Last news in Fakti

14 Декември, 2023 11:35 1 404 2

Apple ще отвори достъп до NFC за платежни услуги на трети страни

  • apple-
  • nfc-
  • apple pay

Още в началото на 2024 година "ябълковата компания" ще позволи инсталирането на на приложения за iOS от източници на трети страни

Apple ще отвори достъп до NFC за платежни услуги на трети страни - 1

Според Reuters Apple ще продължи да прави отстъпки на Европейския съюз, като отключи достъпа до NFC модула в своите устройства. Това ще допринесе за появата на услуги на трети страни на iPhone за безконтактно плащане за покупки.

От дебюта си функцията за безконтактно плащане на iPhone е достъпна само за Apple Pay, докато за Android всяко приложение има достъп до безконтактни плащания. Миналата година обаче органът за конкуренцията в ЕС обвини Apple, че ограничава достъпа до NFC, което затруднява разработването на конкурентни услуги.

В изявлението се казва, че Apple има значителна власт на пазара на смарт мобилни устройства и се възползва от монопола на своята платежна услуга Apple Pay. Сега се съобщава, че Apple уж доброволно е предложила да предостави на конкурентите достъп до NFC.

Източници на Reuters отбелязват, че през следващите месеци Европейската комисия вероятно ще потърси мнението на същите тези конкуренти и клиенти, преди да реши дали да се съгласи с предложението на Apple. Все още нито една от страните не е направила коментар.

Струва си да се отбележи, че по-рано, под натиск от ЕС, Apple беше принудена да се откаже от собствения конектор Lightning в полза на общоприетия стандарт USB Type-C и според слуховете още в началото на 2024 г. ще позволи инсталирането на на приложения за iOS от източници на трети страни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.