Last news in Fakti

14 Април, 2021 16:15 12 730 47

Крис Младенов: Мисията ни е да направим от омазаните до лакти майстори механици (ВИДЕО)

  • крис младенов-
  • автосервизи

Съюзът, който представлява сервизите е останал в миналото. На това се дължи застоят в целия бранш, каза предприемачът

Крис Младенов: Мисията ни е да направим от омазаните до лакти майстори механици (ВИДЕО) - 1

Академията ми има за цел да направи промени в автомобилния бранш, където 20 г. не са се случили иновации. Имам предвид частта с ремонтите и поддръжката, където нещата са най-зле. Това заяви в студиото на ФАКТИ председателят на DAS Auto Academy Крис Младенов.

"Имаме едни хора, омазани с масло - добрата стара дефиниция за "майстор", целта е да ги превърнем от автомонтьори в механици. Един човек, който всъщност е чист, работи с ръкавици, не говори на клиента на въпреки, определено има нужда от по-висока култура, най-вече при обслужването на клиентите, защото както добре знаем, ако имаме правилна комуникация с клиентите всичко по ремонта и поддръжката би трябвало да се случва както трябва.

Съюзът, който представлява сервизите е останал в миналото. На това се дължи застоя в целия бранш", заяви той.

"Има особено голяма палитра от хора, които минават през академията. Някои от тях тепърва тръгват, други вече работят на пазара, собственици на сервизи, приемчици, другата група са хората, които се занимават с резервните части на автомобилите", посочи той.

Младенов е автор на три учебника и разкрива, че те са първото нещо, което собственик на сервиз или механик може да направи тест дали академията е неговото място. Учебниците могат да се купят от всяка книжарница и онлайн.

"Който прецени, че написаното е "неговото" може да продължи с курсове, които са лицензирани и за чието преминаване се получава сертификат", каза Младенов.

Предприемачът разкри, че разговори макар и на ниво идея се водят с учители от професионални гимназии по транспорт.

"Обучителите там виждат, че информацията, с която оперират на ежедневна база там, учейки бъдещите механици е остаряла. Затова и те търсят иновацията и може би я откриват в нашия нов проект, а именно Дигитална академия за обучаване на механици", каза още той.

Целия разговор с Крис Младенов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пуяк

    82 16 Отговор
    На тоя ама нищо не му е ясно в този бизнес.
  • 2 чичака

    14 65 Отговор
    евалата на крис,единственният механик в бг,иначе отиваш някъде ,то купуват частта от моргата ,па забрайли нещо друго да затегнат,откажат ти спирачките,някое стъкло неще вече да се смъква или губиш убороти незнайно защо ,но всичко това от как си излязъл от сервиз и то не бай пешо ,ами марков !!!
  • 3 гадно

    76 9 Отговор
    Тоя е пълен смешник повечето от така наречените майстори нямат образование и са най-обикновени гайкаджии работят на принципа проба грешка, такива никога няма да станат механици.
  • 4 Тези

    42 2 Отговор
    Са най-обокновенна секта.
  • 5 Ангел

    47 2 Отговор
    Ако можете да изкорените алчността и наглостта на тези самозванци ще постигнете резултат, но се съмнявам, от Джамбази до търговци на авточасти през кожодери от моргите, та стигнете до некадърността и безхаберието, ви казвам , ОБРЕЧЕНА кауза.

    Коментиран от #30

  • 6 Реалист

    65 4 Отговор
    Тоя на всякъде по форумите го ПЛЮЯТ❗❗❗
    ЗАЩО ЛИ❓❓❓

    Коментиран от #7

  • 7 VAG

    50 1 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Защото е "много добър механик" 😂
  • 8 ЖИВОТА Е РАДОСТ И ТЪГА

    10 4 Отговор
    ТО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ И ПО ВСИЧКО СА МАЙСТОРИ МЕХАНИЦИ😂😂😂😂😂НАЙ_ВЕЧЕ В ЧУKAHETO HA........
  • 9 тарикату

    36 5 Отговор
    на бас, че тоя не може да намери компютъру на голфу, смешник.
  • 10 Механик

    74 4 Отговор
    Абсолютен палячо е тоя. Както някой се бе изразил "сектант".
    Ако търсите някой да ви ремонтира колата, но искате да минете свръхтънко, ще попаднете на някоеподмолно гаражче с омазан монтьор, разбира се.
    Едно ще ви кажа. Име и имидж се градят с години, а се губят за секунда.
    Аз съм "стар" механик. Работя тая работа повече от 35 години. Повечето клиенти са ми такива почти през цялото време. Да, не съм безгрешен. Но ако сбъркам, си поемам рекламацията за моя сметка и не се опитвам да шикалкавя.Никога не се наемам да върша нещо, което не разбирам.
    Тук говоря в единствено число, защото това са моите принципи.. А моите принципи са задължителни за моят автосервиз ( 6 човека без мен)
    Не го казвам ,зз да се хваля и полза нямам от такава самореклама, защото никой от вас не знае кой съм и къде съм. КАзвам това ,защото познавам много колеги, които се отнасят към работа си по подобен начин.
    Да, има и много мърльовци, но ВИЕ, уважаеми клиенти имате право да избирате.
    В този род на мисли, кажете ми, какво може да ме научи тоя с млякото покрай устата? Какви академии ще ми преподава?

    Коментиран от #20, #45

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 RUST VALLEY

    18 3 Отговор
    КВО ОБЩО ИМА ОБРАЗОВАНИЕТО С ТОВА
    КАК ИЗГЛЕЖДАШ И КВО МОЖЕШ ДА ПРАВИШ ?????
    ....... Е ВЗЕМИ БОЦЕ И СЛАВЧО ..... И С КОСТЮМ И БЕЗ КОСТЮМ СА СИ ЖИВА ЧАЛГА :)))
  • 14 Гъзар с А8 гаС

    50 2 Отговор
    Тоя паляк "приземи " всички реактивни самолети с изказването си,че лопатките на турбото се чупели от студен вуздух. Иначе евала му правя,че може да взима цени по-високи от официалният сервиз.
  • 15 Гошо

    55 1 Отговор
    Този самозванец няма даже техническо образование!
    Измамник, ученик на Юли Тонкин и много подмолен човек.
    Прочетете темите във форумите, адски интересни са.
  • 16 Сузуки

    24 2 Отговор
    Предлагам на автора да вземе в академията си Венци Тойотата от Габрово и да го научи по-малко да мами в бившите сервизи на Тойота собствениците на Сузуки.
  • 17 шофер

    15 13 Отговор
    Това платен репортаж ли е? Проблема на сервизите не е образованието на механиците, а незаконните такива. Дето не плащат данаци и осигуровки, работят за без - пари, и толкова работа и вършат. Ако изобщо ви интересува.
  • 18 незнайко

    18 4 Отговор
    Майсторите трябва да станат IT специалисти и тогава РАБОТНИЦИ !!! Не може да ти казват това е повредено да го сменим, след това а не е това е онова е и след третия елемент на стоиност поне 50 лева ние казваме БАСТА !!! Трябва да се научат как се управляват съвременните двигатели !!! Лаптопа не прави "диагностика" иска се МОЗЪК !!!
  • 19 Перо

    14 18 Отговор
    Образованието са техникумите ДВГ,”Вилхелм Пик” и другите,от едно време,със стаж,специализации и много практика. Тези,които са минали по пътеката са отдавна готови за бизнеса. Измислените “академии”,”курсове” и т.н.са брътвежи на болни хора. Фирмените сервизи си имат собствена система за обучение и развитие на персонала. Гаражните “майстори” са незаконни,селски,некадърни тарикати за еднократни ударчета,без постоянна клиентела,свързани с автоморгите и криминалния контингент.
  • 20 ММА

    5 29 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Ами може да те научи да не се правиш на по-умен от колкото си и да даваш акъл само когато те питат...Щото може да попаднеш на клиент като мен...

    Коментиран от #22, #29, #31

  • 21 Чичолина

    25 3 Отговор
    Крис Младенов .... Какъв е тоя .... Смешник ха ха ха

    Коментиран от #24

  • 22 Николай

    27 4 Отговор

    До коментар #20 от "ММА":

    В моя град знам поне 5-6 сервиза които си вършат работата както трябва, не познаваш човека, може да е читав, така че недей да плашиш.
  • 23 Бай Шиле

    24 2 Отговор
    Мислех си да отида при Киро Реното да ми смени съединителя за петдесет лева труд.Като прочетох този материал,реших да отида в оторизиран сервиз за да съм европеец.Мерси,много съм доволен.
  • 24 Бай Шиле

    29 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чичолина":

    Този с хубавото българско име се е вредил в някоя програма от ЕС за ограмотяване на тъпите български автомобилисти.Благодаря му за европейските идеи.Аз обаче ще ида да си сменя накладките при махленския майстор,които не е завършил академия.
  • 25 Бай Шиле

