Last news in Fakti

11 Януари, 2022 22:55 8 492 17

Адв. Величков за ФАКТИ: Ще се стигне до стачка в съдебната система, ако ВСС провали избора на Галина Захaрова

  • адв. велислав величков-
  • инициатива ''правосъдие за всеки''-
  • вкс-
  • всс-
  • галина захарова

"Правосъдният министър Надежда Йорданова правилно каза, че този избор ще е един истински тест за този състав на ВСС", отбеляза юристът

Адв. Величков за ФАКТИ: Ще се стигне до стачка в съдебната система, ако ВСС провали избора на Галина Захaрова - 1
Снимка: ФАКТИ

"Реформата на всички реформи е правосъдната или съдебната реформа, която много се надявам да успее да се случи. Много голям залог за нейното случване е да се осигури независимостта на работата на Висшия съдебен съвет, така че той да спазва не само върховенството на правото, но и интегритета и независимостта на съдебната система и да осигурява възможно най-добрия избор на най-достойните магистрати за административни ръководители на съдилищата и прокуратурите. Безспорно най-важният избор, който предстои е този в петък, на 14 януари - известно е, че Върховният касационен съд е съдът на правото. Той се намесва след всички други инстанции. Ако има отклонение от принципите на правото, от конституционните норми, от приложението на материалния закон, противоречие или непълнота на доказателствата, той трябва да бъде крайният арбитър, над него друга инстанция няма". Това каза адв. Велислав Величков, председател на Инициатива "Правосъдие за всеки" пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Темата на разговора беше изборът на нов председател на Върховния касационен съд.

"В последните седем години ние имахме редкия шанс независимостта на този съд да бъде трайно отстоявана от неговия все още председател съдия Лозан Панов. Много важно е това сега да бъде продължено. Безпрецедентно в съдебната система и абсолютно безпрецедентно във Върховния касационен съд е Пленумът на съдиите от ВКС - 81 човека, един глас има и съдия Галина Захарова, която не е гласувала за себе си, но 80 човека са я подкрепили. Тоест абсолютно всички колеги и магистрати от ВКС единодушно застават зад нейната кандидатура", обясни адв. Величков.

Той обясни и причините за това: "Защо - защото я познават, защото тя работи в този съд от 8 години, в последните 4 години тя е заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия на ВКС. Тя е минала всички йерархични нива в системата - съдия и заместник-председател в Софийски районен съд, съдия и заместник-председател в Софийски градски съд, заместник-председател на Софийския апелативен съд и в последните години във ВКС, където стигна до ниво заместник-председател. Четири години е била член на Висшия съдебен съвет - между 2007 и 2011 година, когато си подава оставката заради крамолите в тогавашния състав на ВСС и някои опорочени избори, тъй като ВСС имат трайна практика в опорочаването на избори. Общо съдия Захарова има 33 години съдийски стаж".

Адв. Величков обясни, че изборът на съдия Захарова към момента изглежда почти сигурен, че тя е масово подкрепена, а други кандидатури всъщност липсват. "Точно това обаче е най-притеснително, когато става въпрос за работата на този ВСС. В едно изказване на представляващия ВСС Боян Магдаличнев се прокрадна, че изборът на единствен кандидат не е най-доброто и ако този кандидат няма необходимите административни и организационни качества, ако той не може да взема бързи решения в спешен порядък, защо ни е такъв ръководител на ВКС. Всъщност Магдалинчев изглежда не е чел нито професионална биография, нито заключенията на Комисия по професионална етика и Комисията по атестирането и конкурсите. Облъчват се и членовете на ВСС, доколкото той представлява ВСС", посочи той и бе категоричен, че всички данни сочат към това, че съдия Захарова притежава всички нужни организационни качества, за да оглави съда.

"Явно тук се съдържа едно внушение, че е възможно този избор да не се случи в петък. Начините това да не се случи е или в петък да няма кворум и ВСС да не заседава, което ще отложи гласуването за следваща дата, или да не се съберат нужните по закон 17 гласа от всички 22", посочи адв. Величков.

"Въпросът сега е ще има ли 17 гласа за един безупречен магистрат, минал по цялата йерархична структура, който в момента е заместник-председател на ВКС и е кандидат да оглави този съд, издигнат от всички съдии в него. Според Закона за съдебната власт, ако не бъдат получени нужните 17 гласа и има поне двама кандидати, първите двама продължават на следващ тур. Тъй като тук кандидатът е един и в закона има празнота, е интересно дали ако не бъдат получени 17 гласа, ще има второ гласуване след седмица-две или изборът ще бъде обявен за неуспешен. Тогава следва да започне нова процедура и мисля, че точно тук е капанът, който се залага от някой хора във ВСС и техните кукловоди. Някак много тихо и мирно бе оставено съдиите от ВКС да издигнат единодушно кандидатура", коментира адвокатът.

