Last news in Fakti

27 Декември, 2014 15:45 1 685 2

Ватикана обвини активистка на ФЕМЕН в обида и кражба

  • фемен-
  • ватикана-
  • обида-
  • кражба-
  • яна жданова-
  • бебето исус-
  • украинска гражданка

Украинката Яна Жданова поругала статуя на бебето Исус от площад Свети Петър

Ватикана обвини активистка на ФЕМЕН в обида и кражба - 1
Снимки: АП/БТА

Властите във Ватикана арестуваха активистка на ФЕМЕН, която се разсъблече на римския площад „Свети Петър“, и я обвиниха в дискредитиране на религията, непристойно поведение на обществено място и кражба, съобщи „Ройтерс“.

Представителят на Светия престол отец Федерико Ломбарди обясни, че украинската гражданка Яна Жданова се намира в ареста, където очаква да бъде съдена (вкл. и за опит за кражба на статуйката). По думите му, нейните действия са оскърбили религиозните чувства на много хора. Той напомни, че активистки на движението многократно и умишлено са нарушавали правото на вярващите на уважение към религиозните им чувства.

След рождественското послание на папа Франциск на 25 декември на площад „Свети Петър“ полуголата Жданова проби огражденията и грабна фигурката на бебето Исус, поставена до коледната елха. Момичето, на чиито гърди с черна боя бе изписано „Бог е жена“, я вдигна над главата си и започна да скандира феминистки лозунги, при което последва задържане от страна на охранителите на Ватикана. Те предадоха нарушителката на полицията.

Акция, както се обяснява на официалния сайт на ФЕМЕН, е била в рамките на антиклерикалната кампания „Избиване на младенците“, насочена срещу „многовековната позиция на Ватикана по отношение на правата на жените и тяхната детеродна функция“.

По-рано, на 14 ноември няколко активистки на движението също протестираха на папския площад срещу изявлението на папа Франциск в Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миседниш накура

    0 2 Отговор
    само вижте физиономиите-100% ченгето е вътре в нея вече ;)

    Коментиран от #2

  • 2 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "миседниш накура":

    А бели мишки в главата ти /колкото от три лаборатории на НАСА/...?
Новини по държави: