Last news in Fakti

16 Април, 2024 12:48 1 491 2

Google научи роботи да играят футбол (ВИДЕО)

  • роботи-
  • футбол

Първоначално „субектите“ са обучени в компютърна симулация с концентрация върху две задачи: ставане след падане и отбелязване на гол. След това изследователите комбинират тези умения във футболна игра

Google научи роботи да играят футбол (ВИДЕО) - 1

Изследователи от DeepMind, подразделение на Google, демонстрираха успех в обучението на роботи да извършват сложни двигателни действия. Екипът обучи малки двуноги ботове да играят футбол. Изследователите обясниха как са успели да постигнат това.

Компанията е обучила роботите да играят с помощта на задълбочено обучение с подсилване – тоест ботовете са били обучени да обработват неструктурирани данни. Например, това не е набор от числа от 1 до 100, а напълно непредвидими данни, каквато е бързо променящата се игрална среда на полето.

Роботите действат по такъв начин, че да постигнат резултат, който е бил етикетиран като положителен по време на обучението: например ставането след падане е положителен резултат. Разликата между постижението и други подобни е, че методът е приложен за физическа координация на роботи в космоса.

Първоначално „субектите“ са обучени в компютърна симулация с концентрация върху две задачи: ставане след падане и отбелязване на гол. След това изследователите комбинират тези умения във футболна игра един на един. Играейки все повече и повече, роботите подобряват уменията си до точката, която виждате във видеото.

Броят на двигателните действия включва владеене на топката, защита, реакция на действията на противника и „насочена стрелба“ към вратата. Изследователите също така споменават, че роботите проявяват нестандартно поведение, което е трудно да се програмира предварително. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мичмана

    7 0 Отговор
    Е значи да пратим националите в Гугъл да ги научат и тях
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    Много точен коментар .