Last news in Fakti

28 Април, 2014 13:22 3 122 0

Плаваща капсула спасява при цунами

  • tajima motor company-
  • safe+-
  • капсула-
  • цунами-
  • нобухиро таджима

Трагедията от 11 март 2011 г. предизвика истински бум в разработката на спасителни капсули в случай на цунами. SAFE+ на Tajima Motor Company има за цел да осигури последно убежище за спасители, които обикновено остават до последно на най-опасните места.



Непотопяемата и изключително здрава капсула има две версии за 10 и 20 човека, като по-голямата е приспособена и за инвалидни колички. На борда има четириточкови колани за всеки от пътниците. SAFE+ разполага със система за автоматично изправяне в случай на преобръщане.



Инженерите на Tajima Motor Company са се старали да запазят габаритите на капсулата максимално компактни. 20-местният модел тежи 1 300 кг, а с дължина 6.2 и широчина 2.3 метра може да бъде сравнен с голям всъдеход. Това го прави лесен за транспортиране и разполагане на паркинги и други обществени места.



SAFE+ струва между 4.5 и 4.9 млн. йени ($44 000-$48 000) в зависимост от опциите. Сред тях са седалки за деца, легло, слънчев панел на покрива и външен генератор. Срещу допълнително заплащане може да се нанесе и противопожарно покритие.



Тази година Tajima Motor company планира да произведе 1 000 от спасителните капсули и двойно повече през 2015-а. Компанията е основана от "Чудовището" Нобухиро Таджима, известен с постиженията си в легендарното рали "Пайкс Пийк".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА