Last news in Fakti

8 Март, 2024 10:26 7 395 4

Ясна е скоростта на интернет връзката при свързване на обикновен смартфон директно към сателитите Starlink

  • starlink-
  • сателити-
  • интернет-
  • илон мъск

В търговска експлоатация обаче тази цифра може да намалее

Ясна е скоростта на интернет връзката при свързване на обикновен смартфон директно към сателитите Starlink - 1

По време тестове на SpaceX стана ясно, че скоростта на изтегляне на файлове при директно свързване на обикновен смартфон на Земята към сателита Starlink достига 17 Mbit/s. С въвеждането на услугата в търговска експлоатация обаче тази цифра може да намалее, а стабилното приемане е възможно само при определени условия.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск публикува тест за скорост в социалната мрежа X, демонстриращ способността за директно свързване на немодифициран телефон Samsung с Android към сателита Starlink. Като част от тестването на устройството бяха заредени 60.3 MB данни, а скоростта варираше от 15.6 до 17.2 Mbps. Тестовете показват, че сателитът осигурява комуникация на ниво 4G LTE при далеч от рекордните скорости и със загуба на 15% от пакетите.

Скорости на изтегляне от 17 Mbps са възможни само в райони с лошо покритие на стационарни мобилни телефони, където има по-малко радиосмущения, отбеляза Мъск. Сателитите Starlink, които поддържат мобилна телефонна връзка, в момента са в орбита на 360 км, което е около 200 км под работната им височина, добави астрономът Джонатан Макдауъл. Това означава, че когато устройствата влязат в търговска експлоатация, реалните скорости ще бъдат по-ниски.

Но дори тези показатели са достатъчни, за да покажат превъзходството на Starlink над други доставчици, които осигуряват директна комуникация между сателити и телефони. Услугата за спешна комуникация на Apple за iPhone е ограничена само до текстови съобщения. За да се свържете с устройства Starlink, имате нужда само от добър изглед към небето.

Преди това SpaceX демонстрира съобщения, докато е свързан чрез сателит и изпраща туит от немодифициран смартфон. Досега компанията е изстреляла шест сателита за телефони в орбита, но през следващите месеци планира да увеличи броя им до 840. Тази година Starlink очаква да комерсиализира SMS съобщенията чрез сателити, а през 2025 г. ще добави гласови комуникации и интернет достъп - услугите ще бъдат достъпни първоначално за абонатите на T-Mobile. Състезаващото се дуо AT&T и AST SpaceMobile показа 14 Mbit/s в подобни тестове.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро от Почивка

    10 2 Отговор
    А безплатният Стар Линк за Украйна къде е?

    Коментиран от #2

  • 2 ⚜️Просветен⚜️

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро от Почивка":

    В Русия е! Не четеш ли новини?

    Коментиран от #3

  • 3 Ердоган

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "⚜️Просветен⚜️":

    руZнацитата си берат starlink от Украйна както тука си берат тухли, не ги крадат
  • 4 Радва ме се на добра

    0 1 Отговор
    Скорост НО НЕ ДЪРВОТО СТАРЛИНК РЕАЛНИ ФАКТИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ ФАКТИ. Без Коментар заради конкуретни фирми и цени. Не е по кабел или WiFi.