Last news in Fakti

6 Октомври, 2013 11:33 30 864 21

Идва краят на запалката в колата

  • запалка-
  • usb-
  • hyundai

Hyundai обяви, че повече няма да оборудва автомобилите си със запалка, а на мястото на 12-волтовата розетка ще има USB-порт. В родината си моделите на корейската компания се продават по този начин от месец, но подобна участ им предстои и в чужбина. Какво се предлага от марката на българския базар можете да проверите тук http://bit.ly/19rTSHF

Някои производители водят война с пушенето отдавна, предлагайки запалка и пепелник срещу допълнително заплащане. Hyundai обаче е първата марка в бранша, която взема толкова радикално решение.

Корейската компания обяснява избора си с желанието да бъде асоциирана със здравословния начин на живот. Изследванията й сочели, че в колата много по-често се използва мобилно устройство, отколкото се пушело. Освен това аксесоарите с  12-волтов накрайник ставали все по-малко за сметка на устройствата с USB.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петър петров

    9 7 Отговор
    смърт за цигарите
  • 2 mitko angelov

    9 2 Отговор
  • 3 Тодор Генчев

    9 6 Отговор
    браво направо ми е кеф да чуя че някой прави нещо против цигарите

    Коментиран от #9

  • 4 Тодор Костов

    12 1 Отговор
    Това го въведоха първо руснаците-карам МАЗ произведен 2007г. и няма нито пепелник,нито запалка !

    Коментиран от #7, #21

  • 5 Ото Скорцени

    8 4 Отговор
    В запалката на колата се включват и други джаджи. Компресорче за помпане на гуми, портативна прахосмукачка и др. Това определено създава неудобство. А който дава 5лв. за кутия цигари има и 40ст. за запалка. Аз лично не бих си купил кола без запалка и пепелник при положение, че има купища алтернативи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петър Кимонов

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Костов":

    Пък аз карам УАЗ на 30 години. И той няма запалка.
  • 8 Ото Скорцени

    7 2 Отговор
    То всички камиони и джипове от времето на соца освен запалка и много други неща нямаха. Липсваше всякаква шумоизолация, отопление нямаха, уредите им по таблото не работеха, някои дори спирачки нямаха. В това отношение корейците могат да почерпят богат опит.

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Maurice

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тодор Генчев":

    Правят, но не само те. Виж нашите досни комунистически мастии какво правят! Надписът за това, че са вредни ще е само от едната страна. Освен това пак ще разрешат пушенето на обществени места. Това са все мерки свързани с по-бързото им унищожаване, чрез изпушване. Даже очаквам в първи клас да не те пускат в класната стая, ако нямаш кутия Виктори в джоба. Така ще нарастнат пушачите до 99% и ресторантьорите ще са доволни и ще се отплатят подобаващо на БКП,ДПС и Атака(отдолу-нагоре по Шипченските склонове от 1877-ма)
  • 10 Ото Скорцени

    3 7 Отговор
    Ако отменят забраната за пушене на следващите избори ще гласувам за БСП. Ако отменят безсмислената забрана червените автоматично си осигуряват 10% отгоре. И то все от хора, които никога не са гласували за столетницата.

    Коментиран от #11

  • 11 Петър Петров

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ото Скорцени":

    Ще гласуват само тази част от пушачите с крайно ограничено мислене и коефициент на интелигентност минус 10 като теб !!!
  • 12 майор Костов

    3 1 Отговор
    В България се купуват основно 10-15 годишни автомобили. Кога ще ни засегне тази новина? След свършването на световните запаси от петрол, май...

    Коментиран от #16

  • 13 The Bear

    4 1 Отговор
    Що се отнася до нуждата от 12-волтово гнездо за включване на аксесоари - биха могли да не слагат запалка, а просто контакт с капаче - както е в Джип, някои комби модели в багажниците и т.н. Като цяло приветствам това начинание - пушенето в колата води до отвличане на вниманието, влизане на дим в окото и загуба на поглед върху обстановката за поне 5-6 секунди, изгаряния по кожата причиняващи нежелани рефлекси с възможност за катастрофи и не дай-боже пожар. Аз съм пушач от 32 години и въпреки това от 14 години не пуша в кола - спирам си, слизам си от колата, изпушвам цигара и си продължавам. Който бърза, бавно стига. Приветствам също забраната за заведенията - откак не се пуие аз ходя по-често на ресторант - изключително ми е неприятно когато се храня някой край мен да ме обдухва с цигарен дим. Когато ми се пуши - излизам, дръпвам си фаса и съм отново на маса. Има и други като мен - от нас ресторантьорите пък печелят повече при забрана. Ако разрешат отново - ще разредя посещенията. Всичко е много просто и логично - не виждам защо се чудят.
  • 14 PROFESIONALISTA

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ото Скорцени":

    Абе така е, ама тяхното идва от икономия, а тук вече е по други съображения... То ако питаш руснаците- от 1969 до ден днешен най-добре е колите да са с еднакви плафони в купето, еднакви мигачи, ако може и калници....
    А в гнездото за запалка няма нищо лошо, има коли с гнездо с капаче, но без запалка. И не пречи освен него пак да си има USB.
  • 15 PROFESIONALISTA

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ото Скорцени":

    А пък и без това има много хора, които пушат в колите си, но не ползват запалката на колата, Щото ако си малко вързан в ръцете, с тая запалка може да си жигосаш носа например, или да я изтървеш и да изгориш тапицерията и т.н... Тъй че аз приканвам всички автомобилни производители да я премахнат, но да оставят гнездото с капаче!
  • 16 Иван Вълчев

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "майор Костов":

    Ами то тва не е новина бе колега :D

    И по-зле ще става, за това гледайте като купувате кола да е добре направена и защитена от ръжда - примерно Ауди или Пасат от последните 15 години, както и BMW. ;)

    Коментиран от #17

  • 17 Григор Григоров

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иван Вълчев":

    az imam BMW ot 92 godina E36 i e originalno bez pepelnik i zapalka i e mnogo zapazeno

  • 18 tooshortname

    0 0 Отговор
    Що си мислите, че ония от Великата стена няма да измислят веднага запалка с usb- порт?!?
  • 19 vertu

    0 0 Отговор
    новата с-класа w222 също няма!
  • 20 anjela

    0 0 Отговор
    и какво от това че нямало запалка. в моята кола има ама не я ползвам по лесно ми е с обикновенна запалка. другата ми служи само за включане на компресорчето за помпене на гумите.
  • 21 Алфа Чакал

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор Костов":

    Маз е беларуски май.