Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 13:27 1 731 6

SpaceX успешно тества „космическите“ 5G комуникации на Starlink

  • spacex direct to cell-
  • starlink-
  • 5g

Това стана чрез първите сателити Starlink Direct to Cell от SpaceX и T-Mobile, които бяха изстреляни в орбита през януари тази година

SpaceX успешно тества „космическите“ 5G комуникации на Starlink - 1

Официалният акаунт на SpaceX в социалната мрежа X публикува кратък, но в същото време значим пост за мобилната индустрия. Това е първата публикация в света, изпратена чрез сателита SpaceX Direct to Cell, предназначен да замени наземните 5G кули.

Един от участниците в проекта, Бен Лонгмиер, отговори на публикацията. В отговор той публикува съобщение в социалната мрежа, в което отбеляза, че екипът на SpaceX е постигнал значителен напредък в развитието на проекта и уверено продължава да се движи напред.

Първите сателити Starlink Direct to Cell от SpaceX и T-Mobile бяха изстреляни в орбита през януари тази година. Те се свързват със съществуващото съзвездие Starlink чрез лазерно предаване, осигурявайки, според разработчиците, по-плътно и по-стабилно покритие в сравнение с конвенционалните базови станции.

През 2024 г. компанията възнамерява да увеличи броя на сателитите „стотици пъти“, за да осигури предаването не само на текстови, но и на гласови съобщения. SpaceX все още не е обявила какви ще бъдат тарифите за свързване към този тип сателитна мрежа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да чудесна ИДЕА

    1 9 Отговор
    Кога е измисли Мъ когато си е дръпнал в повече. Какво е космически боклук , какво е атмосфера и защо слънчевата радиацията е малка на земята??? А какво е мъгла ??? А какво е лазерно предаване на данни отклонение с 1мм от приемника. ??? Пак като робота Марс като си дръпне и кване някой балама.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 реру

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да чудесна ИДЕА":

    Защо ли Езоп е стигнал до сентенцията: "Гроздето е кисело"?
  • 3 Представям си

    1 4 Отговор
    какви цени ще обадят нашите оператори за такаква екстра хахаах
  • 4 Бай Ви Дементий

    2 6 Отговор
    Идеално! Включват скоро космическата микровълнова и...чакаме с нетърпение още по-голямо глобално затопляне. Удри Илоне, удри! Наземните мрежи свършиха своята работа, сега вече и от космоса, зер да не остане "незатоплено място" на земята, че гоите нещо спряха да вярват.
  • 5 На дедо Лазар внук му

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да чудесна ИДЕА":

    Лазерно предаване има само между спътниците.
  • 6 Гледайте

    2 0 Отговор
    Да не прекъсва 5 ЖИ-то НА УКРИТЕ,ЧЕ ЩЕ ИМ ИЗПАДАТ ДРОНОВЕТЕ.