Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 18:00 1 652 8

Автономно такси на Waymo блъсна велосипедист

  • waymo-
  • такси-
  • автономно такси-
  • инцидент

Инцидентът се е случил в Сан Франциско

Автономно такси на Waymo блъсна велосипедист  - 1

Въпреки че автономните превозни средства на Cruise в момента не работят в Сан Франциско, тъй като калифорнийското управление за моторни превозни средства отне разрешителното на компанията след сблъсък с пешеходец миналата есен, тази седмица жителите на града се сблъскаха с друг страх, свързан с превозно средство на Waymo. За щастие, при инцидента, който включваше сблъсък с велосипедист, няма сериозни наранявания.

Инцидентът е станал на кръстовище, където първоначално автомобилът на Waymo без шофьор е спрял. Waymo обясни пред Reuters, че голям камион е завил към кръстовището, което е накарало роботаксито да започне да се движи напред. Зад камиона обаче се е намирал велосипедист, който е останал незабелязан от автономната система на Waymo - сценарий, който потенциално би могъл да бъде пренебрегнат и от човешки шофьор.

След като открива велосипедиста, автомобилът Waymo натиска спирачките, но не успява да предотврати сблъсъка. Въпреки подадения сигнал на 911, велосипедистът е получил само леки наранявания и не се е наложило да бъде хоспитализиран. По-късно двамата са напуснали мястото на инцидента самостоятелно, според Reuters.

Въпреки че този инцидент е по-малко тежък от сблъсъка с пешеходец, в който участва Chevrolet Bolt на Cruise през октомври миналата година, и по-малко тежък от многобройните произшествия, които вероятно са причинени от човешка грешка в Сан Франциско ежедневно, той все пак засилва скептицизма около безопасността на такситата без шофьор. Критиците твърдят, че тази технология може да не е достатъчно напреднала, за да гарантира безопасността на пътниците и пешеходците.

След катастрофата през октомври Cruise е подложена на контрол от Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Компанията предприе мерки за възстановяване на общественото и регулаторното доверие, включително уволнението на няколко висши ръководители.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    9 2 Отговор
    Горко ни! Какво ни чака! Едно време са палили манифактурите в мухлясала англия! Сега зяпаме и чакаме на нас да не се случи!
  • 2 сведетел

    7 8 Отговор
    велоедиотът е бил в нарушение !
  • 3 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Двамата напуснали мястото на инцидента? Има се предвид човека и таксито приравнително - двамата? Колкото и да са хитри тези таксита, от остри болтове с шайби няма как да избягат. И няма да има кой да им смени гумите после, ще има групово набиване на канчето на таксито, което е отнело работата на стотици хора по места.
  • 4 Шушу Мига

    1 1 Отговор
    Шит хапенс
  • 5 КЗЛ

    0 3 Отговор
    КЗЕлектромобилите и КЗАвтономобилите.
  • 6 Велосипедист

    3 0 Отговор
    Мен вчера на велоалеята на бул. Г. Делчев в София щеше да ме блъсне кола, но не автономна, а идиотономна.

    Коментиран от #7

  • 7 тоз пък

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Велосипедист":

    Миналата неделя в южния парк един велосипедист ме закачи докато се завираше между хората......... карате на всякъде само не и по велоалеите дето ви направиха. Като изляза с детето в парка се чудя от кучета, велосипедисти или тротинеткаджии да го пазя.......Колко интелигентен трябва да си, за да се сетиш, че да караш на зиг-заг между хората в парка не е ок?

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.