Last news in Fakti

20 Юни, 2023 15:38 7 966 17

Адвокат Александър Кашъмов пред ФАКТИ: Видно е, че Гешев беше принуден да си тръгне (ВИДЕО)

  • алексадър-
  • кашъмов-
  • адвокат-
  • всс-
  • гешев-
  • сарафов-
  • пленум-
  • избор

Изборът в момента някак не прави легитимен Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор, казва юристът

Адвокат Александър Кашъмов пред ФАКТИ: Видно е, че Гешев беше принуден да си тръгне (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Нека да кажа на първо място, че стъпката да бъде премахнат Иван Гешев като главен прокурор беше много важна, защото тя показа, че самовластието няма място в българската прокуратура. Същевременно е много неприятен знак това, че неговата „дясна ръка“ – Борислав Сарафов, го замени. Това създава неприятният привкус за една чисто персонална промяна, но не и на системата. Считам и призовавам Пленума на ВСС, който ще заседава в четвъртък по инициатива на министъра на правосъдието, да поеме случая в ръце. Защото главен прокурор се избира от Пленума, следователно и неговият заместник и временно изпълняващ длъжността трябва да бъде евентуално избран по този начин. Ние се намираме в прецедент, но смятам, че това е правилният изход от тази ситуация. Изборът в момента някак не прави легитимен Сарафов като изпълняващ длъжността главен прокурор. Това коментира пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Александър Кашъмов.

„Статутът на господин Сарафов е под въпрос и може да бъде атакуван. Това е въпрос, който предстои да се разгърне, ако ВСС не вземе своето сериозно и отговорно решение. Иначе може да има опити решението да се обжалва във Върховния административен съд. Тук е много интересно това, че то може да се прави от хората, които бяха другите кандидати в процедурата. Заместник-главният прокурор госпожа Машева, но имаше и други кандидатури освен господин Сарафов. Тези хора имат пряк интерес да атакуват този избор и да задействат системата така, че тя да вземе решение. Това е смисълът на правовата държава. И аз призовавам тези, които имат възможност, да го пожелаят, защото това са въпроси, чрез които ние - като общество, ще знаем какво и как следва", каза още юристът.

"Истината е, че в момента се отворила една зора, една светлина да започне съдебна реформа и тя не трябва потъпквана от самото си начало. Видно е, че господин Гешев беше принуден да си тръгне и то без да очаква това. А ние - 10 адвокати, призовахме това още при неговия избор. Тази рокада е и сигнал към всеки бъдещ главен прокурор, че това е една позиция, в която те не могат да се чувстват като тирани, като самовластници. Така че промените, сами по себе си, са важни да продължат, защото гражданите чакат справедливост, чакат борба с престъпността, чакат разследвания по високите етажи на властта. Не може хората в „театъра“, които ние гледахме години наред, да се правят, че са част от борбата с престъпността“, добави той.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 7 Отговор
    мвафията махна Гешев станта им неудобен
  • 2 Тома

    7 2 Отговор
    А не бе
  • 3 Сцила и Харибда

    21 1 Отговор
    Главният прокурор не е тиранин, той е слуга на тиранично задкулисие. Геншев не беше принуден да се оттегли, той беше буквално изритан с най-обидния професионален мотив- унижаване на престижа на правосъдието. От хора, от ВСС, които видяхме, че са безнравствени, но и посрествени и екипно доказаха, че са срам за правосъдието и правото с последвалия избор на нещо, което е още по-недостойно...Саморазправата с Гешев не е справедливост, уволнението му не е зора, а начало на нова нощ, ако групата не ревизира решението си и ако те избират новия главен.

    Коментиран от #12

  • 4 Айде, всеки да си гледа работата

    10 3 Отговор
    Адвокатите са в комбина със съда!
    Съдиите и адвокатите да не се набъркват в работата на следователите и прокуратурата!
    Ще бъда удовлетворена, когато започнат да арестуват и осъждат адвокати!
  • 5 Айде бе...