"Последва мълчание, липса на кандидатура от ВСС, нямаше нито една дума срещу кандидата и изведнъж три дни преди избора: “Той може и да не бъде избран”. Защо да не бъде избран - не се харесва лично на г-н Магдалинчев, няма нужните професионални качества или очаквате бурното море на съдебната реформа да утихне, за да изберете поредния зависим палячо начело на някой съд?", попита той.

"Правосъдният министър Надежда Йорданова правилно каза, че този избор ще е един истински тест за този състав на ВСС. Ако той провали избора на всички съдии от ВКС за техен ръководител, означава, че воюва с правосъдието и със съдебната система в полза на олигархията, която стои зад мнозинството във ВСС. Това ще предизвика много остра реакция", категоричен е адв. Величков.

"Аз мисля, че ще се стигне буквално до стачка в съдебната система, ако ВСС си позволи отново да се изгаври с избора на съдиите, както нерядко се случва в мнозинството на ВКС. Това със сигурност ще означава искане на моментална оставка и съм убеден, че тази оставка ще бъде искана радикално", смята той.

"ВСС отдавна се превърна в политически орган, в атрибут на олигархията, а не в институцията, пазеща правосъдието. Това е най-големият проблем и затова съм искрено притеснен какво ще се случи в петък", посочи той.

Адв. Величков коментира още писмото, което главният прокурор изпрати до цели 67 адресата, сред които европейските институции, Съвета на Европа и посолствата на ключови за държавата ни партньори. "В това писмо не казва защо единственият човек с всякакъв имунитет от наказателно преследване в България се казва Делян Пеевски", отбеляза юристът.

"Много ще се зарадвам, ако Комисията LIBE към Европейския парламент извика Иван Гешев, за да представи факти във връзка с изложеното от него писмо. Така или иначе вече го викаха, той не отиде, прати заместник. Нека го извикат и да отговори на конкретни въпроси. Може да извикат заедно с него и министъра на правосъдието, за да установят действителността", заяви още адв. Величков.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    32 9 Отговор
    Адвокате , никой не го интересува вашите игрички и закачки !
  • 2 Въпрос

    35 4 Отговор
    Нали състезание с един кон не било състезание, а?

    Коментиран от #16

  • 3 Европа

    26 20 Отговор
    каскетът на съд!
    Закриване на каскетура.
    Съкращаване на ВСС, ВКС и нови хора неопетнени хора.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 16 Отговор
    ГЕШЕВ съд затвор
  • 5 мдаааа

    12 13 Отговор

    До коментар #3 от "Европа":

    Сигурно си мислил за Азия , докато си писал - Европа ...
  • 6 Обективно

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Европа":

    Нови и неопетнени хора в България има само в детската градина .

    Коментиран от #13

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 16 Отговор
    ИВАН ГЕШЕВ е престъпник

    Коментиран от #8

  • 8 ОТ ХУМАТА

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Направи си рестарт , че нещо забиваш

    Коментиран от #9

  • 9 ХА ХА ХА

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ОТ ХУМАТА":

    Направо да си върне фабричните настройки ..

    Коментиран от #11

  • 10 Отегчен

    21 1 Отговор
    Всъщност не ми пука за вълненията на това оядено съсловие . Всичките са маскари !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 stan40

    3 3 Отговор
    Тези умници не разбраха ли, че с това темпо на намаляне на населението скоро много съдилища и прокуратури ще бъдат затворени и много от тях ще останат без работа. Единственото спасение е да се оправи реда в държавата, а това може да стане с роботеща съдебна система. Когато няма външни инвестиции и работеща икономика от къде ще дойдат пари в бюджета за заплатите и пенсии. Сега всички прокурори се подписват в подкрепа за Гешев. Утре когато останат без работа Гешев ще им даде ли от заделените милиони? Те толкова ли са прости, че не разбират как в момента режат клона на който стоят?
  • 13 stan4o stanchev-

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Обективно":

    Такива хора не могат да се слеят с тълпата и затова са отлюспени от нея. Може да са малко, но все още ги има. В България по-умния отстъпва и затова простотията е с предимство!

    Коментиран от #17

  • 14 Антикомунист

    3 2 Отговор
    Откъде намирате тези никому неизвестни пророци.........
  • 15 Величката е един от престъпната група

    0 0 Отговор
    за натиск, върху всеки който не им играе по свирката! Плащат му да тероризира всеки магистрат и всяка институция неподчиняващи се на задкулисието през платените медии и партиите терористи!
  • 16 Ами какво очаквате друго, като

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    и тоя Величкин, и тия новите управляващи са лъжци и мошенници!??! Няма предварително охулена от тях самите практика, която те не да не използват много, ама много по-брутално от предишните! Простащината завладя всичко!
  • 17 Извинявайте, ама тоя

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "stan4o stanchev-":

    е от победителите и неговите хора управляват сега, т.е. по вашите думи точно той е от простотията! А изгонените бивши управляващи са по-умните!