Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 22:55 20 045 42

Калин Тодоров за ФАКТИ: Всичките големи проекти на Пеевски се финансират с руски пари

  • калин тодоров-
  • делян пеевски-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • румен радев-
  • избори-
  • бсп

Според журналиста участието на Делян Пеевски като кандидат-депутат на ДПС във Велико Търново и Благоевград е символно

Калин Тодоров за ФАКТИ: Всичките големи проекти на Пеевски се финансират с руски пари - 1
Снимка: ФАКТИ

"Това е някакъв Стокхолмски синдром, такъв, който явно ние не можем да преодолеем". Така пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът и писател Калин Тодоров коментира твърде реалистичната възможност ГЕРБ да се върне в изпълнителната власт на България.

"Категорично и сигурно едни 600 000 души си гласуват за Бойко Борисов, каквото и да се случи. Кюлчета, евра, пистолети на шкафчето, независимо от това те си гласуват за него", обясни журналистът.

"Това, което е тревожно в момента е, че в общественото пространство се прокрадва тезата, че че какъвто и да е бил Борисов, той все пак така или иначе е успял да изтегли България напред за тези 12 години, докато тези (б.р. сегашните служебни управленци) очевидно не могат и няма да могат", каза Тодоров.

"Борисов води страшно арогантна кампания", констатира Калин Тодоров. Той обясни на водещата Лили Маринкова, че в онлайн пространството, но и на живо според него върви вид обожествяване на Борисов. "Той обикаля страната и говори страхотни небивалици - първо по адрес на своите политически противници и второ, по отношение на това какво те вършат в момента. Аз съвсем не съм на мнение, че служебното правителство управлява страната по-лошо от неговото правителство. По-скоро служебното правителство в момента обира негативите от тези 12 години", коментира Тодоров, добавяйки, че обирането на негативи заради управлението на ГЕРБ е и по отношение на ваксинационната кампания, и по отношение на цените на електроенергията. "Всичко това са мини, заложени от ГЕРБ", посочи журналистът.

"Има един опасен опит да се реставрира едно 12-годишно, съвсем очевидно провалено управление", обобщи писателят.

За да коментира ДПС и завръщането на Делян Пеевски, Калин Тодоров започна отдалеч.

Според писателя и журналист, за медиатор между американци и руснаци първоначално е бил "назначен" Андрей Луканов (през 90-те години на миналия век), защото е бил руски човек, но в същото време със западно мислене, а след внезапната му смърт мястото му е заето от лидера на ДПС Ахмед Доган. "Обяснението защо той пое тази роля е много интересно. Той я пое, защото, основателно или не, Доган е считан за бащата на българския етнически модел, който бил попречил в България да се случат събитията от бивша Югославия - кланетата от Сребреница и т.н. Тъй като американците тогава много се страхуваха да не се мултиплицират тези процеси от бивша Югославия в другите балканските държави, той едва ли не изглеждаше идеалният човек за тях. От друга страна, публична тайна и аз в моите книги мисля, че детайлно съм описал тези неща, е, че в различните битности на живота си Доган се е заигравал с различни разузнавания. Първо с българското, второ - вероятно с руското, и междувременно и с турското. Бидейки човек на тези три разузнавания, той беше в някаква степен припознат от хората, които въртяха руски капитали в България, а именно Мултигруп. И тук стигаме до Пеевски, както и до този конфликт вътре в Движението. От една страна я имаме партията, построена на етническа основа, и от друга страна имаме една чисто икономическа корпорация, която в сянката на партията се грижи за икономическите интереси на няколко души, между които основен е самият г-н Доган", разви своята теория Тодоров.

Според него след идването на власт на Путин в Русия и скарването на федерацията със САЩ, е престанало да има необходимост на българска територия да има медиатор между двете страни.

По негово мнение американците сега се опитват да изтласкат руснаците от Балканите, а те от своя страна отстъпват, опитвайки се да запазят част от влиянието си.

"Всичките големи проекти на г-н Пеевски се финансират с руски пари. Той купи Булгартабак с пари на ВТБ". По думите на журналиста и писател, Доган и Пеевски са били задлъжнели много на руснаците заради провала на Южен поток и на практика са им ги върнали с построяването на Балкански поток за три милиарда с държавни пари.

"Дългът към Путин беше върнат, но построяването на Балкански поток вбеси американците, защото това е проект, който обслужва по-скоро руските интереси на Балканите и Европа. И тогава се случи "Магнитски". Когато Пеевски беше посочен в закона "Магнитски" като основен корупционер в България, пред Доган имаше само две възможности. Едната беше да се дистанцира от Пеевски, а другата беше да се дистанцира от американците и да им се озъби леко. Той избра втората възможност", заяви още Калин Тодоров.

