Last news in Fakti

12 Март, 2020 16:47 23 475 60

Проф. Йонко Мермерски: Коронавирусът е свързан с чистотата на въздуха (ВИДЕО)

  • проф. йонко мермерски-
  • фпч-
  • филтри за комини-
  • дизелова добавка-
  • дизел юнак

Целта е да направим въздуха на София по-чист, каза ученият

Проф. Йонко Мермерски: Коронавирусът е свързан с чистотата на въздуха (ВИДЕО) - 1

Коронавирусът е свързан с чистотата на въздуха. Основните усилия на мен и екипа ми са да бъде по-чист въздуха в столицата. Това, което излиза от битовите комини чрез моето изобретение да намалим 4-5 пъти излъчването на ФПЧ (фини прахови частици). А с добавката ми "Дизел Юнак" целта е да намалим количеството на саждите от дизеловите автомобили, от градския транспорт. Това каза в студиото на ФАКТИ проф. д-р Йонко Мермерски.

"ФПЧ във въздуха са пряко свързани с комуникативността и заразността на вируса, защото те се явяват преносители на вируса. На вирусите им трябват повърхности, по които да се полепят, от тяхна гледна точка повърхността на праховата частица е като пътнически кораб, а ФПЧ се движат много свободно във въздуха, по този начин осигуряват още един медиум, през който ние можем да се заразим. Колкото по-малко са ФПЧ във въздуха, толкова по-малка е вероятността да се заразим с вируси.

София е котловина и представляваме нещо като чаша, при която като се получи температурна инверсия т.е. топлият въздух се качва нагоре, прави комин, обаче отгоре затапва по-тежкия въздух, който стои без да има движение на въздуха. В този случай ФПЧ стават ядра за кондензиране на водата. Затова се получава мъгла", обясни той.

Филтрите представляват кутия с каскада от филтърни елементи, която се поставя на комина, а цената за изработката на една система ще бъде около 500 лева.

"В дизеловата добавка съм включил 17 елемента, които дават възможност горивото да се атомизира или по-просто казано да се разпраши. Когато една капка нафта бъде запалена на някаква повърхност, тя ще гори бавно, когато я разпръснем на малки капчици, те ще изгорят моментално. Колкото по-бързо изгаря дизеловото гориво в двигателя, толкова повече кинетична енергия получава двигателя и се отделя по-малко топлина. Ние искаме от едно и също количество потенциална енергия, която носи горивото, да извлечем повече движение, отколкото топлина. По този начин хем двигателите работят по-хладни, хем изгарят по-пълно горивото, получаваме и повече механика. Резултатът е 3-4 пъти по-малка димност", каза проф. Мермерски.

Целия разговор с проф. д-р Йонко Мермерски гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    84 9 Отговор
    Някакви доказателства?
    Нещо в подкрепа на твърденията?

    Коментиран от #58

  • 2 Шарла Тани

    74 10 Отговор
    Разни хора се опитват да ловят риба в мътна вода ! Щом не го е казала Грета Тунберг значи не важи! Йонко да й драсне едно писъмце, да й направи едно даренийце и ще го спомене в следващата кампания !
  • 3 Реклама

    73 6 Отговор
    Звучи ми като реклама

    Коментиран от #34, #37

  • 4 оцелял от турското робство

    39 11 Отговор
    Господине, каквото и да сътворите, ако не е свързано с печалба за партията, правителството и главния шеф, няма да му бъде обърнато внимание. Ще наизскачат "екпертите" с изключително експертна експертиза за експеримента на експертализма в експерименталния център по експерименти.
  • 5 К.К.

    40 0 Отговор
    Твърденията са верни, полени и вируси полепнали по праховите частици се разнасят от вятъра, но вируса има кратък живот в тази среда.

    Коментиран от #23

  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    70 5 Отговор
    Лошият въздух е продукт на сиромашията. Направете тока евтин да се топлим на ток като в нормалните държави. А коронавируса няма да убие толкова хора колкото липсата на институции в държавата. Само данъци и такси и нищо в замяна.

    Коментиран от #19, #21, #60

  • 7 оня

    36 2 Отговор
    Добавката му за дизел мирише на ацетон:))
  • 8 The ghost

    30 4 Отговор
    Празни приказки без доказателства.
  • 9 Професор по Стоманобетон

    35 5 Отговор
    Аве може ли в рая ситуация реклама да си правиш бе изрод!!!!
  • 10 Проф Мармотски

    24 4 Отговор
    Нещо измърмоти
  • 11 osk.bg

    37 5 Отговор
    Айде и тоя гледа да се нагуши за сметка на паниката.
  • 12 хайл

    38 9 Отговор
    ФПЧ са от селяните,дето спират където им падне и после цялата тая кал като изсъхне какво става?А паветата по Цар Борис например?Като минеш със 50 и след тебе димна завеса...
    А от кога не сте виждали да мият улиците?????
    Е от това са по-голямата част от ФПЧ!!!

    Коментиран от #27

  • 13 Дрън-дрън

    39 9 Отговор
    Такива мошеници ги говорят тия неща от 30 години, ама се случва единствено тяхното забогатяване! Затвориха Кремиковци за да пречистели въздуха на Сф, а стана още по-мръсен! Истината е, че трябва да се използват електро автобуси, таксита, мотопеди и колелета в градовете. Да има повече дървета и храсти, които да улавят прахта от улиците. Да се използват машини, които да събират прах от улиците. Другото най-важно нещо е да се закрият ТЕЦ и да се спре горенето на дърва. Това става като се премахнат търговците в енергетиката и само държавата продава на крайния потребител, което ще доведе до 3 пъти по-евтин ток! Също така и качествено саниране на сградите, което ще намали поне с 5-6 пъти нуждата от отопление. Аз живея в санирано жилище и зимата плащам 30 лева за електрическо отопление, защото студен въздух не прониква вътре. Разбира се, сегашната технология за строителство също създава много ФПЧ и мръсотия. Затова сглобяемото/панелното строителство е много по-бързо, с по-малко шумово и прахово замърсяване
  • 14 Гост 2

    20 7 Отговор
    Краварско мекере !
  • 15 Случаен

    34 2 Отговор
    И тоя дойде от Америка да изкарва пари от ,,богатите,, българи...
  • 16 Ахаххаха

    34 3 Отговор
    Този професор много запознат с неизвестния за цял свят корона вирус. Голям умник! Направо най-умният на планетата! Циркаджия!
  • 17 Геле

    14 3 Отговор
    Ала го па тоа....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рошко

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Умните се топлият с газ
  • 20 Ван дер Любе

    18 1 Отговор
    Това добре. Нека Борисов спре санирането и купи 200000 системи. Но може би не е лошо Фандъкова да мие улиците и то не само централните, а и кварталните поне един седмично. Полицията да излезе от съня си и почне да спира калните камиони да влизат в града. Има какво да се желае от властите. Нека дадат пример. Поне да си изпълняват задълженията.
  • 21 Бъркаш причина и следствие

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Сиромашията е следствие на малоумието, а не обратното
  • 22 висок

    16 4 Отговор
    Това е сина на оня мошенник Мермерски... баща и сен мошенници!
  • 23 Зайко Байко многознайко

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "К.К.":

    Правилно, праховите частици не могат да бъдат хранителна среда за вируси и бактерии, в частност за CoVid19 и всички вируси се отнася следното те са вътреклетъчни паразити които ползват ДНК то на клетките за да се размножават (мултиплицират). Така че уважаемият професор Мермерски трябва да подходи от друг ракурс! Замърсения въздух по скоро може да се разглежда като химичен и физичен агент, който нарушава целоста на лигавиците, променя киселинноста на кожата, разрушава пропердиновата бариера и води до дезинтеграция на структурите , което улеснява инфекциозният процес!
  • 24 JPower

    20 12 Отговор
    София е шопско бунище!!!! Софиянци са мизерни, прости индивиди, но се чувстват богове, щото живеят в София!!! Най-голямото им "" постижение"" е, че са се родили в София и за тях това е гордост.

    Коментиран от #57

  • 25 Този

    13 8 Отговор
    Е един от най големите мошеници.. Ама много голем.. И баща му беше същия и този продължава шанаджийството. Но е приятел на баце от Банкя и заедно ще крадът
  • 26 8339

    12 2 Отговор
    Твърдението не е научно обосновано. Дори напротив.