    27 1 Отговор
    В Европа цялото стадо е вкарано в системата на сервизите.Това ни чака и нас,а този от статията е елементарен тарикат.
  • 26 Бат Петьо

    36 0 Отговор
    Абе тоя ли ни врете в очите? Започна като некадърен бояджия. Остана си некадърен там. Сега сервиз бил направил и ще учи другите??? Оригиналното му масло на VAG дето продава по 200 и кусур лева е по около 70лв в магазините за 0w30 става въпрос.Има теми по vw audi форумите с кой е работил в началото и как лъже клиентите си за ремонти от които няма нужда.Как има будали да му се връзват на тоя измамник?
  • 27 Хккхх

    21 0 Отговор
    Аз имам познати "механици", но бутат от каквото разбират. Има един мъж със сервиз като аптека. Работи бавно и кола по кола. Само БМВ и то до около 2000г. И само бензинови. Ами разбира. Има и едно момче в промишлена зона, което прави само дизели. Огромен сервиз. Каза, че и жигула не бута. Има и третия вид олигофрени. Тип "Докарай, ш я опрайм." без да е видял още колата. Трябва да са тънки специалисти механиците, не са разбират от всичко. Един си позлати живота с динамо. Нищо друго. Рециклира динамо.
  • 28 Даааа

    14 0 Отговор
    Купувай те ми учебниците те ще ви научат как да взимате повече пари на клиентите
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Паричко

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ангел":

    Защо ходите при тез търговци и моргаджии отиваш в официалния сервиз добър ден и готово
  • 31 Селски бек

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "ММА":

    Такива ММА сте най сладки после има ох ох ох
  • 32 Съвет

    17 2 Отговор
    Баламурнико ,метни се от някоя урва надолу с главата и ако оцелееш се гръмни между ушите !Добре ги знаем прехвалените "механиците " с белите ръкавици в официалните сервизи които дерат кожи с десеторни цени ! Пример : За повредена брава на ксарата ми искаха 400 лева за ремонта ! Отидох при един омазан до ушите с масло квартален майстор и ремонта ми излезе 50 левчета и за двете брави !Отделно , гратис човека ми оправи и автоматиката на стъклата !
  • 33 Истината е че .....

    18 0 Отговор
    Тоя гледа да си продаде учебниците и да напрай малко бързи пари . Другата истина караме автомобили трета употреба на по 15 -20 години на стотици хиляди километри . Пести се от части като се слагат всякакви китайски алтернативи . Още една истина че куцо кьораво сакато стана автомеханник техните грешки за сметка на клиента . Истината е че пътищата в България са тотална щета и накрая като събереш всичко тоест стар автомобил на незнайни километри поддържан с китайсски части от некадърен механик и караме по разбитите пътища еми никога няма да има човек здрав автомобил.
  • 34 Тъй кат стане .....

    15 0 Отговор
    Неможе за кола която струва две иляди лева ми сака три иляди за ремонт ! И язе сакам къща на Созопол и жип ама нема
  • 35 Бай еди кой си

    21 0 Отговор
    Ората немат пари за леб нашия учебкик за автомеханици ше ми продава за по 180 лв. парчето Значи като зема едно дръво ...
  • 36 Гост

    4 3 Отговор
    Да му мислят тарикачтетата с чупливите дефектни аудита, може би е по на далавера да искарат курс при тоя и да си ги правят сами 😀
  • 37 4и4о

    9 2 Отговор
    Влизаш в сервиза и те гледат с един надменен поглед които ти говори 4е в момента не им е до твоя проблем .А когато благоволят да ти обарнат внимание и разберат 4е трябва да ползват компютар става олеле маико.Вси4ки са от бюро стоики 4алами.

    Коментиран от #41

  • 38 седящият бик

    15 0 Отговор
    баце, да те светна нещо - от доста време се правят опити да се вземе хляба на дребните в бранша. предполагам, че си от тия.
    от дългогодишния ми опит - за тая работа, като за всяка друга, се иска дар. обикалял съм какви ли не сервизи, официални, неофициални - всякакви. стигнах до там, че много от нещата правя сам, и за удоволствие. а за останалите - попаднах на едно младо момче, няма и 30, с малък сервиз и дар за тая работа. нямам намерение да го сменям! и няма да се зарадвам на такива, които искат (от доста време) да вземат хряба на хора като него.
  • 39 азсъм

    7 0 Отговор
    ако му вържа ръцете нищо няма да може да каже:)
  • 40 audi

    13 0 Отговор
    още ли има балъци които не могат да ползват интернет и да потърсят какви мизерии е натворил палячора за който снимка през завода на ауди (в почивен ден) минава за обучение в централта им ? питайте го колко коли строши майстора голям..
    що престана да пише в ауди и вф форумите?
  • 41 Механик

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "4и4о":

    Чичо,
    Като те гледат отвисоко и не им се занимава с твоят автомобил- ми иди при някой дето ще преме твоя проблем за свой и ще ти помогне!
    Сервизи и майстори на днешно време бол. Не е като да нямаш избор.
    Попитай колегата за колко време ще може да свърши работа, какво ще струва горе-долу, дай му телефонния си номер, за да може ако се наложи да ти звънне и да те преопреди, че има някаква промяна в ремонта. Изникнало нещо, налага се подмяна на още нещо и т.н.т.
    В крайна сметка автомобилът си е твой, парите също и механикът е длъжен да те уведомява за какви пари става дума, а ти взимаш решението да се прави ли или не.
    п.п.
    На оня ММА, дето по-горе нещо е пелтечил и заплашвал ще кажа:
    Момче, не си ми бил клиент, не сме имали вземане=даване. Няма как да си недоволен от мен и да ме заплашваш. Ако си мислиш, че младостта и ЕВЕНТУАЛНАТА ти сила е предимство, то знай от мен- да предимство е, но това ти е единственото предимство.
    Аз съм завършил техникум в паралелка ДВГ. После висше в А. Кънчев- Русе (пак същата специалност). Първият си основен ремонт на двигател съм направил на 18-годишна възраст. Кажи сега по тия показатели, ти къде се явяваш!
    п.п.п.
    Имам 9 години стаж (в младостта) в т. нар. Чуждестранен Легион.
    И аз бях млад и силен.
    Сега не съм, но и ти ще станеш като мен (ако е рекъл Бог). Само че когатотова стане, ти вече няма как на 18 години да си ремонтирал първия си ДВГ.
    Надявам се,че схващаш какво искам да ти кажа. И все пак се
  • 42 Оня

    18 0 Отговор
    Потърсете из форумите хора и не се връзвайте на такива реклами !?! Този палячо е класически измамник , а откакто ползва методите на Юли Тонкин , стана още по-нахален , и все така неможещ ! VWforum , audiforum , и други форуми , където измекярството на този е лъснало , ама яко е лъснало !
  • 43 Петров

    10 0 Отговор
    "Академията" на др. Крис Младенов е като оня лаф от VWclub форумът, в темата, посветена на този "визионер":

    Как да спечелим сто хиляди лева

    - Здравейте! Добре дошли на семинара "Как да спечелим сто хиляди лева за един ден"!
    Ръкопляскания в залата
    - А сега ми кажете, колко платихте за участие в семинара?
    - 100 лв.
    - И един последен въпрос. Колко човека има в залата?
    - 1000.
    - Благодаря! Семинарът завърши.
  • 44 Петров

    7 0 Отговор
    И аз съм опарен от сервиза на тоя некадърник! Два маншона на каре не можа да улучи, точно след месец се скъсаха. Карам колата за рекламация, тоя тип изкара колата виновна, после ми вика: Много навиваш волана. Смешник пълен! Накарах го отново да смени маншоните за негова сметка и след месец пак скъсани. Отидох в друг сервиз и 7 год. по-късно са си здрави.
  • 45 колега

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Казват, че разликата между умния и глупака е тази, че умният може да научи нещо и от глупака, а глупакът - не, защото знае всичко. До последният абзац на написаното от теб те смятах за някой, на когото бих доверил колата си.:) Бъди здрав! И се учи, че нещата в бранша се променят с всяка секунда. Това, че преди 35 години си оправял Лади и Москвичи не е нещо, което може да ти помогне днес.
  • 46 Ван

    1 0 Отговор
    Този е мошеник
  • 47 VAG-аджия

    1 0 Отговор
    Бизнеса със сервизиране на автомобили трябва да е много западнал, щом разни идиоти стават "автор на три учебника". Първо - не е никакъв автор, а долен крадец на интелектуална собственост. Т.нар. учебници са некачествен превод на официални сервизни документи на VW, които могат да се получат безплатно на немски и английски. Не е за вярване колко много глупаци вярват на този измамник, който преди около 10г се занимаваше а автобояджийски услуги и във всички форуми имаше много недоволни клиенти.