Според него участието на Пеевски като кандидат-депутат на ДПС във Велико Търново и Благоевград е символно.

"В някаква степен той (б.р. Делян Пеевски) демонстрира и този опит да се установи една нова реалност, а именно някаква видима вече коалиция между ГЕРБ и ДПС. Тази нова реалност ние я видяхме при две срещи на г-н Карадайъ като президентски кандидат. Той заведе г-н Пеевски при двама от водещите кметове на ГЕРБ (б.р. на Велико Търново и Свищов). Подготвиха стъпките", смята журналистът.

"Съвсем сигурно това, което ГЕРБ ще получи от Пеевски, е силата, която той държи в ръцете си - лостовете към много от хората в прокуратурата, към много от хората в съда, към много от хората в ДАНС, към много от хората в силовите ведомства", допълни Тодоров, а след това уточни, че говори за хора, които са корумпирани от Делян Пеевски и той ги държи с компромати.

Журналистът очерта възможен черен сценарий, при който ГЕРБ и ДПС да бъдат с около 100 депутата след парламентарните избори на 14-ти ноември, а на евентуален балотаж на президентски избори да се обединят и заедно да направят около милион гласа срещу Румен Радев.

По отношение на партиите на промяната, Тодоров изрази скептицизъм по отношение на "Има такъв народ" и лидера на партията Слави Трифонов, наблягайки на това, че не е ясно какво може да се очаква от тях в 47-мия Парламент.

Той коментира и обтегнатите отношения между БСП и президента Румен Радев.

"Ако някой от Вашите зрители гледа Българската свободна телевизия - телевизията на БСП, ще види, че тя води кампания срещу президента", каза Калин Тодоров, уточнявайки след това, че един от основните водещи - Стоил Рошкев, обявил, че ще гласува за проф. Анастас Герджиков на президентските избори.

Според него не е сигурно, че западните ни партньори няма да си затворят очите пред коалиционно управление между ГЕРБ и ДПС. "Ние не знаем дали една подобна коалиция не устройва и интересите на Турция", добави журналистът.

В края на участието си във ФАКТИ Калин Тодоров заяви, че не вярва в хипотезата, че Бойко Борисов може да преотстъпи ролята на министър-председател при едно евентуално управление на ГЕРБ след изборите.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    78 19 Отговор
    Шиши, Борисов, Гешев и Доган ще висят на четирите орела на Орлов мост скоро!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Слави ви измами

    61 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много ми се иска, ама дали наистина някога ще го доживеем?
  • 3 Интересно

    44 24 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо пропускаш Прокопиев?

    Коментиран от #5

  • 4 Точно така

    23 6 Отговор
    само, че тия руски пари Кой трябваше да ги върне на руснаците, а той още не ги е върнал. Та затова е финансиран с руски пари.

    Коментиран от #15

  • 5 Последния Софиянец

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно":

    Няма място!

    Коментиран от #8

  • 6 Тик так тик так

    17 2 Отговор
    14 ноември
  • 7 права и свободи

    51 14 Отговор
    Еее, най после прогледнаха - ДПС се финансира от Русия!
  • 8 Интересно

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    За тоя ще се намери специално място. Може би на Площад "Народно събрание".
  • 9 Ррур

    22 48 Отговор
    По голяма глупост от това че дъпъсъ било фи анскрано с руски пари и най големия тъпак не може да измисли сам. Дъпъсъ и пеефски са протурски елементи, и то незаконни, със същия успех мобе да се твърди че са финансирани от сащ или германкя.
  • 10 пешо

    19 25 Отговор
    фантасмагории, подхранвани от страховете на спонсорите на тоя "писател".
    дори не си струва усилието да бъде опровергаван за това или онова.
  • 11 Кошмарът на русоробите

    29 20 Отговор
    Много е забавно как кремълските тролчета, за да предпазят господарите си от руското посолство и Кремъл, оневиняват и престъпника Пеевски.
  • 12 В.В.П.

