Last news in Fakti

11 Декември, 2023 20:19 5 825 8

Hyundai и Kia създадоха гуми с вградени вериги за сняг (ВИДЕО)

  • hyundai-
  • kia-
  • гуми-
  • вериги за сняг

За момента е само концепт

Hyundai и Kia създадоха гуми с вградени вериги за сняг (ВИДЕО) - 1

Hyundai и Kia представиха интересна технология за колела с вградени вериги за сняг, които могат да се задействат при нужда и да се прибират, когато не се използват. Интригуващият дизайн на гумата с джанта включва модули от сплав с памет на формата, които са разположени в джантата и гумата. С натискането на бутон към гумата се изпраща електрически сигнал, който избутва сплавта и спомага за подобряване на сцеплението в снега.

Hyundai твърдят, че са избрали да използва сплавта с памет на формата, тъй като тя може да се върне към първоначалната си форма, когато се приложи електрически ток. Това означава, че по време на нормално шофиране сплавта остава компресирана във вътрешността на колелото във формата на буквата "L" и не влиза в контакт с пътя. Всяка гума има шест големи канала, в които са разположени тези сплави.

"Това нововъведение, което се надяваме да бъде въведено в автомобилите на Hyundai и Kia някой ден, отразява нашия ангажимент да превръщаме напредналите технологии в реални решения, които да са от полза на клиентите", заяви ръководителят на екипа за разработка на Hyundai Джун Мо Парк. "Ще продължим да разработваме технологии, които повишават безопасността и удобството на нашите автомобили и носят стойност на нашите клиенти."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немчо

    30 5 Отговор
    А ние в Германистан имахме едно време технологии, а сега храним чалми и тъпчем кинти в Украйна.
  • 2 Ломския

    15 3 Отговор
    Кога ще ги стигнем Корейците(южните)???
  • 3 Карлуково

    9 1 Отговор
    Вериги за сняг? Тия, явно не са чували, че живеем в най-топлите затоплистки времена, откакто е обявено глобалното затопляне с 1°С?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мнение

    8 4 Отговор
    Поне няколко очеизвадни проблема:

    - Стабилни ли ще са на пътя тия гуми, нарязани на няколко места, с цел да има отвор за т.нар. вериги, при високи скорости?!

    - Какъв ще бъде индексът за шум на сух асфалт?!

    - Тия пружинки (държащи "веригите" прибрани) дето се задействат от некъв магнит, ще успеят ли да издържат на центробежните сили при магистрални скорости, или тия гуми не са предназначени за скорост над 50км/ч?!

    Поредното доказателство, че има там некви хора на високи заплати, които се опитват да отчетат дейност?!
    Доста напомня на ванкеловия двг, който уж бе гоуемата работа при Мазда, но се оказа, че едвам гаранционния период издържа!

    Разправям, че и азиатците вече не произвеждат кой знае колко качествени автомобили, но все още има балами да им се връзват!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 123

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Карай си тогава немската кошница, дето не може да изкара и 50К километра!
  • 7 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мнение":

    Въпросите, които повдигаш имат смисъл. Ще добавя и това, че тези каналчета на гумата и прочие механика ще се напълнят с кал, сняг, пясък, лед и прочие и тогава иновацията става неизползваема. Цялото автомобилостроене залитна в една нездрава посока, в коята всичкото нещо по колата трябва да се случва с копче от купето. Като идея не е зле, но реалността показва много проблем и излишни разходи по автомобила. Сега и това. Има супер вериги, които се слагат за 4-5 мин. и струват макс 200евро. Тези пружинки, пластини, ел. инсталации, сензори и т.н. ще надуята цената на колата с поне 1000евро и ще се използват в под 0.5% от времето за експлоатация на автомобила. Отделно цената на гумата ще скочи тройно. Не виждам особено практично приложение, освен за тези с големите маникюри. Също така не отричам нуждата от иновации. Добре е да се пръкват нови неща, защото на тяхна база се надграждат нови продукти, които като цяло имат приложение и смисъл.

    Коментиран от #8

  • 8 Правилно

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Въпроса е, че "копчето" могат да го натиснат дистанционно. Или АИ, да решава вместо водача.