Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 13:18 2 640 0

Учени бият тревога за т.нар. светлинно замърсяване, причинено от спътника BlueWalker 3

  • сателит-
  • космос-
  • светлинно замърсяване

Гигантски сателит се превърна в един от най-ярките обекти в небето

Учени бият тревога за т.нар. светлинно замърсяване, причинено от спътника BlueWalker 3 - 1

Екип от учени установи, че яркостта на този чудовищен 5G сателит достига 0.4 видима величина, което е доста по-голямо от много известни космически тела. BlueWalker 3 е най-яркото превозно средство в околоземна орбита и учените се опасяват, че е само върхът на айсберга, тъй като представлява прототип за ново поколение космически кораби.

Обикновено колкото по-голям е сателитът, толкова по-ярък е той - това важи за BlueWalker 3, който има площ на антената от впечатляващите 64 m². Днес това е най-големият търговски комуникационен комплекс в ниска орбита, въпреки че работата му няма да продължи дълго, тъй като е прототип, но на още по-големи устройства, които операторът AST SpaceMobile разработва с подкрепата на AT&T.

BlueWalker 3 сега е приблизително същият като Procyon, осмата най-ярка звезда, видима от Земята. На нощното небе само Луната, Юпитер, Венера и седем звезди са по-ярки от него. AST SpaceMobile обеща да нанесе антирефлексно покритие върху следващата вълна сателити, за да елиминира този проблем.

Учени бият тревога за т.нар. светлинно замърсяване, причинено от спътника BlueWalker 3


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА