Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 15:40 3 789 49

Христо Лафчиев пред ФАКТИ: Когато се разбере, че оставаме без енергия, вече ще е късно (ВИДЕО)

  • христо-
  • лафчиев-
  • енергетика-
  • марици-
  • брюксел-
  • преговори

Нека да излезем и да подкрепим нашите енергетици и миньори, те са наши братя и сестри, които ще ги изхвърлят от работа, казва гостът

Христо Лафчиев пред ФАКТИ: Когато се разбере, че оставаме без енергия, вече ще е късно (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Когато се разбере, че оставаме без енергия, вече ще е късно. Затова нека днес излезем в триъгълника на властта в София, в център на Хасково, в центъра на Стара Загора - ще видите обявите по градове и часове във „Фейсбук“. Нека да излезем и да подкрепим нашите енергетици и миньори, те са наши братя и сестри, които ще ги изхвърлят от работа, както стана със стотици хиляди други български работници. Изхвърлиха ги от работа едни продажни политици. Днешните не се продават, само комисионна взимат, нали така. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ ядреният физик д-р Христо Лафчиев.

„Имаме ясно решение на Народното събрание правителството да отиде и да предоговаря сделката с Брюксел. Усетихте ли обаче, че някой от кабинета е преговарял в Брюксел. Чухте ли, че българското правителство се опитало да предоговори клаузата по сделката. Зелената сделка за България е несправедлива. От България се иска много повече намаляване на емисиите спрямо 1990 година, отколкото от Германия. Защо ние ще намаляваме повече отколкото германците, отколкото французите. Никой не намалява емисии колкото България“, добави гостът.

„Това, което сме изпратили в Брюксел, ние не го виждаме. Ние сме слепи за тези работи и тази част, която най-много интересува обществото. Когато го видим на сайта на Министерски съвет, ще преценим какво те са направили за квотите. Квотите за България трябва да отпаднат, защото ние не дължим квоти. Ние сме си съкратили вредните емисии спрямо това, което е било 1990 година. Ние не дължим каквото и да е никому. Мариците са 44% от енергетиката ни и са чисто българска суровината. Стотици български фирмички се прехранват, че поддържат Мариците. И ако ни затворят със санкции, с граници, с война, с каквото си искате, ние пак ще си ги имаме тези 44% българска енергия. Те са български мощности. Ние губим базови мощности, а говорим за фотоволтаици. Няма фотоволтаици като мине 19,00 часа, а зимата като стане 16, 30 часа“, каза още Лафчиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ретрограден мерКУРий

    17 62 Отговор
    Едно време сигурно така са протестирали и при въвеждането на парния двигател в производството....

    Коментиран от #3, #24

  • 2 От Лаф-чиев само

    21 40 Отговор
    празни лафове!
  • 3 Бмх

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ретрограден мерКУРий":

    А сега какво въведоха, че ще затварят тецовете?
    Простотия по народа, визирам вас неиюуките!

    Коментиран от #4

  • 4 "неиюуките", ти гледаш ли какво си

    7 21 Отговор

    До коментар #3 от "Бмх":

    написал или си на 4 водки?
  • 5 Никой

    34 13 Отговор
    Лафчис , миналата година зимата пак внасяхме ток от вън. Дори на ТЕЦ Варна собственост на хидролога не можаха да запалят кюмюра , въпреки това и дадоха едни 40 милиона лева за студен резерв. Апропо дали ги върнаха ? Моите братя и сестри няма да ми нарушават и ограничават свободното право на придвижване и правене на бизнес. В противен случай не са ми никакви братя и сестри.Значи ми мислят злото. Нищо не казваш за частните фирми на червени олигарси които изкупуват по дългосрочни договори ток от АЕЦ Козлодуй за стотинки и продават за евро на ВЪН. Ех, Лафчис ,лафчис !
  • 6 ИНЖ

    19 37 Отговор
    Русия е най-големият противник на "Зеления преход". 80% от бюджета ѝ са газ, петрол и въглища. И какво ще ги правят, като се разрастне Зелената революция???

    Коментиран от #8, #13

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    55 15 Отговор
    Тотално За 100% Подкрепа на Нашите Енергетици и Миньори.
    🇧🇬За Българската Енергетика, За Българските Суровини, За Българската Ел. Енергия🇧🇬

    Докато не е станало късно.

    Коментиран от #23, #31

  • 8 Бмх

    32 4 Отговор

    До коментар #6 от "ИНЖ":

    Инджинере, кой е направил зелен преход досега? Ама трябва и акъл, а не само титли.

    Коментиран от #18

  • 9 Софийски

    21 24 Отговор
    И без газ останахме, щяхме да измръзнем. Руска мъка, не е лесно да си пАдлога днешни дни.
  • 10 Естествен Интелект

    38 5 Отговор
    Да спрат тецовете за седмица, за да видят гълфоните зелени какво ни готвят след някоя година за постоянно....
  • 11 Край

    38 5 Отговор
    Мариците са само първата стъпка. ЕС иска до 2050 г. нулеви емисии. Топлофикация София приключва. Колите ви приключват. Всичко трябва да е на ток. Обаче продават реакторите на Беляне на Украйна. Луд народ - луда държава. Никой не мисли за утре. Освен ако Киро не е измислил ерпетуум мобиле ама си трае.

    Коментиран от #32

  • 12 Това е професионален протестър!

    9 21 Отговор
    Написах му името в Гугъл - ми той се оказа специалист по всичко! Как да не му повярваш?
  • 13 Пропусна да споменеш

    29 4 Отговор

    До коментар #6 от "ИНЖ":

    САЩ, Китай, Индия, Германия и др. Те въобще не участват в зелената шарлатания. Да не говорим за въглеродния рекет на сороските НПО.
  • 14 незнайко

    4 5 Отговор
    Докато не пуснат в масово производство системата за студен ядрен синтез разработена от Андреа Роси .и ОТКУПЕНА ОТ САЩ и замразена с цел печалба в бъдеще няма да има друга алтернативна енергия .
  • 15 Ггг

    4 19 Отговор
    Когато останем без енергия, ще си внесем на безценица от излишъка на съседите. Нека те се тровят с кюмюр.

    Коментиран от #35

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хейт

    21 3 Отговор
    Ма какво значение има? Нали дотогава днешните управници ще са някъде по островите и ще си харчат откраднатите парички щастливо (по техни собствени думи).
  • 18 Пешо

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бмх":

    Тоя е от онлайн инженерите.
  • 19 Алибаба

    11 2 Отговор
    Не искам да подкрепям Ковачки и сие,произвеждаме Ел енергия и изнасяме евтино и кой печели от това?!някакво подобрение да виждаме от това.може би наистина трябва да стане наистина зле,за да има наистина някаква промяна към добро,защото сега положението може да се нарече АГОНИЯ,макар че имаме ТЕЦ,ВЕЦ ,АЕЦ...
  • 20 Некой си

    25 0 Отговор
    Въпрос:
    Плащат ли емисии Турция, САЩ, Канада, Китай, Австралия, Япония, Русия и Южна Корея?
  • 21 българин

    6 14 Отговор
    Какъв брат си ти, бе братушка, откъде таз енергия да словоблудстваш на тема енергия, нашите братя и сестри искат чист въздух, нормални условия за живот и по-евтин ток, а не да пълнят гушите на шепа мародери и гламавия им слугинаж.

    Коментиран от #22

  • 22 Некой си

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    По-евтин е от 02 до 15 август между 12.30 и 14.15 след обяд.
    През останалото време НЕ Е!
  • 23 ХА ХА

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Отдавна е късно. Началото беше заводите, съсипаха ги, ни вопъл ни стон. АЕЦ Колодуй 1-4 блок, мълчахте. Радвахте се, че са Руски?
  • 24 Ехххххххххх

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ретрограден мерКУРий":

    И при затварянето на заводите и АЕЦ Козлодуй и...АЕЦ Белене....

    Коментиран от #48

  • 25 Само питам

    5 16 Отговор
    Лафчиев винаги е бил мръсна руска подлога е е работил за руските интереси маскирайки ги като "български сунеретитет".
  • 26 мани беги

    3 0 Отговор
    споко ве, имам две газои ламби в мъзътъ и жа ви сфетя
  • 27 Тапа Нар

    13 0 Отговор
    глупакът винаги разбира, когато е късно. А ганио не е просто глупак, той е отчайващ глупак
  • 28 Товарищ

    4 7 Отговор
    Поредния чипиран от 5 G ръси врели некипели. Изобщо на последък всеки е корифей в енергетиката и ръчка не до там умните миньори. И всички са най-умните, а другите са корумпирани балъци. Хайде де.
  • 29 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    7 9 Отговор
    Много пара, и се в свирката! И за къде да строим Белене? Първом, такава централа ще се изплаща като минимум - 40 години. Толкова горе-долу е изплащан Козлодуй. Междувременно, Турция построи Акую! Ромъния има доста мощности на Черна вода. Гърция построи най големия соларен парк на Балканите. И сега частниците в бизнеса изкупуват по евтин ток на моменти от Гърция. Та, на кой ще продава Белене? Но пък, експерта не е заченал оная незначителна тема за няколко червени олигарси които станаха Крезове покрай Козлодуй и износа на евтин ток от Атомната докато ние плащаме скъпия от соларките. Сигурно е "забравил". А за човека "атомна енергетика" Боги Манчев даже не си и "спомняме". Важно е обаче да бичим кюмюра до 2100! Нищо, че ще плащаме квоти докато се пръснем. Апропо, как е Ковачки дето изтрови Гълъбово? Някой задължи ли го вече да сложи пречистватели или напротив? Хайде и за него да поплачем малко? Нали и той е "базова мощност"?

