Last news in Fakti

11 Април, 2024 11:18 16 166 17

Изгубен смартфон с Android вече може да бъде намерен дори без интернет

  • google-
  • find my phone-
  • android

В допълнение, водещите Google Pixel 8 и 8 Pro могат да бъдат намерени дори и да са изключени

Изгубен смартфон с Android вече може да бъде намерен дори без интернет - 1

Google представи своя аналог на услугата Apple Find My за намиране на изгубени или откраднати смартфони. Иновацията работи без интернет връзка, а някои телефони от серията Pixel дори ще излъчват „SOS сигнал“ когато захранването е изключено. Представители на компанията разказаха основните подробности за новата технология.

Новият метод за търсене беше обявен за първи път на Google I/O през 2023 г. Принципът на неговата работа е, че всеки смартфон с Android ще се научи да „хваща“ местоположението на други джаджи и да предава координатите на онлайн услугата „Намиране на устройство“. В този случай само неговият собственик ще има достъп до местоположението на изгубената или открадната джаджа.

Например, ако един смартфон „види“ друг чрез Bluetooth, той ще изпрати криптирана информация за неговото местоположение в облака. След няколко метра втората джаджа ще направи това и така до безкрайност. В резултат на това потребителят ще може да намери своето устройство с помощта на позната онлайн карта, дори ако е изгубено и прекъснато от интернет и мобилната мрежа.

Изгубен смартфон с Android вече може да бъде намерен дори без интернет

В допълнение, водещите Google Pixel 8 и 8 Pro могат да бъдат намерени дори и да са изключени. Тази функция се реализира с помощта на резервното захранване на Bluetooth модула на смартфоните, което гарантира, че „маякът“ е активен в продължение на няколко часа. Преди това услугата Find My Device просто се свързваше с онлайн джаджи, така че те можеха да бъдат намерени само ако имаше интернет връзка.

Актуализираната версия на услугата в момента е достъпна само в САЩ и Канада. През май, освен устройства с Android, към глобалната мрежа за търсене ще се свържат тракерите Chipolo и Pebblebee, по-късно – слушалките JBL и Sony, а в края на годината – джаджите Motorola, Jio и Eufy. Друг „информатор“ ще бъде интелигентният дисплей Google Nest Hub. Това ще ви помогне да намерите изгубено устройство във вашия дом.

Google отбелязва обаче, че актуализираната услуга ще ви попречи да "питате" за местоположението на телефона твърде често. Това ограничение е въведено, за да се гарантира, че услугата се използва само по предназначение, а не за шпиониране на хора. Услугата ще работи на устройства с Android 9 и по-нови версии на мобилната ОС.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    52 0 Отговор
    Ако четете новината между редовете ви става ясно, че телефона ви не следи само вас, но и другите устройства в близост до него ;)

    Коментиран от #4, #12

  • 2 и на колите по един тракер е лесно

    5 0 Отговор
    как мвр да ги намерят на жалбоподателя ако му го свият . търгашите не ги интересува . ще си купи друг . хахахахаха
  • 3 21 век

    29 1 Отговор
    Следенето и подслушването става в момента на покупката на устройство. Вече няма да е нужна мрежа, цел на глобалистите представена като наша екстра.
  • 4 честен ционист

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Явно не четеш достатъчно между редовете. Никой не се интересува, колко смарт джаджи имаш у вас.

    Коментиран от #5

  • 5 провинциалист

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    О, вярвай, всички се интересуват. И още повече се интересуват как да ти продадат още толкова джаджи.
  • 6 Айзомби

    4 14 Отговор
    Google следят предимно айфоните , заради дупките в иОС а.Айде да видим как ще проследят моя пиксел 7 про.Ще проследят ама друг път.Само аз мога да си го проследя.
  • 7 Ко речи?

    11 1 Отговор
    На моя му включвам блутута само при необходимост.

    Коментиран от #14

  • 8 Само си

    15 0 Отговор
    Представете как ви шпионират щом без Интернет откриват телефон то представете си със как ви наблюдават кой какво прави в нета!
  • 9 Миновара

    7 8 Отговор
    Аз съм с Lineage OS 21.0,инсталирам само няколко доказани оупън сорс приложения-могат от Гугъл да ми следят само храната след отделяне в тоалетната :)
  • 10 Знайко

    11 0 Отговор
    Доскоро се използваше мрежата на околните устройства, за да се предават данни, а сега има новост- аварийно захранване на блутута!
    Накратко дори нито едно устройство от околоните да няма нет, те си предават данните едно на друго , докато данните стигнат до устройство с включен нет и ги предаде на сървъра.
    Сега някой ще пита ли пак "защо нямам батерия"? Еми защото устройството ти постоянно е заето да трансферира данните на околните устройства, вместо да прави каквото ти си му задал.
    Само линукс, хора!

    Коментиран от #15, #17

  • 11 Как

    0 1 Отговор
    Как ще работи Bluetooth без захранване? - По индукция ли? Всъщност Достатъчно е да бръкнеш в джоба на този разделил се с него!
  • 12 Ще следи ако му позволиш!

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Ще следи ако му позволиш! А ако те контролират телефона ми! За какво ми е този телефон!
  • 13 дарк фючър

    7 1 Отговор
    Целта е да не може да се скриете от Биг брадър дори когато си мислите, че сте го наоравили и всичко това маскирано зад "помощ"!
    Продавате си свободата на цената на един телефон за няколко долара!
    "Честито" ви робство във Виртуалния концлагер, вашият номер е 0888ХХХХХХ!
  • 14 дарк фючър

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ко речи?":

    Не бъдете наивен, ще се намерят поне 10 приложения, които да го включат маскирано без да разбирете, сащо както "маскирано" ви слушат и гледат през камерите на устройствста, нещо което вече дори не опитват да скрият!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наркос

    1 1 Отговор
    Телефоните се следят през gps, когато са изключени откакто съществуват... Това , че ни позволяват и ние да ползваме опцията чат пат не означава, че полицията ще се занимава ако ви откраднат телефона. Едно алуминиево фолио и край със сигнала, после се слага в кутия с юсб кабел и се флашва нов софтуер. След това ще следите само цените втора ръка...
  • 17 Наркос

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Знайко":

    Мда за тва ли утре ще ходя да пачвам cve 1086 за един такъв "специалист" като тебе