Last news in Fakti

6 Декември, 2023 12:00 1 302 4

Руски учени изследват образуването на звезди

  • русия-
  • космос-
  • звезди

Резултатите ще помогнат за по-доброто разбиране на структурата на междузвездната среда и влиянието на масивните звезди върху нея

Руски учени изследват образуването на звезди - 1

Учените са установяват как се образуват нови звезди чрез изследване на междузвездното пространство. От особен интерес са областите на йонизация, където силната радиация от горещи звезди засяга газови и прахови облаци, пораждайки мъглявини. Тези мъглявини играят ключова роля в създаването на нови светила.

В изследването са участват учени от Института по астрономия на Руската академия на науките, провеждащи наблюдения в йонизационните области в спиралния ръкав на Персей. Те използват телескопи, за да анализират спектралните линии на йонизирани атоми, както и данни от инфрачервения телескоп Herschel.

Резултатите ще помогнат за по-доброто разбиране на структурата на междузвездната среда и влиянието на масивните звезди върху нея. След като изучават зоните на формиране на масивни звезди, които са най-близо до Слънцето, учените насочват вниманието си и към други области.

Такива изследвания обаче са изправени пред ограничения, тъй като астрономите не могат да провеждат експерименти извън самото наблюдение. В този случай учените разработват начини за реконструкция на триизмерната структура на междузвездната материя, използвайки данни за газови и прахови облаци и йонизирани мъглявини.

Използвайки тези методи, те анализират три области на йонизиран водород в спиралния ръкав на Персей, където активно се образуват нови звезди. Резултатите от изследването разкриват, че в района на S255 структурата наподобява сферичен слой, което показва мощен звезден вятър - поток от частици, излизащи от звездата.

Този вятър допринася за образуването на йонизирани мъглявини чрез изхвърляне на газ от непосредствена близост до звездата. Докато в региона S257 не е открита такава структура, което може да показва липса на маса или характеристики на звездообразуване.

Учените планират по-нататъшни изследвания, за да създадат атлас на ярки йонизирани региони, които се различават по форма и тип на звездите, за да разберат по-добре тяхната структура и въздействие върху околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без имена

    4 1 Отговор
    "....и вече са открили звездата на смъртта- путин.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Значи руските учени

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "без имена":

    Пият докато не почнат да се валят по земята И когато се срещнат две кратуни от удара се раждат звездички И веднага започва изследването
  • 3 Путин трябва да бъде затворен

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "без имена":

    капсула и пратен към Слънцето ! Само то може да го съди
  • 4 цирк московски

    2 0 Отговор
    Русия и изучаване на космос са две напълно изключващи се неща...