    16 36 Отговор
    Калин Тодоров е една безумна небивалица..!!.Съчинява ги като ,във филма ,,Обичайните заподозрени,,Кайзер. Соузе,,..ХЕМ ,руски ,па турски ,малко американски..и турлу гювеча е на макс....За ,най сигурно и безпогрешно,,Борисов ,Доган,Делян и Горанов в затвора. После и Гешев.За да няма ,Сребреница ,и Златици...Някой в ,парламента ,гласува ли ,3 млд ,за ,,Потока,,???.Много се сънявам ,или,..Всички ,се втурнаха да спасят момчето Пеевски .Абсолютни небивалици..
  • 13 Запознат

    23 9 Отговор
    Затова ли Шиши имаше среща с руснаци?
    И след това отслабна?
    Или отслабването се дължи на товаче пести от закуски да плаща вноските на НАП на Леефски чалмЪ?!

    Коментиран от #16

  • 14 Запознат

    10 4 Отговор
    Истината е-Няма Шиши,няма Лефски!
  • 15 Запознат

    27 6 Отговор

    До коментар #4 от "Точно така":

    Затова и го бъхтиха руснаци!
    И отслабна.

    Коментиран от #29

  • 16 Насо г.зо

    16 5 Отговор

    До коментар #13 от "Запознат":

    Не сме плащали на НАП от близо година.
    Издържам Леефски от уредени мачове и тото.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мутри вън

    41 18 Отговор
    Нито глас за Герб и ДПС!

    Коментиран от #21

  • 19 НКВД

    17 28 Отговор
    Калин е син на Червения сатрап Станко Тодоров.
  • 20 Виц

    31 7 Отговор
    Виц, виц, ама колко да е виц?


    Отива Бойко в помашко село и започва от джипа още: Как сте? Какви проблеми имате? Заобиколили го хората и се оплакват: Ами проблемите са основно два. Кмета не може да оправи пътя вече четири мандата. Вади Бойко телефона и ги почва наред: министерства, агенции, дори говори с Брюксел. След половин час с усмивка казва: Ще имате път, а какъв е втория проблем? Ами г-н Борисов в 21 век живеем, а още нямаме мобилни връзки!
  • 21 Сороснята

    18 14 Отговор

    До коментар #18 от "Мутри вън":

    По-голяма мутра от оня олигарх с червените бузки няма.

    Коментиран от #25

  • 22 Истината е, че

    31 10 Отговор
    ТУЛУП ЧУМАВ КРАДЕЦОВ БОРИСОВ Е УБИЕЦ НА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРИЯ!!!
  • 23 Иван

    26 19 Отговор
    Цялото зло в България е руско дело. Включително дебилизирания народ, който е по-прост и от самите руснаци.
  • 24 гтръутр

    17 5 Отговор
    Един криминалист каза, точно обратното - че Бойко произлиза от уличните бандити , развявали се в Унгария и Чехия, които са били събрани един ден и върнати със самолет в България и много са завиждали на Илия Павлов от ДПС, защото той не само е бил масон, човек на ЦРУ, но и са станали богати аверите му покрай него. А Бойко е бил човек на сръбската мафия, Йосич и Бойко са имали един и същ бос, но мисля, че човека, който способства за тоталното съсипване на България е точно ЦЦ и донякъде ББ.
    А свалянето на Борисов, няма нищо общо с турски поток, това ви го гарантирам на 100% , а агресията им срещу хората е причината, а щатите от своя страна пък искат някой нов свеж човек.
  • 25 Пане Бичев

    9 13 Отговор

    До коментар #21 от "Сороснята":

    Така ли ти казаха от руското посолство, тролче кремълско? Или пък от информационния на Шипка? Откъде ви спускат опорките?

    Коментиран от #27

  • 26 87487

    14 12 Отговор
    ДПС не е била руска изобщо, а е също американско и европейско влияние, само 25% руско, всички големи партии са на каишка от запад и щатите, но едните ги държат - десните ,а другите - левите, трети - либералите и т.н., командвани от чужбина и доколкото нашите политици могат или им е позволено, работят и за България, някои повече ,други егоисти за себе си. Но самите хора на тези партии в чужбина се карат и ритат, а това се прехвъля и в България и страда народа.

    Коментиран от #39

  • 27 шорошнята

    12 10 Отговор

    До коментар #25 от "Пане Бичев":

    По вредни за България от сороснята, козяк и червените бузки няма.
    А тебе от козяк ли те кърмят, или сучеш от някое НПО, а?

