Last news in Fakti

7 Юни, 2023 16:01 4 116 11

Китайци извадиха по-евтина батерия, позволяваща пробег от 1000 километра

  • батерия-
  • електромобил-
  • gotion

Иновацията е дело на компанията Gotion High-Tech Co

Китайци извадиха по-евтина батерия, позволяваща пробег от 1000 километра - 1

Компанията Gotion High-Tech Co. представи интересна литиево-желязо-манган-фосфатна (LMFP) батерия, способна да осигури заряд на електрическа кола, достатъчен за автономен пробег с едно зареждане от 1000 км. Досега този пробег се осигуряваше основно от по-скъпи никел-кобалтови батерии, пише Bloomberg.

Инженерите от Gotion добавят манган, за да намалят допълнително цената на литиево-железно-фосфатната (LFP) батерия, използвана днес от големи производители на електрически автомобили като китаййския BYD Co.

Сега, с иновационната батерия става възможно намаляването на крайната цена на някои модели. Също така LFP батериите са по-мощни и в същото време по-компактни, което ги прави все по-популярни. Но основното е, че са по-евтини за производство.

Максималната енергийна плътност на LFP батериите е 190 Wtg/kg, но новата батерия Gotion достигна 240 Wtg/kg. Това означава, че може да съхранява повече енергия във всяка секция, което от своя страна прави възможно намаляването на теглото и общия размер на батерията.

Трябва да отбележим, че китайската компания Gotion High-Tech зае осмо място сред най-големите производители на батерии за електрически превозни средства през миналата година.

Китайци извадиха по-евтина батерия, позволяваща пробег от 1000 километра


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    12 19 Отговор
    А дано, ама надали. Ако е чиста китайска работа е менте.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Товар ищ Си

    9 6 Отговор
    Браво Другари ! Добре че сте вие да ни снабдявате с акумулатори.
  • 3 Наско

    7 15 Отговор
    Това китайските батерии, които масово се самозапалват ли са? Не, благодаря.

    Коментиран от #7

  • 4 Ти си

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Обикновен преоблечен евролевак. На вас вис ви е присъщо да сте двулични. По темата: Китай набира все повече сила. Скоро няма да има настигане.
  • 5 Тити

    10 10 Отговор
    Щом пишат 1000 км. Значи реално ще изминава 500 на всички е ясно как Китайските си слагат завишени стойности
  • 6 българина

    11 11 Отговор
    в отговор Ек прие директива за забрана на всичко китайско и руско. Тя беше напечатана на пергамент на стара печатна машина бош с лента сименс и беше оповестена на информационното табло в центъра на Брюксел, прилежно закована с гвоздей басф. За през нощта осветлението осигуриха дарени свещи от Катедралата в Кьолн....
  • 7 Инженер

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Наско":

    Железофосфатни Thindersky (сега Winston) на пълно късо се издуват, но НЕ горят, правен опит от мои колеги. Този тип са най-безопасните масови батерии.
  • 8 ЗаПа

    9 7 Отговор
    Запада май отиде на кино в техните "технологии", който на 100% се правят в Китай иначе... да ни е честит новия световен ред.
  • 9 МММ да

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Само където почти всички батерийки се доставят от китайците и едва ли в зглабянето им участват други работници.
  • 10 Знайко

    6 1 Отговор
    Браво на китайските другари! Беше леко неестествено , кола да ползва батерии за лаптоп и да ми обясняват , че това е най-адекватното решение! ...и другото...заради батериите и теглото колите станаха по 3 тона! За кво да търкаляш 3 тона като можеш да търкаляш 1600 кила? Даже леките трябва да са по 1000 кила. Старото ми Пежо 306 1.6 SRI 89 коня беше 1080 кг и отивах от Варна до Пампорово и обратно за 82 лв газ! Никой не прави аеродинамика, никой не прави суперлеки джанти, никой не разработва нови гуми- по висок цолаж и по-тесни, никой не предлага купета с различна подредба на седалките....излагация! Китайците обаче ще ВИ научат как се прави. Тесла се бори за 750 км пробег, а китайците направо пускат нов тип батерия с 1000 км пробег!
  • 11 Кел Файда

    2 1 Отговор
    Цената на тока постоянно расте.