Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 11:12 2 368 9

Илон Мъск пуска интернет и в открито море

  • space x-
  • интернет-
  • starlink

Безпилотните баржи на SpaceX ще бъдат превърнати в морски интернет станции на Starlink

Илон Мъск пуска интернет и в открито море - 1

SpaceX подаде молба до Федералната комисия по комуникациите (FCC) за разрешение да тества безпилотни баржи в морето като морски интернет станции. Те планират да инсталират 12 конвенционални наземни комплекса Starlink на баржите, за да тестват работата на системата в морски условия. Как тези комплекси ще се свържат с наземната мрежа не се уточнява. Може би всичко това има други цели и те не са непременно граждански.

Сателитният интернет на Starlink е проектиран по такъв начин, че неговите потребители (терминали) се свързват с интернет чрез мрежа от наземни станции на Starlink, свързани към глобалната мрежа чрез оптични линии. Сателитите Starlink в орбита действат като предават данни от потребителските терминали към наземните станции на Starlink. Ако терминалът и наземната станция са извън обсега на един сателит, тогава препредаване на лазерен лъч от един сателит към друг започва в космоса, докато терминалът и наземната станция се свържат чрез поток от данни.

Морското покритие на Starlink ще е изградено на същия принцип. От юли 2022 г. компанията предоставя пакет от услуги на Starlink Maritime на стойност $5 хиляди на месец. Ако безпилотните шлепове на SpaceX, които са създадени, за да обслужват ракетните комплекси на компанията в океана, бъдат превърнати в „портали“ за сателитната мрежа, тогава може би услугата Starlink в морето ще стане по-евтина. Засега нищо не се знае за проекта. Разрешение за тестване на наземния комплекс в морето също все още не е издадено.

Като се има предвид нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион, не може да се изключи, че морските станции могат да се разглеждат като начин за осигуряване на интернет комуникации на военноморските сили.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в донбас

    4 6 Отговор
    и руската армия вече ползва старлинк

    Коментиран от #4, #7, #8

  • 2 Последния Софиянец

    6 10 Отговор
    На 28 януари Мъск постави началото на края на Човешката цивилизация.
  • 3 оня с коня

    8 3 Отговор
    Естествено че ще има и безпилотни Баржи-магазини за Компютри и телефони щото богатите риби хич не са малко
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Симо

    10 5 Отговор
    Старлинк винаги е бил военен проект, най-вероятно финансиран от Пентагона и прикрит зад фасадата на"добрия" интернет на марихуаната.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Симо":

    Никой Пентагон на тоя свят не може да плати и една хилядна от това , което може да плати целия свят за сателитен интернет и свързаните с него услуги !! Знаем , че за русолюбците нещо , което не става за война не е интересно , ама света е милиони пъти по-голям от тяхната групичка и го интересува живота , а не смърта , която явно е единствената цел на въпросните !! Затова хората в свободния свят живеят , а в Раша вегетират в мечти за "великата война" , те на друго не са способни и никога не са били !!
  • 7 Русофил

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "в донбас":

    Да, така е.
  • 8 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "в донбас":

    Както казах , ама ме изтриха , ползват , ама маскирани като украински на украинска територия ! Що така , срам ли ги е или по принцип са свикнали само пиратски номера да въртят ?
  • 9 Да добър проект

    0 2 Отговор
    Но е базиран на starlink.

    100-220Mbps download, 5-20Mbps upload $90-$120; $140-$1,500 (Priority); $150-$5,000 (Mobile) $90-$120; $250-$1,500 (Priority); $150-$5,000 (Mobile) None $599 one-time purchase (or $2,500 for Priority) Unlimited; 1TB-6TB (Priority)

    сравнително нова система колко потребите ли има. ??? Ако се срине какво ще прави дрона??? СтарЛинк е базирана на чинии такива имат А1, Виваком. Връзката може да се прекъсне заради лошото време. Кой ще други два сателитни интернет доставчика който ще могат при лошо време да доставят интернет???
    Това е iridium това е доставчик имаш най много сателити и доставя сателитни телефони и интернет в океан и морета на яхти и кораби. Има още Hughesnet Prices: $50 - $150 per month
    Speeds: 15 - 50Mbps
    Viasat Prices: $70 - $300 per month
    Speeds: 12 - 150Mbps.