3 Име

    11 20 Отговор
    Честно, не съм садист, но работниците дават ли си сметка - че Мъск е в жестока конкуренция на всички фронтове и ако се отпусне и почне да харчи, ще потъне и няма да има и заводи и нищо.

    Който е в частният бизнес - знае - ценна е всяка минута, айде да не е толкова спешно - но е натоварено.

    Сега - наистина - висшите началници са скъпо платени, но това е огромна отговорност.

    Коментиран от #4, #7, #10

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    И сега ще се разплача , и ще ги помоля да работят БЕЗ пари ❗
  • 5 Брей

    10 5 Отговор
    Не им харесвали заплатите, но искат обратно! Да идат в Русия или България бе
  • 6 гост

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "ПалавНИК":

    Защото точно тези работници работят абсолютно толкова и по-същия начин , както преди 1 или 2 години , освен това фабриката им е на загуба !! Защото това е фабриката за фотоволтаици , а на за автомобили !! Тоест не само нямат грам принос за печалбата на Тесла , а благодарение на нея получават заплати , които дори не заслужават !! На всичкото отгоре още при постъпване на работа са подписали ПИСМЕН договор , че във фирмата са ЗАБРАНЕНИ всякакви синдикати и те са СЪГЛАСНИ с това !!
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    И за каква конкуренция пишеш, след като правителството и пентагона стоят зад него ‼️

    Задължиха със закон фирми да му плащат за квотите ....
    Разрешиха му със закон да си изкупува на преференциална цена собствените акции...
    А като реши да спре инвестициите за войната в У--йна , го погнаха , пак със закон, та след два дни той промени решението си ...
    Някой да му търси неустойки за измамените чакащи пета година камиона му ....

    🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Условията на пазара са еднакви за ВСИЧКИ !! Плащат за квоти тия фирми , дето спаха последните 15 години и се надяваха на тях да продължат да им плащат , както досега !! Да бяха те произвели и продали 2 милиона ЕЛЕКТРОМОБИЛА вместо кюмбета и щяха на тях да им плащат !! Що не го направиха , нали са много "опитни и можещи" ?? И със "ресурси" даже ?? Хахахах !! Тесла последните 3 години не получила грам субсидия и именно правителството се погрижи за това като ограничи до продадени 200 000 броя , при положение , че беше ясно , че САМО Тесла е продала повече !! Тоест всички останали взимаха , а Тесла не и въпреки това увеличи продажбите над 5 ПЪТИ за това време , а другите в най-добрия случай останаха на същите продажби !! Сигурно и в Китай и Европа правителствата и продават колите , та е на първо място ,а ?? Хахахаха !! Надай се коньо за зелена трева !!

    Коментиран от #11, #13, #15, #16

  • 9 оня с магарето

    2 6 Отговор
    капитализъм по американски
  • 10 Факт

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Мъск е просто марионетка на ФВ и им продава квоти.Както виждаш фау ве продължават с мошните си коли
  • 11 ТеслАта

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Тесла сектанта пак ли се появи да лягаш като Матросов на амбразурата в защита на светеца ти Мъск. Нямаш коментар в който да не дрънкаш глу.по.сти.
  • 12 Калмук

    7 1 Отговор
    Така се действа ! На трудовия пазар няма по-паразитни структури от синдикалните ! А тук, президент и премиер ходят на крака на конгреса на подкрепаджиите - същите тези "синдикалисти", които бяха активен участник в мутренското разграбване на предприятията през 90-те ... Говоря като пряк свидетел !!!
  • 13 ТеслАта

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Хлапе, чувал ли си понятието "ДЪРЖАВНИ ДОТАЦИИ" или "ДЪРЖАВНА ПОМОЩ". Е сега ми обясни в кои страни НЯМА"държавни дотации" за закупуване и ползване на ел. автомобил. Да, в последно време в много държави ги намаляват и О,ЧУДО, броят на продадените ел.коли СЕ СРИВА в съответната държава. НО според ТЕБ няма връзка между двете неща. Намален данък(или без данък), безплатно паркиране, и други такива СЪЩО СА "ДЪРЖАВНИ ДОТАЦИИ". Същите глупости ги дрънкаш под всяка статия за Тесла. Дори и под статията за ПЕПСИ и Семи трък на Тесла, в която е написано, че Американското Правителство подпомага Пепси с около 15 000 000 ( петнадесет милиона ) долара за закупуване и използване от ПЕПСИ на 100 (сто) броя Тесла Семи. п.с. Семи е клас камиони, не име.

    Коментиран от #17

  • 14 Турбо

    1 2 Отговор
    Най богатите хора в света плащат на работниците минимална заплата. Иначе щяха да са само милионери,а не милиардери.Не им е никак лесно хахахахахахахахахахахахаха
  • 15 Турбо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Субсидиите от държавата и плащането по въглеродните квоти не са спирани НИКОГА за Тесла.

    Коментиран от #18

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Приятни четене :
    " Думата на професионалиста: „Tesla Semi e изключително глупав камион”

    Надявам се ще си намериш статията сам ❗

    Коментиран от #19

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "ТеслАта":

    Абе верно ли са нямали идея какви идеотии творят ❓❗
    " Той започва с централно разположеното място на водача, с което се губи много място. Но централната позиция затруднява обзора напред и изпреварването. Това е така, защото камионът е много широк. Ако си по средата на кабината, ти си далеч от осевата линия, така губиш добра видимост за трафика.
    Освен това, шофьорът трябва да плаща тол такси, да говори с различни хора по време на доставката, да предава документи или да взима такива при влизане в даден обект. Но Semi не дава достъп до прозорец, нещо повече: той няма отваряеми прозорци! Затова водачът ще трябва да става от седалката, да отваря вратата и да се справя с всички гореизброени задачи през вратата.....
  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Турбо":

    В САЩ ограничиха държавната субсидия за всички електромобили с цена до 45 000 долара.За някои марки правят изключение до 55 000 долара.Тесла не се класира заради по високите цени на електричките си.
  • 19 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А аз се надявам след 2-3 години като Семи стане същия хит като всички останали модели на Тесла да си намериш статията и да си я поставиш знаеш къде !! Хахахах !! От десет години вече пишеш същите простотии и не знам с какви очи си траеш излагацията и сеира !! А Тесла напук на тебе и дружките ти цъфти и връзва и едва сега започва , направо ми е мъка какво още ще видиш и преживееш , хахахахах !!