    Коментиран от #30, #36

  • 30 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Пардон, Румъния извинявам се!
  • 31 Нерон

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    То вече стана късно. Пожарите и наводненията започнаха да бастисват хора. А тъпите по магистгралата ги е страх, че може да се наложи да се преквалифицарат. Как така ще ги карат да учат нещо ново. По-добре вечно да им дишаме боклуците. Толкова хора се занишмават с енергетиката на страната, че е абсурд да останем на студено. Да свикват с мисълта , че въгледобива е със затихващи функции. Така ритаха и тютюнопроизводителите, пък намериха какво да отглеждат. И те искаха всички по земята да пропушат за да не им се разваля поминъка. Пък можело. А тия дето отглеждат опиумен мак и марихуана в Латинска Америка също останаха без работа. Да блокират магистрали някъде ?

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Нерон":

    Гърция също имаше въгледобив. Доста голям. И там бяха заети около... 1 000 човека. Тук само чистачките и портиерите в енергетиката са повече.
  • 34 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    1 1 Отговор
    Мда, пичовете ме хейтят обаче аргументи срещу казаното не дават. Кофти! Хейт заради хейта - доста е маргинарно!
  • 35 Статистик

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ггг":

    Ще вземеш на Марко чадъра. В момента сичкото ни съсед внася ток от нас, щото не им стига!!
  • 36 Бок Лук

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    знаеш ли по какво най-добре се познава глупакът? Той много добре ще ти обясни защо всичко е невъзможно и по-добре да си седиш на дивана и да не правиш нищо

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Бок Лук":

    Мне, глупакът се познава по това, че няма аргументи но налита на другите. Глупакът не знае как, но е сигурен, че не е така. Аз написах аргументите си, и мога да ги докажа. Прочети ти какво си написал и пак опитай!
  • 38 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    10 5 Отговор

    До коментар #36 от "Бок Лук":

    Разбира се, някои глупаци мечтаят за вечната ни зависимост от Русия! Проста връзка - руски реактори, руско гориво, руски хвостохранилища - значи, руска верижка. Но пък звучи по добре когато го наречеш "да правиш нещо"! Все пак, подскажи ми след примерно 10 години - от които пет-шест ще минат в строеж на АЕЦ - къде освен тук ще продаваш? Защото в цената на тока ще се добави в бъдните 40 години и цената на новия ни АЕЦ. Вероятно, нито ти нито аз ще доживеем "евтиния" ток от него. Този АЕЦ трябваше да се случи преди 20 години. Обаче тогава едни тлъсти червени енергийни акули ловяха тлъсти шарани в атомните гьолове. Сега - късно е либе за китка. Тоя гейм го приключихме.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Татко Барва

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    клишета клишета клишета. Ти си човек клише, само заемаш място в природата

    Коментиран от #44

  • 41 Кът си, Вапцаров

    5 3 Отговор
    зарежи енергията, ние без държава оставаме, но на ганю са му по-важни гъбите
  • 42 Пат ла Джани

    4 3 Отговор
    нация от глупаци неминуемо е обречена на изчезване. Ако не бяха турците и комунистите да ни водят като овце, отдавна нямаше да ни има
  • 43 куку

    8 1 Отговор
    8г при тройната коалиция - потънаха милиарди в една дупка , Русия на осъди и сандъци с тенеке. Нито 1 енергетик не протестира тогава
  • 44 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Татко Барва":

    Само толкова ли "Тате"? Някой друг аргумент? Няма! Изглежда, като да си описал себе си в поста си! Клише! Хайде, обори ме - но с някой факт или нещо дето е обществено известно. Но, не можеш. Защото не ти стига интелект. Ти си като оня бозайник от експеримента на Сеченов - виждаш нещо написано което не е в "твоя калъп" и започваш да плюеш. Защо плюеш и ти не знаеш. Защото така си възпитан. Сори пич, ама не ставаш.

    Коментиран от #46

  • 45 ЖЕКО

    3 2 Отговор
    НЕКА ЕНЕРГИТИЦИТЕ СПРАТ ЦЕНТРАЛИТЕ ЗА ДА СЕ ВИДИ КАКВО НИ ОЧАКВА
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.