    3 6 Отговор
    Нищо подобно, никой не го е принуждава, а той си тръгна единствено по собствено желание!
  • 6 Красимир Петров

    3 0 Отговор
    Това го знаем всички
  • 7 това

    5 0 Отговор
    телевизионно адвокатче, до кога ще го навирате в очите на хората!?
  • 8 фен

    4 3 Отговор
    Нехомогенната смес от олигархия, посолствоТО и сорчошията съвсем се оплетоха! Вече едната ръка, не знае какво правят другите две! С краха на Украйна, и тук всичко ще рухне! Горкият Тагарев, няма да има на кого да праща помощи...
  • 9 Бай Онзи

    8 1 Отговор
    А този въпросния иван гешев какъв го раздава та да ни нарича братя и сестри ? Този същия който до преди два месеца се смяташе за недосегаем и се подиграваше на същия този "народ" ? И колко хара съсипа в предваритерния без да спечели нито едно дело ? И колко и за колко осъдиха България да праща за гешевската некадърност , но ще плащат "братятя и сестрите"му ??? .....
  • 10 Матей преображенски

    5 1 Отговор
    Сега,напоследък изглежда съмнително дали Гешев е жертва на задкулисни игри,или така е било планирано по начало.За справяне с мафията единствения начин ли е влизане в политиката и оглавяване на лична партия,от фюрерски тип?Не е ли достатъчно да предостави на медиите всички изобличителни материали,вкл. и на ЕП ,на евродепутати,на еврокомисари,прокурори и пр,пък те да се заемат с разследванията и арестите,щом като той си даде отвод и се изсули от съдебната система.След всичко случило се досега ,по никакъв начин не бих гласувал за него и не препоръчвам и на всички,ако не искат да пуснат за него,а да получат пълна подмяна.Бойко го назначи за глав-прок,не забравяйте никога и как си представяте след като е имал блестящата възможност да ги излови като плъхове,той нищо не направи.Предизвика пълно разочарование в аванс,,ако разглеждаме ситуацията в перспектива и уверенията му че ще се бори с мафията.Добре замислено,да гласуват за него 60% ,това са негласуващите напоследък,и да заграби цялата власт,а после какво ще направи,един господ знае.Дори има голяма вероятност да укрепи мафията,да съдейства за милитаризация и ефективно включване във войната срещу Русия.
  • 11 Найстина...

    4 2 Отговор
    Беше важно главния прокурор да си тръгне...и единствената причина...че тръгна срещу политическата и олигархична мафия във българия...
  • 12 Групата си е...

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сцила и Харибда":

    Старата..по скоро трупата...играчите същите..и ни очаква същия цирк игран до сега ...и няма значение лицето което ще бъде избрано за главен прокурор...дали се казва петко..симо ..или както и ще да се казва..ще си бъде същата кукла на конци в техните ръце както предходните главни прокурори..
  • 13 Аха,друг доволен

    2 2 Отговор
    Ние адвокатите призовавахме.....е що,заради клиентелата си,това е нон сенс.Чуваме думи срещу г- н Гешев,доказателства няма.Щото е неудобен и който се опита да възстанови държавата от плячкосването през прехода.А защо в тази справедлива държава всички олигарси и крими с по две коли охрана,нали сме уж бедни,от кого се пазят?А ,да от гл.прокурор.Затова закриха специализирания за да отприщят организираната престъпност и стопират делата на олигарси, върнаха комунистическия ред на местно ниво при обгрижваните фараони,а сега се гласят и без гл.прокурор за да ни управлява Кой,както си беше т.н.мафия и разклонения.Вие сериозно ли?Доволни,жалко,че няма кой вече да пуска СРС- та да сме в час със задкулисие и обвързаности.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ежко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аха,друг доволен":

    Такава е и тезата на Гешев, но истината е малко по-различна!На плитките умове, приказката за "добрият цар" и "лошите боляри" винаги му е харесвала, но деиствителността е друга.
  • 16 Анджело

    2 0 Отговор
    "Конкретно за къщата в Барселона парите от Борисов са минали през фирмата “Тера Тур Сървисиз”, собственост на кипърска офшорка, посочва се в документа от Софийска градска прокуратура, внесен в Парламента. В нея Найденов е директор, а Златев е идентифициран като краен собственик.." Няколко дни след това на Гешев му беше направена абракадабра... даже и не усети болка. Но по внесените документи няма да има разглеждане - гаранция от Сарафов
  • 17 Ейейейей

    0 0 Отговор
    Не мирясват и продължават да рият. Какво друго да очакваш от зурлеста демокрация? Зурла до зурла. Голяма поръчка изпълняват.