Last news in Fakti

27 Май, 2021 13:38 4 725 16

Новият стандарт USB Type-C 2.1 поддържа мощност до 240W

  • usb-
  • type-c-
  • 2.1

Новата версия 2.1 се нарича Extended Power Range EPR

Новият стандарт USB Type-C 2.1 поддържа мощност до 240W - 1

Появата на нова стандартна версия на USB Type-C 2.1 в близко бъдеще ще позволи използването на USB-C конектори за осигуряване на захранване на енергоемки устройства като лаптопи, докинг станции, 4K монитори или принтери.

Представители на USB Implementers Forum (USB-IF), индустриална организация с нестопанска цел, представиха стандарта за кабел и конектор на USB Type-C версия 2.1, който позволява предаване на мощност до 240 вата.

Новата USB Type-C версия 2.1 се нарича Extended Power Range EPR (Extended Power Range Cable). Предишният стандарт за доставка на захранване USB-C позволяваше до 100 W предаване на мощност. Новите кабели могат да поддържат 50V и 5A номинали.

В официалното съобщение се отбелязва, че новите USB Type-C кабели с разширен обхват ще бъдат маркирани със специални маркировки, което ще позволява на потребителите да имат т.нар "визуално потвърждение", че кабелът поддържа до 240W.

Изявлението също така посочва, че се очаква търговските устройства с USB Type-C EPR поддръжка да се появят през втората половина на 2021 г. Не всички съвременни устройства обаче ще могат да се възползват от новите захранващи кабели без адаптери.

Избраните лазерни принтери, най-новите игрални компютри и последното поколение игрови конзоли Microsoft Xbox Series X и Sony PlayStation 5 изискват повече от 240 вата мощност и засега ще поддържат стандартно захранване с адаптери.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    11 6 Отговор
    50 волта и 5 ампера хич не са безопасни, някой прокъсан китайски кабел може дори да ви убие.

    Коментиран от #5

  • 2 Анонимен

    7 3 Отговор
    Служебния ми телефон е Сони и с тоя тайп Ц, много по-удобно е. Не се чупи и можеш да го пъхнеш и от двете страни.
  • 3 Учуден

    10 5 Отговор
    Интересно как лаптопи, телефони, монитори ... ще минат от 5V на 50V?!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Не минават

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Учуден":

    Това че кабелът поддържа 50 волта, не означава че телефонът ти ще се зарежда с толкова. Зависи какво ти е зарядното и какъв е накрайника. Моето зарядно и сега е type-c което работи от 5 до 12 волта, за да поддържа бързо зареждане. С подходящ адаптер си зареждам и лаптопа, който е на 19 волта.

    Коментиран от #7

  • 5 Гад

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Аха, ще те убие ама насън.
  • 6 Гад

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Учуден":

    Интересно ти е щото нищо не разбираш от електроника. Използват се dc-dc конвертори. То и на мен ми е интересно какъв го клатят в ЦЕРН ама понеже не вдявам не задавам и тъпи въпроси.
  • 7 Гад

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не минават":

    Ще минават и още как. Когато зарядното и устройството осъществят комуникация и второто каже че поддържа 50V първото ще му го пусне. И сега е така при quick charge само че пуска 12V.

    Коментиран от #8

  • 8 Тук май не говорим за quick charge

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гад":

    Май говорим за USB PD (power delivery) зарядни устройства. Досега тези устройства бяха 20 волта и зависимост от включеното стройство, автоматично му даваха 5V; 9V; 12V; 15V или 20V и постоянен ток от 0,1А до 5А.

    Вероятно тока няма да го пипат, но ще увеличат напрежението до 50V , като вероятно ще има и междинни стойности между 20V и 50V.



    По този начин с едно и също захранване ще можеш да се срещаш както телефона, така и лаптопа и да си захраниш рутера, монитора, телевизора, принтера и каквото се сетиш електронно устройство, независимо на колко волта работи. Колкото и странно да изглежда на някои хора техническия напредък, всъщност нещата стават по-прости за използване. Ето че и различните зарядни и техните кабели отиват в историята и едно зарядно ще захранва всичко.

    Коментиран от #12

  • 9 Един

    3 1 Отговор
    Скоро кафеварките ще са с кабели за захранване USB-Type C!
    ( Очаквайте и по-големи простотии!)

    Коментиран от #10, #11

  • 10 И кое е простотия?

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Един":

    Кафеварка надали ще има с type-c, защото не е електронна, а електрическа, но кажи какво глупаво виждаш в това да зареждаш всичките си устройства с едно и също зарядно и кабел?

    Като почнеш от мобилния телефон и фотоапарата камерата, да стигнеш до батериите на винтоверта, прахосмукачката, ъглошлайфа, резачката или какъвто се сетиш акумулаторен уред, включително и акумулатора на автомобила ти, който караш в момента при положение че всички те са с различни напрежения и се нуждаят от различен ток на зареждане?

    Защо трябва да имаш в къщи 10 различни зарядни за всички тези неща? Особено пък когато става въпрос за зарядни, които да мъкнеш на път?

    Коментиран от #15

  • 11 Май не си спомняш времената

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Един":

    Когато всеки производител на телефони имаше собствен жак за зареждане, а дори телефоните от една и съща марка, имаха различни жакове за различните модели телефони. Като ти чета мнението и оставам с впечатление, че смяташ, че това било гениална идея, а преминаването на микро USB, а след това и на type-c стандартни зарядни за всички производители е абсолютна простотия?
  • 12 Неспециалист

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тук май не говорим за quick charge":

    С едно зарядно няма да стане да си захраните, телефона, лаптопа, рутера, телевизора и т.н. от изброените, защото с едно зарядно може да комуникира само една уред, и затова устройства които работят непрекъснато си е по-добре да се захранят по класическия начин. Иначе може да се каже че е много добра иновация и ще бъде от полза.

    Коментиран от #13

  • 13 Само така си мислиш

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Неспециалист":

    Разбира се, че с едно зарядно може да захранваш няколко неща едновременно

  • 14 я виж

    1 0 Отговор
    зарядни кабели букси и прочие глупости , по лесно ще е телефоните направо да ги произвеждат с вграден щесел тип шуко .
  • 15 Един

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "И кое е простотия?":

    кое ли ? 5V 50A - знаеш ли колко са 50 ампера? за пренос на 50А трябва жица 2 х 6mm2

    Коментиран от #16

  • 16 Втори

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Един":

    Ако обърнеш тока и напрежението, може и да ти се получи. 50 волта и 5 ампера, пак правят 250 вата, но вече се носят от много по тънък кабел, type-c. Къде прочете някъде някой да пише за 50 ампера?