Last news in Fakti

30 Януари, 2024 12:10 2 591 8

Японският лунен модул SLIM "оживя"

  • луна-
  • космос-
  • япония

Лунният модул SLIM на Японската космическа агенция (JAXA) възобнови работа след седмица престой поради проблеми със слънчевите му панели

Японският лунен модул SLIM "оживя" - 1

Според JAXA, след промяна на ъгъла на слънчевите лъчи върху лунната повърхност, батерийните панели отново започват да улавят слънчевата светлина и връзката със спускаемия модул е възстановена.

Слънчевите панели първоначално не успяха да генерират електричество, тъй като бяха насочени на запад, далеч от Слънцето, след като SLIM кацна на Луната на 20 януари. Както се оказа, SLIM се приземи с носа надолу. Поради липса на енергия от слънчеви панели, системите на лунния модул работеха известно време от съществуващата батерия, но те не бяха достатъчни за дълго време и устройството беше поставено в режим на заспиване.

SLIM кацна на ръба на екваториалния кратер Shiori от видимата страна на Луната, само на 55 метра от планираната точка, постигайки целта си да кацне в радиус от 100 метра от целевата точка. JAXA го описва като "безпрецедентно прецизно кацане". Според японската космическа агенция технологията за кацане на SLIM ще позволи бъдещо изследване на хълмистите лунни полюси, които са потенциални източници на гориво, вода и кислород.

Лунният модул с височина 2.4 м и тегло 200 кг е предназначен за изследване на кратерите и топографията на естествения спътник на Земята. Съществуващата специална камера позволява да се измери съдържанието на желязо и други елементи в лунната почва. Очаква се данните, получени от SLIM, да бъдат използвани, наред с други неща, в лунната програма Artemis на Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (NASA).


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 2 Отговор
    Тя и Луна-24 кацна с носа надолу...
  • 2 Госあ

    9 4 Отговор
    Естествено че ще оживее. Made in Japan е това. Целата електроника у краварника е японска. Още след ВСВ крадат всичко и отвличат учени и инженери от там и Германия.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Копейката

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Божкеее,мейд ин раша е отдавна на обратната страна на Луната,вий тук тъпан биете за джапанците!

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Копейката":

    Made in China е на обратната страна на Луната. И домати растат на борда.
  • 6 факти

    2 0 Отговор
    За разлика от руския,този оцеля
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.