Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 14:33 2 043 0

Христо Вачев пред ФАКТИ: Не е лесно в изкуството, но трябват критерии (ВИДЕО)

  • христо-
  • вачев-
  • художник-
  • изкуство-
  • българия

По пътя, по който аз съм тръгнал, ми е лесно и ми носи удовлетворение това, което съм направил, казва художникът

Христо Вачев пред ФАКТИ: Не е лесно в изкуството, но трябват критерии (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Не е лесно в изкуството, но трябват критерии. Изкуството е навсякъде около нас. В сферата на интернет всичко живо продава. Аз не се считам за много продуктивен. Добро в изкуството е това, което се ражда, което е докоснало сърцето, а аз вече имам и опита. Успявам да живея от това, която правя. Не може човек без да познава азбуката да чете. Винаги съм давал пример с музиката. Трябва човек да знае нотите, за да може да свири. Музикантът не свири нота, а прави музика. Това е съвременното изкуство. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ художникът Христо Вачев.

Припомняме, че известният български художник Христо Вачев получи голямо международно признание от Люксембургския музей на изкуствата. Той получи Сертификат за художествени постижения като признание за високото качество на артистичното мy изкуство, признато от музея в международната селекция на наградата за изкуство на Люксембург 2022 г. Всяка година La Pinacotheque присъжда Люксембургската награда за изкуство на талантливи художници независимо от тяхната възраст, националност или страна на пребиваване. По този начин La Pinacotheque популяризира международното съвременно изкуство в Люксембург.

Творецът се върна назад в спомените си още до 1992 година, когато е получил покана от института по съвременно изкуство в Белгия.

„Приеха ме за член на Академията, поканиха ме на техен конкурс - също за голямата награда. След това ме поканиха в Япония, където участвах с две торби. Така се стекоха обстоятелствата. Всяко едно нещо което правя, финансирам сам. Така се случват нещата. След това направих изложба и в Бон. Тя пък ми даде възможност да продължа и така се навързаха нещата“, обясни художникът.

Попитан дали държавата може и как трябва да помогне, той каза, че разчита на себе си. „Имаше едно биенале във Венеция наскоро. Те искат един художник, държавата праща друг. Имаше някакви проблеми. Отиват неща, които някой ги менажира. Някак гилдията пробутва даден човек. След като си дойде тук после, започват едни големия аплаузи. Всички сме ги слушали. По пътя, по който аз съм тръгнал, ми е лесно и ми носи удовлетворение това, което съм направил. Получавам заслужено признание“, коза още той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА