Last news in Fakti

4 Юни, 2023 11:00 4 564 14

Вижте първото предаване на живо от Марс (ВИДЕО)

  • марс-
  • космос-
  • пряко предаване

Изображенията идват от камерата на космическия кораб Mars Express

Вижте първото предаване на живо от Марс (ВИДЕО)  - 1


Обикновено снимките от Марс се публикуват в най-добрия случай два дни след заснемането. Европейската космическа агенция реши да ускори този процес и обяви първото предаване на живо от орбитата на Червената планета. Закъснението на сигнала бе само 18 минути на разстояние от 3 милиона километра.

Изображенията идват от камерата на космическия кораб Mars Express. Първоначално той е предназначен за наблюдение на спускаемия апарат Beagle 2, но по-късно започва да се използва като независим научен инструмент.

„Това е стара камера, първоначално проектирана за инженерни цели, разположена на разстояние почти три милиона километра от Земята - това не е пробвано досега и, честно казано, не сме 100% сигурни, че ще работи, но аз аз съм оптимист“, каза преди прякото предаване Джеймс Годфри, ръководител на операциите на космически кораби в центъра за контрол на мисиите на ESA в Дармщат. Прякото предаване бе излъчено в официалния YouTube канал на агенцията. Вижте го.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така

    26 6 Отговор
    Не мерси вече гледахме от " Луната"

    Коментиран от #2, #5

  • 2 патето Яки

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Така така":

    Гледай хубаво , виждат се Слави и македонеца.
  • 3 Боливуд

    21 5 Отговор
    вчера им пишат статия как изкуствения интелект ще стане опасен защото ще може да създава фалшива информация и видеоклипове представени като истински!!!а днес им пускат видео предаване директно снимано от марс....мбахахахахаахахха
  • 4 Шмъркан

    9 2 Отговор
    Я виде ми се кучето Лайка да препикава един камък.
  • 5 Иван

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Така така":

    Да не паднеш от ръба на плоската земя само.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 касманафта

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    НАСА е златна кокошка... усвоява всяка година милиарди зелени хартийки да бълва дезинформация под формата на ей такива нереални филмчета приличащи на интрото на игри с фантастична тематика... и създаване на свят(вселената) който се базира само на теории които нямат никаква логика.

    малко инфо
    Всяка истина може да се укрие. Достатъчно е години наред да се повтарят с фанатизъм едни и същи измислици .
    Човек запомня не това, което е логично, а това, което чува най-често.
    След време повтаряното се загнездва така здраво в нашето съзнание, че става трудно заблудата да бъде отстранена

    Коментиран от #9

  • 8 Запафни тъпатси

    12 0 Отговор
    Тва не е от Марс а около Марс
  • 9 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "касманафта":

    И Земята е плоска, знаем.
  • 10 Хмм

    6 0 Отговор
    толкова много пари отиват за тия изследвания на марс, че ако ги отделяха за МКС сега вероятно щеше да има независима космическа станция или малак космически град като по филмите или съм много заблуден от филмите направени точно с тези пари
  • 11 Не вярвам

    3 0 Отговор
    Абе, къде са марсиатнците? Пак ни лъжат....
  • 12 Коректив

    3 0 Отговор
    Все си мисля,че са 300, а не 3 милиона километра...После защо ви викат "мисирки" не мога да разбера :)
  • 13 Знайко

    5 0 Отговор
    Аууу...колко е велико това , което успяваме да постигнем с остарялата техника с която разполагаме по наследство, защото не сме годни да произведем и инсталираме нова на позиция! Ауууу...покристален запис на който нищо не се вижда не съм виждал никога! Ако това е резултат от всички кинти които се харчат-браво! щеше да е смешно ако не беше тъжно!
  • 14 незнайко

    0 0 Отговор
    И този апарат обикаля около Марс , така ли ? И откога е това ? Не можем да обикаляме около Луната, но около Марс можем !!! Луната на 400 000 километра от Земята а Марс е само на 55.0 милиона километра !!! Нещо гнило има в ДАНИЯ !!!