    Вярно е, че частиците сажди от горенето са вредни, вярно е, че изпълняват ролята на кондензационни ядра, вярно е, че за тях може да залепне и вирус/бактерия.

    Но при свързването им с вода се образува кисел разтвор, или дори киселина - сярна, азотна и азотиста киселина. По биология в началните класове се учи, че те са силни дезинфектанти и враг на живите клетки, бактериите и вирусите. Много малко специфични бактерии може да оцеляват в такава среда, вирусите оцеляват по-малко от минута.
  • 27 До 12

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "хайл":

    По документи всеки ден се мият улиците и корумпираната Фандъкова плаща по няколко стотин хиляди дневно за това
  • 28 ГОСТ

    16 2 Отговор
    ПРИЕХМЕ ТОНОВЕ ОТПАДЪЦИ ОТ ИТАЛИЯ ДА ГИ ГОРИМ ТУК , ЗА ДА ИМ Е УЖ ПО ЧИСТ ВЪЗДУХА ТАМ, А ИТАЛИЯ ПЪРВА СЕ ОКАЗА В ТОТАЛЕН КОЛАПС, ОТ ВИРУСА , ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ ТЕОРИЯТА НА ТОЗИ Е ПЪЛЕН ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ, ПОНЕЖЕ ЗАМЪРСЕНИЯ ВЪЗДУХ В БЪЛГАРИЯ Е ВПЪТИ С НАДНОРМЕНО ЗАМЪРСЯВАНЕ.
  • 29 Пак далавери

    19 3 Отговор
    Филтрите, които предлага тоя се продават в Китай за 30 лева! Много нагло изказване, да говори, че били негови разработки, но явно ПЛАГИАТСТВОТО се счита за собствена разработка от някой индивиди!
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 3 Отговор
    Тоя главчо по какво е професор, защото от вирусология не разбира...
  • 31 БАТЕ НЕЦИ

    16 3 Отговор
    ЗНАЧИ ТАЯ ШУШУМИГА Е СИН НА БИЛКАРЯ И ЗНАХАРЯ МАРМОТСКИ.И ТОЙ КОМПЕТЕНТ.
  • 32 Presian

    13 2 Отговор
    Не помните ли, че точно той беше преводач в Белия дом? Така, че парите ще се вземат.
  • 33 Драгой

    17 3 Отговор
    Тези са семейство шарлатани. В един форум го бяха разкритикували за добавката, че е пълно менте.
  • 34 Ром ама кубински

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реклама":

    Може и да е реклама.Вземи и пробвай и си направи изводи .Както казват от един път пид...с не се става.При мен една част от добавките със сигурност работят,особено на дизел.За другите изследвания не съм правил ,нопък не съм имал проблеми с двигателите
  • 35 Корона

    15 3 Отговор
    Те😂зи са страшни измамници,трябва прокуратура да ги почват,колкото по богати стават толкова са по безкруполн !
  • 36 ТЪРГАШ

    11 3 Отговор
    АМАН !!! ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ, РЕКЛАМИ НА РАЗНИ НЕДОКАЗАНИ ПРОДУКТИ.
    ДА СИ ПРОФЕСОР ПОНЕ ИМАЙ ПОЧТЕНОСТ.
    НЕ ТЕ Е СРАМ !!!
  • 37 Jacques Yves Moineau

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реклама":

    На мен ми звучи като пациент на Карлуково.
  • 38 Мирослав

    12 3 Отговор
    Този е смахнат, но тия които му дават трибуна са още по-смахнати. Иначе това си е най-долнопробна реклама на измамник.
  • 39 Шляп

    7 2 Отговор
    Дреме му на шапката за въздуха,гледа да си пробута продуктите със съмнителен ефект и да се нагуши с кинти.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 hmhmhm

    2 3 Отговор
    кой ти даде професорска тила па на тебе? я бягай на село. знаеш ли какво е вирус? как се размножава? какво атакува?
  • 42 Тан

