Last news in Fakti

7 Март, 2024 15:17 3 722 10

Георги Тодоров пред ФАКТИ: В Синода си правят частично самоубийство (ВИДЕО)

  • георги-
  • тодоров-
  • синод-
  • църква-
  • наредба

Митрополитите трябва да разберат, че тази Наредба е грешка и трябва да си го признаят, казва богословът

Георги Тодоров пред ФАКТИ: В Синода си правят частично самоубийство (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Светият синод касира епархийския избор от 18 февруари в Сливен, на който бяха избрани двама епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит. В съобщението от Българската патриаршия се казва, че Светият синод в пълен състав под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий е взел решението заради постъпили жалби. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските избиратели. Тогава в Сливен гласуваха 42-ма избиратели от седемте духовни околии - за общо десет епископи от БПЦ.

„Има много важен аспект на целия проблем в Светия синод и Българската православна църка (БПЦ). Досега бяха изтъкнати нередностите около избора и какви са хората, взели решение за Наредбата, по която се провеждат вече изборите. Това, на което по-малко му се обърна внимание, е, че всички тези действия на Синода са следствие на решението на едно ситуативно мнозинство. В един момент едно мнозинство така е решило, а това е решението за тази злополучна Наредба. Това е е антисинодално, то е против народа и така нататък, то противоуставно. Това ясно се доказа от юристи и от канонисти. Това е противосинодално решение и фактически в Синода си правят частично самоубийство. Какво следва - може да се влезе в една такава спирала от катастрофални решения“, обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Георги Тодоров, художник и богослов.

„Това, което се случва в Синода, е за разпределение на властта в бъдеще. Сега всички други измерения в голямото духовно измерение имат един единствен враг и този враг използва всички наши слабости - на един предлага страсти, на друг сребролюбие, на трети друго… И така всеки се превръща в бюлетина, с която гласоподаваме за Лукавия. А после той той започва да командва чрез страстите, чрез амбициите. Как се въздейства – единият начин е чрез съблазън, а другият начин е с уплаха. Митрополитите трябва да разберат, че тази Наредба е грешка и трябва да си го признаят. И когато оправят нещата, всичко ще си тръгне пак нормално“, добави Георги Тодоров.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    8 10 Отговор
    В сидода са наредени ченге поп ченге поп

    Коментиран от #2

  • 2 Всъщност

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Няма религия , чието ръководство да не се командва от службите . Ватикана и ЦРУ са най-яркия пример . Да не говорим , че и "вселенския" турски грък от Истанбул прескача до Вашингтон за инструкции .

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наси и тпнгрт

    2 2 Отговор
    частично самоубийство, а. От напъни да оригиналничи ще се самоубие. Частично.
  • 6 Кой си ти

    2 2 Отговор
    че да казваш какво да прави Светия синод ?
  • 7 Този грък бе докаран от САЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Всъщност":

    Предишният го затвориха под домашен арест цереушниците в Швейцария и го ликвидираха
  • 8 Българин

    0 4 Отговор
    Всички служители на Синода са собственост на ДпС. А г-н почетния председател е достатъчно мъдър и ще си каже решаващата дума, кой трябва да служи на ДпС в Сливенска епархия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.