    Коментиран от #28, #32

  • 28 Пане Бичев

    9 8 Отговор

    До коментар #27 от "шорошнята":

    Извинявай, май се обиди... Не бях прав. Все пак и тролската работа за Мордор е работа, макар и за трохи. И не ми каза, от Драган Цанков или от Шипка спускат опорките в защита на азиатската свинщина и срещу "Гнилия Запад"?!!!
  • 29 Рино

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Запознат":

    Ватенки бъхтиха Шиши, защото беше навлязъл в територии в оръжейния бизнес, които са техни. Дебелянчо просто се надцени, забрави в един момент, че извън България не е недосегаем и е средна статистика тарикат.
  • 30 ЛилиПутин

    2 3 Отговор
    Моята Чибурашка или Мики Маус
  • 31 Рино

    15 11 Отговор
    А иначе тоя Калин Тодоров е голям смях. 100 процента нещата, които пише и говори са на база медийни публикации и дочути истории. Няма никаква реална информация, кара го на предположения.
  • 32 Гошо

    13 15 Отговор

    До коментар #27 от "шорошнята":

    Не харесвам особено Сорос, но фондациите му се опитват да влияят на обществото по законен начин (и освен това не правят кой знае какво в тази посока), докато Доган и Пеевски са представители на руския олигархичен модел в България и са до шията в корупция и мръсни пари. Първо нека си оправим големите проблеми, а след това ще мислим за някакви фондацийки, които между другото точно руската пропагандна машина се опитва да обвини едва ли не за всичко лошо, защото хвърлят светлина върху порядките на руските власти да купуват влияние на Балканите по втория начин. Докато продължават да подкупват влиятелни фигури в България, преходът така и няма да приключи.

    Коментиран от #35

  • 33 5577

    11 12 Отговор
    Г-н Тодоров, не ви ходи на възрастта да стъпвате на фейсбукски доводи на Кюлчета, евра, пистолети на шкафчето. Последно видях и бутилки олио в шкафчето. Дайте съпоставки на политики, които ще работят за хората. Стига с това мутренско говорене за обожествявания и други детски метафори. И след това за днешните кражби, други били виновни. Не вярвам на ушите си. Това правителство е национално бедствие.
  • 34 коментар

    8 2 Отговор
    Корпорацията КГБ уби много от обществената поддръжка, която Русия имаше по периферията си.
  • 35 657у6

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Гошо":

    Хората се страхуват, много се страхуват от Шорос, виждам го по медиите, чета го в медиите, и Англия беше ограбена от Шорос, както и много други държави , но най-вече - хората много ги е страх, а страха води до обратна реакция.

    Коментиран от #37

  • 36 Хъъ

    6 13 Отговор
    Този на снимката само руснаци вижда! Психопат! Не е ли видял, че бившата държава България е колония на сащ? Не е ли видял, че бившата държава България е зависима и е контролирана от сащ? Защо умишлено не говори за подчиненито на бившата държава България пред сащническите щ/сорософи НПО и аморалността от тях и 52 пола?!
  • 37 Гошо

    13 5 Отговор

    До коментар #35 от "657у6":

    Руската власт разпространява конспирации за Сорос в медиите и извън тях с цел да си прокара интересите в други държави. Англия не я е ограбил, а е извършил валутна спекулация, която може би е неморална, но не е незаконна, докато руснаците директно финансират престъпни кръгове и подкупват влиятелни личности у нас и други държави, в допълнение на парите, които наливат за интернет пропаганда.
  • 38 мразя путин

    5 5 Отговор
    Изхвърлят крадливите рашки боклуци от БГ и от Балканите
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гост

    1 3 Отговор
    Само това като прочете това човек и друго не му трябва "след внезапната му смърт",не знех че така се наричат разстрелите.Защото Луканов беше застрелян,а не както си живял и внезапно умрял,с каквото впечатление се остава след написаната.И останалата част от писанието е такава,вероятно отправена към 80% дебилни,както обичат да ни наричат.
  • 41 Ина

    0 2 Отговор
    Какво може да каже синът на Станко Тодоров .Ясно ,нали?!
  • 42 Гражданин

    3 0 Отговор
    Продължение на вица. Обещали път на човека, заклал tele от радост и нито път, нито теле. Оплакал се човечеца. Не одобрявам постъпката на ббцц. Това са отрудени балкански селски хора. Всеки да си носи кръста. Уж набожни, а не спазват 10 божии заповеди. Кръстят се...не само те, всеки гледа да те мине, излъже днес. И както казват някои, в Турция е същото. Мамят те. Ори живково зле, зле, но имаше приличие. Може би, защото разликата е неузнаваема, беден богат. И тогава всички не бяха равни, но в провинциите е плачевно. Учени нямат дрехи на гърба, а обикновените хора да не се спираш. Но ще я бъде България, но без българщината. Не се раждат те. От селата в града, строители.