Last news in Fakti

9 Май, 2023 15:08 3 401 14

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: И Русия, и Украйна се готвят за контранастъплението (ВИДЕО)

  • димитър-
  • гърдев-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • москва

Ако украинците успеят да развият пробив в руската отбрана, тогава ще трябва да се премине на втори етап, на втора линия в отбраната, казва анализаторът

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: И Русия, и Украйна се готвят за контранастъплението (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Украйна от половин година се готви за така очакваното контранастъпление. Обучават се военни в чужбина, предоставя им се нова техника, така че тази подготовка за контранастъпление е в ход. Друг е въпросът къде всъщност ще бъде главният удар и какви ще бъдат тези спомагателни, отвличащи вниманието настъпления. Същевременно трябва да си даваме сметка, че и двете държави се готвят за такъв развой. Наистина може би конфликтът е в активната си фаза и, според мен, ще бъде решен до края на тази година, защото и на двете държави тази война им струва много. И от двете страни има много мобилизирани, но не всички са на фронта. След обявената мобилизация от страна на Русия, защото имаше веднъж около 300 000 човека, а преди това имаше още 150 000, виждаме момент на нова организация. Частната армия „Вагнер“ е около 50-60 000, това са 10 бригади. Тази частна армия също не трябва да се подценява. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Димитър Гърдев, международен анализатор и дипломат.

„Тази война е най-ужасната в Европа след Втората световна война. Това е очевидно много кървава война. Какви ще са пораженията? Това ще разберем, когато конфликтът приключи. И очаквам тогава това, което казвам сега, че конфликтът е много кървав, да се потвърди и да е точно така. Затова и двете страни следят с огромно внимание кога и къде ще бъде започнато това контранастъпление, защото това ще реши по-нататък каква ще е възможността на всяка една от страните за последващи активни бойни действия. Ако украинците успеят да развият пробив в руската отбрана, тогава ще трябва да се премине на втори етап, на втора линия в отбраната. Просто няма как бързо да бъде пратен резерв на пробитото място. Това ще измени цялата тактика“, обяви още анализаторът.

Димитър Гърдев обърна внимание и на случката, при която от Москва обявиха, че Украйна е стигнала с дронове до Кремъл и те запазват правото си да отговорят на това както и когато сметнат за добре.

„Войната, освен на фронта, се води много активно и в медиите. Хибридната война в медиите е изключително въздействаща, защото се създава напрежение. Колкото до самата случка, то самите дронове може да бъдат сглобени от диверсионно-разузнавателна група, която е на територията на Русия. Диверсионната дейност на Украйна е изключително активна. Техни групи работят в Русия и в най-охраняваните градове, така че такива дронове може да бъдат издигнати от предмосковието и да стигнат до Кремъл. Подобни акции обаче създават несигурност в руското общество в две направления. Хората в Русия негодуват, че руският президент не действа твърдо и се случват такива диверсионни атаки. В същото време ответно действие няма. Изводите са два – или ги е страх, което означава, че са неспособни, или не могат, което означава, че те нямат възможности. Такива въпроси изникват от едно медийно действие в руския народ. И по този начин се поставя легитимността на властта на карта“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С тея бузи

    13 1 Отговор
    е таман за готвач на втора бойна линия,за стратег багажа му е колкото нашия..

    Коментиран от #14

  • 2 Съгласен

    7 5 Отговор
    Съвсем правилна логика.
    Липсва само елемента на непредсказуемост на руското поведение.
    В Русия никога нищо не се получава по план.
  • 3 Много хора бъркат

    14 1 Отговор
    щадящата война на Путин със слабост! Не,не е слабост,и ако нещата продължат е тая посока,самите руснаци ще накарат Путин да смени тактиката!

    Коментиран от #10

  • 4 Брад Бит

    7 4 Отговор
    каква руска контраатака бе гудьо като Русия не е спирала да атакува
  • 5 Чекмеджан ефенди

    13 4 Отговор
    Според мен иде края на Украйна. Руснаците изчакват това настъпление за да може в хаоса да измита наред. Руснаците са силни в пехотата и в ракетите. Украйна не е видяла ни едното ни другот. Откъсачни учебни атаки.
  • 6 1529

    15 4 Отговор
    сащ предизвика тази война Европа им приглася ,за тях това е пазар на оръжие
  • 7 Какъв

    7 2 Отговор
    е тоя бузио бре? От де го изк0пахте? Е га ти и шопара. Тоя може ли да пише, или само срича? Сигурно името си пише с главни, печатни букви.
  • 8 Шердан Българов

    6 11 Отговор
    Края на войната минава през СМЪРТТА НА ПУТИН И КРЕМЪЛСКАТА ХАЙКА!
  • 9 УСА боклук

    6 0 Отговор
    Русия се готви за ре контра настъпление
  • 10 ТОЧНО

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Много хора бъркат":

    Щадяща война, много правилно.
    Каква война е щом инфраструктурата не е засегната, едва сега писаха, че се чувствало липса на питейна вода
  • 11 Смея се

    0 1 Отговор
    Когато някой от чалгарите се изказва.Тези хора имат компетенции камо да се кланят на главния чалгар и да стават за посмещище.

    Коментиран от #13

  • 12 Аргументиран

    1 1 Отговор
    Гърдев е доказан експерт и то от високо ниво! Поне от 5 год.е постоянно канен в медиите. Имаше и авторска колонка в Труд. Жалко ,че не пише, следях анализите му.. Бузьо си ти...личи си колко си в час.
  • 13 Н2О

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Смея се":

    Да беше останал трезвен поне до 21 ч., че се виж как пишеш...."посмещище"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.