Last news in Fakti

10 Януари, 2015 17:09 1 611 0

Радикален проповедник контактувал с един от братята терористи в Париж

  • шарли ебдо-
  • терористи-
  • контактувал-
  • абу хамза
Радикален проповедник контактувал с един от братята терористи в Париж - 1
Снимка: АП/БТА

Радикалният проповедник Абу Хамза, който вчера получи доживотна присъда в Ню Йорк, е имал връзки с един от братята-терористи в Париж, съобщи БНР в кореспонденция от Лондон.

Роденият в Египет Абу Хамза, който през 1997 година става  главен имам в джамията в лондонския Финсбъри парк, е смятан за главен подбудител на терористи като Закариас Мусауи, един от пилотите в атентата през септември 2001 година в Америка, и Сидик Хан, който се взриви в Лондон на 7 юли 2005 година. Според съобщения в медиите, британските сили за сигурност разследват възможна британска връзка при нападението срещу „Шарли Ебдо”, след като стана известно, че един от атентаторите - Шериф Куаши , е бил последовател на Джамел Бегал – висша фигура в Ал-Кайда и помощник на Абу Хамза в лондонската джамия в края на 90-те години. Известният с проповедите си, насаждащи религиозна омраза, Абу Хамза бе признат за виновен по всички повдигнати му 11 обвинения в тероризъм. 

„Индипендънт” съобщи, че клонът на „Ал-Кайда” в Йемен официално е признал, че е организирал последните терористични нападения във Франция и предупреждава Запада, че ще последват нови атаки. Засилено присъствие на полицията и специални части се наблюдава по основните транспортни терминали, които по принцип са най-уязвими за евентуални терористични нападения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА