Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 10:37 2 711 29

Ford тества по-рационален начин за затопляне на купето (ВИДЕО)

  • ford-
  • transit-
  • zf-
  • e-transit-
  • подгрев-
  • електромобили

Технологията все още се разработва

Ford тества по-рационален начин за затопляне на купето (ВИДЕО) - 1

Автомобилните производители опитват всевъзможни начини, за да се справят с най-големия проблем при електромобилите, а именно пробега. Всеки консуматор черпи енергия, като най-големите от тях, като например парното или климатика могат да намалят пробега с няколко десетки километра. Ford се опитва да се справи с този проблем, като изпробва рационална технология, която може да увеличи пробега с до 5% в сравнение на използването на парно.

Тук не става въпрос за някаква сложна система, а за нещо напълно познато в повечето автомобили като подгряване на седалките. Голямата разлика при системата на Ford е, че компанията използва подобни нагреватели още в подлакътника, корите на вратите, тавана, подглавника на седалките и волана, който също е познато решение. По този начин от компанията изчисляват, че водачът и пътниците се стоплят по-бързо, като едновременно с това се хаби по-малко енергия.

Към момента технологията се изпробва единствено в тестов E-Transit в различни климатични условия и показва до 13% по-нисък разход на енергия в сравнение със стандартна климатична система. В същото време пробегът се увеличава с 5%. Припомняме, че наскоро ZF показа подобна технология, но за колани с подгрев, които също биха паснали добре на целия този интериор.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От печки на колела и седалки отиваме

    11 2 Отговор
    На Жисиеми на колела и седалки
  • 2 Айнщайн

    15 4 Отговор
    Направо да им дават в стандартното обирудване по едно електрическо одеало и ел. Чорапи и са готови. И поне 5 контакта, в които да ги включат. Ид диот ска измислица са тези електрички. И насилствено налагана на стадото
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор
    Що не ползват парното на ЗАЗ
    😀😀😀
    То нали сега не е сАвеЦко, а У---йско ❗
  • 4 Некой си

    12 2 Отговор
    Да ме питат мен, БЕ!
    Веднага им решавам проблема - продаваш автомобила БЕЗ никакво отопление, но в комплект с валенки, ушанка, шуба и ръкавици с един пръст.
    Ще ми се глезят с некво отопление некви никви!
  • 5 Кирчо

    5 0 Отговор
    Един нагревател отзад, и да вибрира ако може.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Мисълта ми беше , че в момента тия "размишления" за пробега се водят защото средната батерия на електромобил е колкото примерно 20-25 литра резервоар за дизел и зарядните по пътищата са през 60-70 км !! В момента в който батериите станат колкото 50 литра резервоар , което ще е до 3-4 години най-много , а зарядните през 20-30 км , което ще е по същото време , всички ще забравят за "намалението на пробега от климатика" , както в момента са забравили за същото при кюмбетата ! А системата на Тесла със термопомпа е сто пъти по-икономична и по-функционална от тия поредни глупости на Форд !!

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Колко харчи парното на един нормален автомобил?Ще ти отговоря че ти е много сложно за тесларското мозъчен,безплатно е.Лятото с отворен люк на покрива на колата.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Аз казах

    3 1 Отговор
    Да пробват с лъчисто отопление.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Оуу , не думай , хахха !! Щото в електромобилите няма люкове на покрива , а , хаххаа ?? И то доста по-големи , особено спрямо 20-30 годишните пушилници , дето опърдявате обикновено !! А " парното" ти е безплатно друг път , едни 70 % от разхода ти са за парно , затова кюмбето ти харчи 5-6 литра на 100 , а електромобила харчи 1- 1,5 !!! И в пари и в енергия да го смяташ , все е такова съотношението !! Със все " парното" !!Затова хората вече и в къщите си се отопляват с климатици и термопомпи , а не със нафтови печки , ако още не си вдянал !!

    Коментиран от #18, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Само да те светна още , че от мечти сигурно и това не осъзнаваш , в електромобил БЕЗ загрят до 150-200 градуса кош , особено около любимия ти ауспух , отворения люк наистина върши работа , както и страничните стъкла ! При кюмбе в задръстване отварянето на каквото и да е не само не разхлажда , а даже вдига температурата в купето !! Знае го всеки нормален човек висял в кюмбе със работещ двигател в задръстване !! А и на извънградско също , щото любимия ти ДВГ е отпред и загрява целия преден щит и под !! Което изобщо го няма в електромобила , където батерията и моторите едвам вдигат 20-30 градуса на дълъг път !! Тоест дори люка ти е десет пъти по-ефективен в електромобил , отколкото в кюмбе !

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 По-добре

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    в кюмбе, отколкото в тостер!!!

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "По-добре":

    Ми супер , само че на село !! В града скоро ще си " персона нон грата " !! Доживотно !!

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    А ти къде ще си с Сценика ?В замъка с Тесла паркирана в двора и Гретка на дясната предна седалка.
  • 18 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Люковете в електромобилите Тесла дето падат по пътя?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Защо за

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    пореден път пишеш глупости??? 70% от енергията отивали за отопление/охлаждане при ДВГ...по кой умопомрачителен метод стигна до този "гениален" извод???
    То бива бива слепи лъжи и измислици, както и с тесла семи (гол и бос по темата до безкрай...), ама това вече минава всички граници....

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пътниците

    2 1 Отговор
    ще ги стоплим някак си по този начин в купето, ами кой ще дръпне влагата от прозорците???
    Хайде преден/заден - Ок, ами със страничните какво правим?
  • 23 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Защо за":

    Ами явно не вдяваш или изобщо не знаеш какво ще рече 30% кпд на кюмбето !!! Щото това точно значи , че 70 % от разхода се отделя като топлина , за любимото ти парно и за топлене на атмосферата , за твое голямо съжаление !! Според твоя "умопомрачителен метод " колко са ?? И това е на изхода на двг-то , като сложиш и загубите в трансмисията сигурно няма да останат и 20 % !! И точно това показва разхода !! Защото един електромобил харчи 15-16 квт на 100 км , а най-добрите дори падат до 10 квт/ 100 !! А литър дизел има енергийно съдържание 13,5-14 квт , ако не ти е известно !! Значи по моя и на образованите хора метод 5-6 литра на 100 разход отговарят на 67-84 квт на 100 км !!! Тоест между 5 и 7 ПЪТИ повече !! По твоя метод как му викаш на това ?? Щото аз му викам извънземен боклук !! За любимото ти двг иде реч !!

    Коментиран от #25, #26

  • 24 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Защо за":

    И това също е без да ти смятам разходите за добив , производство и транспорт на същия литър дизел , дето са поне още толкова и отгоре !! А разхода за производство на 14 квт ток са има няма 0,2-0,3 квт , които са загубите за преноса и загубите в зарядното !! И то ако ги добиват на 500-600 км , щото може да се произвежда и на самото зарядно и загуби практически няма да има !!

    Коментиран от #27

  • 25 Ама ти

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    си бил много "умен" бе - мамин златен тесльо!!!
    И пак си станал агресивен....
    КПД дори и по старите формули в учебниците на бензинов/дизелов ДВГ надвишаваше 35-40%... но да кажем е така, както ти "умнико" казваш...30%!
    И според теб остатъчните 70% са всичко топлинни загуби, като автоматично 100% от тях отиват за отопление!??? Ти сериозно ли???
    Кюмбе... тостер....
  • 26 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Пак ли тесларска стъкмистика. Литър нафта има равностойност на 10 квт.Един съвременен дизел харчи под 4л/100 км. Електромобила харчи 16 квтч/100 само на ниска скорост,с магистрална прехвърля 25 квтч/100.
  • 27 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Да ти сметна ли загубите на енергията по преносната мрежа,трафопоста,преобразуването на променлив прав променлив ток, охлаждане и загряване на батерията,охлаждане на кабела на бърза зарядна станция,загубите в батерията през зимата?Ефективността е под 40%.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 1345

    1 0 Отговор
    Електрическите коли са добри стига да имаш безплатен ток,а той всеки ден грее над нас и то в неизмерими количества.Проблема е в алчността на цялата сган събрала се в Европейския парламент