    6 2 Отговор
    Вирусът НЕ е причина, а естествен, краен резултат от неправилна експлуатация на човешкия организъм!!! Човешкият опганизъм е преди всичко енергийна система. При неправилно изразходване на жизнената енергия се стига до енергийна криза - недостиг, зомби вариант, тялото се превръща в хранителна почва за различни други микроорганизми.
  • 43 Иван

    4 2 Отговор
    Тоя е навсякъде, що може да се покаже и да каже че" дубафката му за глезене на двигатиля на кюмбетата куято не саму ви дава икуномия на нафта, по-дълък живот на муторъ, глези го, по-малкУ щи дими дажи, удължава ти и патката +5см., изкъпеш ли са с тва разбираш ли ако си плешив и коса ти пониква, ся и тва корона щи ликува авее хора тъжно ми е за човечеца... професор бил аве гамен ..
    А сега нещо и за по-бавно загряващите ДА грешките са нарочно допуснати, а сега заспете спокойно. ;)
  • 44 гражданин

    5 0 Отговор
    Унищожиха предприятията в малките населени места. Хората избягаха в големите градове и най-вече в столицата. Там намериха работа и заживяха. Населението нарасна в пъти без инфраструктурата да е и най-малко съобразена с това. Е, няма да мине без проблеми, вкл. и с въздуха.
  • 45 8782

    4 1 Отговор
    "Професор" по какво и от кога?
  • 46 бай Симо

    4 2 Отговор
    Един познат нямам, дето да му е ползвал добавката за дизел, а съм чел и по специализирани форуми доста. Този прилича на измамник. Освен това във ФБ се трият негативните мнение под ниговите реклами, защо ли?!
  • 47 onq s konq

    4 2 Отговор
    Дизел-Юнака "д-р" Мермерски си прави реклама на измислената добавка, няколко пъти по-скъпа от доказаните марки на пазара. И той горкия гледа да "яхне вълната".
  • 48 муравейй

    6 1 Отговор
    И този вирус, както и всички други новоизлюпени вируси са благодарение на много алчни и сребролюбиви кучета , единственото спасение е избиването и прочистването на всички капиталисти по света, чак тогава ще настъпи мир и спокойствие на земята !
  • 49 МЪСТ

    1 2 Отговор
    МЪРШО СКРИВАЙ СЕ
  • 50 коментар

    2 1 Отговор
    Е само некомпетентни мнения. Тези хора нямат ли си друга работа, а коментират неща / и то гнусно/за които хабер си нямат ?!
  • 51 Ебати наглеца

    5 1 Отговор
    Сега всички такива подобни социопатни мишки ще кажат какво ли не само и само да продадът на малоумния народ "Чудото" което видиш ли е ключа към предпазване от корона.... Мермерски, много назадничево от твоя страна ходи си преводач на Боко ами не се занивай тъпотии..
  • 52 Истината

    3 1 Отговор
    Кажете от къде вземате тези професорски титли и по какво.Баща агроном,син зоотехник.Професори Аферисти - Да,категорични аферисти,лаладжии с английски .
  • 53 Веско

    1 1 Отговор
    Не се затормозявах да прочета цялата публикация на професора,защото се досещам какви глупости ще изтърси.Съвет-да си суши и рекламира билките и да не плямпа глупости.
  • 54 цербер

    0 1 Отговор
    "Това, което излиза от битовите комини,ИСКАМЕ чрез моето изобретение да ГО намалим 4-5 пъти- изХВЪРЛЯнето на ФПЧ (фини прахови частици)." Прахът не излъчва нищо,няма в него фотони или uv-лъчи!
  • 55 Лекар

    0 1 Отговор
    Или лови риба в мътна вода или по-вероятно е за психиатрията.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ааа

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Има има !
    Разрови се в нета, в Италия има доклади !
  • 59 Гост

    1 0 Отговор
    Същият като баща си! Защо не си продава изобретенията в САЩ? По всичко компетентни и двамата,.То не бяха отвари, мазила, книги за здравословни храни, за рецепти ...пий газ, пий урина...всичко ще ти мине...Продават като амбулантни търговци боклуци с уж лечебни свойства. Сега пък малкият Мермерски решил да направи друг удар тук ...пък и тестове за вируса изобретил...Няма отърсване от такива специалисти
  • 60 Ироничен

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Ама ти още на кюмюр ли си?