Last news in Fakti

8 Септември, 2023 10:45 4 128 12

С каква парола да заключваме смартфоните си

  • пароли-
  • смартфони

Потребителите най-често се използват прости пароли

С каква парола да заключваме смартфоните си - 1

ИТ експерти разказват кои пароли за смартфони са най-разпространени и кои от тях са най-лесни за хакване. Оказва се, че потребителите най-често се използват прости пароли за своите телефони. Например всеки десети потребител избира паролата 1234. Други популярни комбинации включват 1111, 0000, 1212 и други.

Проблемът е, че такива прости пароли правят устройствата уязвими. Например с тези комбинации могат да се хакнат 22% от смартфоните. Паролата „1234“ дава достъп до повече от 10% от устройствата. Една от опасностите на четирицифрените пароли е, че те имат ограничен брой опции - само 10 000. За сравнение шестцифрените пароли предоставят един милион възможни комбинации.

Изследователите също така посочват несигурността на паролите за изображения, където потребителят трябва да начертае линии през няколко точки. Тези пароли са по-лесни за шпиониране. Експериментът показва, че една трета от участниците са успели да запомнят и възпроизведат графичната парола от разстояние един и половина метра.

Цифровата парола може да бъде запомнена от случаен човек и запомнена едва от всеки десети. Експертите подчертават, че е важно да се подобри цифровата грамотност на потребителите, особено на децата и възрастните хора, за да се гарантира сигурността на личните данни и средства.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 4 Отговор
    Моята парола е 16 символен хексадецимал код. Скоро всики ще имате такива, щете не щете.

    Коментиран от #3

  • 2 Джон

    2 4 Отговор
    Ползвам FaceID
  • 3 руzzoфилите

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    4 звездички.и ректална проба
  • 4 Яница

    5 1 Отговор
    16 цифрен код эа отключване на екрана не ми се струва реално а и непрекъснато се греши точно тогава когато имаш право само на три грешки!!! В тоэи натоварен живот всяка секунда да отваряш телефона си по тоэи начин това си е направо ад!!!А ако имаш предвид сим картата нещата пак не се променят!!!
  • 5 оня с коня

    9 3 Отговор
    Защо изобщо трябва да се заключва телефона след като после пък трябва да се отключва?А ако някой намери или открадне Заключен телефон за колко време ще бъде Отключен от "Факирите" в тая област?А кво прави като заключим Тела и забравим Паролата? не че е фатално,но лошото е че може да се случи баш когато спешно ни трябва да се обадим!

    Коментиран от #6

  • 6 Джон

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Затова ти казвам да ползваш Айфон с Фейс Ай Ди, защото нито ще заклчюваш, нито ще отключваш телефона, въобще няма да го мислиш.
  • 7 Я па си заключвам телефона

    8 1 Отговор
    с единадесетия пръст - фалоса!
  • 8 Гришо

    7 1 Отговор
    Скрил съм си някои приложения, други съм ги заключил с пръстовия отпечатък.. Отдавна спрях да заключвам екрана.
  • 9 Е46ца

    6 2 Отговор
    Кой си слага изобщо парола на телефона ,може би някой найстина умствено изостнал.И тези мъки за производителите , било то пръстови отпечатъци , лицево разпознаване , ириси и т.н което може да се замени от 1 проста парола ако на някой му се налага.
  • 10 Аса

    4 0 Отговор
    Моята е числото Пи от 37-мия знак след десетичната запетая, до 428-мия. Обикновено ми се разрежда батерията, докато я напиша.
  • 11 Пешо от панелката

    4 0 Отговор
    Моята парола е РуКз@Вси4ки
  • 12 Чекмедже бабаит

    1 0 Отговор
    Няма наикакво значение каква ви е паролата и колко често я сменяте. защото хакерите влизат във телефона ви без да им се налага да пробиват парола