Last news in Fakti

8 Април, 2024 14:30 2 209 5

Tesla представя нов модел на 8 август

  • tesla-
  • мъск-
  • такси

Очаква се това да е роботизираното такси

Tesla представя нов модел на 8 август - 1

По-късно тази година Tesla ще представи дългоочакваните си роботизирани таксита на фона на предизвикателства като намаляващи продажби и конкуренция от страна на достъпни китайски електромобили.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви в петък чрез своята платформа X, че представянето на роботаксито на Tesla е насрочено за 8 август.

Концепцията за напълно автономен автомобил, първоначално представена на инвеститорите през 2019 г., е от ключово значение за амбициозната оценка на Tesla. Неотдавна Tesla представи на потребителите най-новата итерация на своя софтуер за подпомагане на водача, продаван като FSD (Full Self-Driving).

По-рано Tesla очерта плановете си за автомобилна платформа от следващо поколение, която ще поддържа както по-достъпни автомобили, така и специализирани роботизирани таксита. Въпреки че бяха споделени тийзъри и за двете, прототипи за всяка от тях все още не са представени.

Туитът на Мъск от петък подсказва, че се дава приоритет на разработването на роботакси пред по-евтиния автомобил. По-рано същия ден Reuters съобщи, че Tesla е отложила плановете си за по-евтиния автомобил и е пренасочила ресурсите си към проекта за роботакси. Мъск отхвърли доклада на Reuters, обвинявайки ги в разпространяване на лъжи, без да предостави конкретни подробности.

През първото тримесечие Tesla е произвела 46 561 автомобила повече, отколкото е доставила, което е довело до допълнително намаляване на цените, тъй като компанията се опитва да се справи с излишъка.

В САЩ потребителите предпочитат хибридите пред по-скъпите електромобили, което подтиква производителите да преразгледат стратегиите си за електрификация.

В исторически план големите продуктови анонси на Tesla, често ръководени от Мъск, допринасят за предизвикването на ентусиазъм както сред клиентите, така и сред инвеститорите, без да се разчита на традиционните методи за реклама. Въпреки това не всички анонси са били успешни; Cybertruck, представен с големи фанфари през ноември 2019 г., се сблъска със забавяния в производството и преживя бавно разгръщане.

След новината акциите на Tesla отбелязаха ръст от до 5,1% в края на търговията в Ню Йорк. Независимо от това, към момента на затваряне на борсата в петък акциите са поевтинели с 34% от началото на годината.

Малко преди изявлението на Мъск относно роботаксито, той беше изпреварен от Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta Platforms, в класацията на най-богатите хора в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    8 6 Отговор
    Продажбите на Тесла са паднали с 36% след първоначалният ентусиазъм.Тесла и останалите трябва да потърсят решение батериите да издържат на поне 500 мили за пробег ,а времето за зареждане да е до 10 минути.Дотогава ще е само скъпо удоволствие за хора,които не бързат за никъде.Обикновенно ги купуват за такси заради еко таксите ама като удариш чертата бадева си се набутал

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    4 4 Отговор
    Тези се чудят как да закърнят човечките способности, че да ни првърнат в желирани мек0тели.
  • 3 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Само голяма автономия няма да е достатъчна. Батериите, освен издръжливи трябва да станат и екологични, и евтини, и да не се надуват след няколко нощи оставени на минимум заряд.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 4 Отговор
    А камионите кога ❓
    Че вече осма година Кола-кола чакат своите ❗

    Коментиран от #5

  • 5 Пепси

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    кола нали взеха да карат… няколко…на къси курсове….🤣🤣🤣