Last news in Fakti

4 Януари, 2022 15:32 5 554 14

Настоящ член на ВСС също е замесен в издаването на "златни паспорти"

  • всс-
  • златни паспорти-
  • волен сидеров-
  • делян пеевски

Публикации от 2017 г. свързат адв. Новански с бившия директор на столичното следствие Петьо Петров, който пък е спряган за близък до Пеевски

Настоящ член на ВСС също е замесен в издаването на "златни паспорти" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Най-малко петима души от арабски и руски произход, кандидатствали за получаване на "златен паспорт" в България, са издали пълномощни в полза Боян Новански докато е работил като адвокат (в момента той е член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това разкрива разследване на Mediapool, в което се казва, че изданието разполага с информация за двама руски граждани, един ливанец и двама йорданци.

До 2017 година Новански е практикуващ адвокат, след което е избран за член на ВСС по предложение на Волен Сидеров ("Атака"). До тогава е представлявал граждани от трети страни, които са кандидатствали за т.нар. златни паспорти. Пред медията Новански твърди, че информацията за неговото участие в процедурите по даване на инвестиционно гражданство е "напълно невярна" и отказва да отговаря на въпроси.

Публикации от 2017 г. свързват адв. Новански с бившия директор на столичното следствие Петьо Петров, който пък е спряган за близък до Пеевски. Името на Петьо Петров бе замесено и в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета", в което има твърдения за прокурорски натиск. Самият Новански е част от мнозинството във ВСС, което подкрепя главния прокурор Иван Гешев.

Участието на Новански в качеството му на адвокат в процедурите по издаването на златни паспорти е напълно законно, но в материала на Mediapool пише, че процедурата е спорна и непрозрачна, тъй като трудно може да се проследи има ли реални инвестиции срещу получаването на българско гражданство, колко и какви са те.

По данни на медията, получени по Закона за достъп до обществена информация, към началото на 2021 година общо 98 чужденци са получили "златни паспорти" от България, след като са декларирали "инвестиции" от поне два милиона лева. 78 от тези чужденци не са направили никакви реални инвестиции, а са купили държавни ценни книжа, т.е. държавен дълг, които са продали малко след получаване на паспортите.

Законът дава право за получаване на българско гражданство дори и срещу внасяне на пари по сметка в българска банка. Общо шестима чужденци са се сдобили с български документи по този начин, като малко след това са получили възможност да изтеглят обратно парите си. Обобщените данни, публикувани от Mediapool, показват, че 86% от всички, които са получили български паспорт заради направените инвестиции, не са осъществили никакви инвестиции към началото на 2021 година.

Припомняме, че в края на миналата година депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, обявиха, че внасят законопроект, с който се забранява издаването на т.нар. златни паспорти.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заплетени

    32 0 Отговор
    и преплетени с власт , пари и мафия !
  • 2 Перо

    21 1 Отговор
    Рашков да го провери!
  • 3 Защо

    23 0 Отговор
    ли не съм учуден?
  • 4 истина е

    29 1 Отговор
    Петьо еврото .Само като му чуеш прякора ,и 10 год. затвор да му дадеш ! ВСС е взела под каскета си всички престъпници!!!!!!!!
  • 5 истина е

    24 1 Отговор
    Всички членове на ВСС да бъдат вкарани в ареста, и да им се повдигне обвинения ,за корупцията която се шири в съда
  • 6 Те ти булка Спасовден

    18 1 Отговор
    Този приближен на Шиши и подкрепящ Каскета!!! Ама не,не Каскета хич не е назначен от Пеевски и тиквата! Хайде тиквени тролове, дайте да видим, каква ще е версията ви този път!!!!
  • 7 Няма спасение

    28 0 Отговор
    Свински черва. Провалена държава от ченгета, мутри,
    Хора с куфарчета, чужди интереси ит.н. И народ, който 30 г вече е като в будна кома. Ние май сме единственият народ без инстинкт за самосъхранение.
  • 8 Surko

    21 0 Отговор
    ВСИЧКО Е НАВЪРЗАНО КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА.
  • 9 Минувач

    22 1 Отговор
    ВСС е доказан извор на Злото - закрилник на организираната престъпност. А това "пиленце" маскирано с тога замесено в далаверата със "златните паспорти" е поредното след Гешев доказателство!

    Коментиран от #10

  • 10 Даааа

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Минувач":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО! !!!!!!!!!!!!!!! €
  • 11 ХАХАХАХАХАХАХ

    8 1 Отговор
    Като не е тоя адвокат ще е оня адвокат. Кой дава баницата, адвокатът ли?
  • 12 Рашков

    5 1 Отговор
    От там тръгва мафията!
  • 13 КВО СТАВА С КАРАКАЧАНОВ И ДЖАМБАЗА

    9 1 Отговор
    КОИТО ЕНЧЕВ ОБВИНИ В КОРУПЦИЯ ЗА 800 000 000 ЕВРО ОТ ПРОДАЖБИ НА ТЕСКЕРЕТА НА БЪЛГАРСКИ АЛБАНЦИ И ИРАКЧАНИ ! ЩО НЕ СА В ЗАТВОРА ? И ПРИ НОВИТЕ ЛИ КИРЧО И КОКОРЧО САМО ЩЕ СИ ТЪРКАМЕ ЗЪБИТЕ ?
  • 14 Мадам Грицацуева

    0 0 Отговор
    Ледът се пука,господа съдебни заседатели. Този адвокат е ходил с НК под мишница, а другият раздал златни паспорти сигурно е в бежанския лагер в Дубай