Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 10:16, обновена 3 Февруари, 2015 11:05 1 587 0

Тежки наводнения на Балканите (Обновена)

  • наводнения-
  • проливни дъждове-
  • македония-
  • албания-
  • гърция

Македония, Албания и Гърция също пострадаха от проливните дъждове

Проливните дъждове през последните дни доведоха до тежки наводнения не само у нас, но и в Гърция, Албания и Македония.

Войници бяха ангажирани да помогнат в операциите за спасяване на граждани и за заздравяване на насипите край придошлите реки, които започнаха да преливат, съобщава Евронюз.

Извънредно положение бе въведено в по-голяма част от Източна Македония и части от Северна и Централна Гърция.

Както Факти.бг вече съобщи, наводненията унищожиха известния каменен мост Плака, построен през 1866 г. от майстор Костас Бекас - един от най-големите единични сводести каменни мостове в Европа. Засега няма информация за жертви.

Възстановяването на съоръжението ще започне след като придошлите води на реката се оттекат.

Президентът на водещия в Гърция производител на брашно Loulis Mills – Никос Лулис обяви пред телевизия „Мега“, че неговото семейство ще поеме част от възстановяването на историческия мост. Никос Лулис заяви, че това е жест и изпълнение на дълг, защото бизнесът на фамилията е започнал от Епир, където се намира разрушения мост.

Гръцкото правителство е изпратило чиновници в засегнатите от лошото време в централна и северна Гърция.

Заместник-министърът на инфраструктурата, транспорта и телекомуникациите Христос Спирцис продължава в засегнатите райони в Епир и Евритания, където беше обявено извънредно положение.

Властите обявиха, че 60% от инфраструктурата на Епир е повредена, засегнатите са много ферми, домове и предприятия от придошлите реки.

Властите в северозападния гръцки град Янина наблюдават водите на близкото езеро Памвотида, чието ниво се повиши до критичното ниво. По-сериозно е положението в Теспротия и Превеца, където местните езера преляха, причинявайки големи щети. В Евритания и Фокида хиляди хектари земеделска земя са наводнени, а свлачища принудиха властите да предприемат евакуация на жителите.

Спасителни операции продължават в град Клепа в Нафпактия, където скали затвориха ключови пътища.

През уикенда ураганен вятър отнесе покрива от 600 кв. м. на гимназията в Северна Гърция. За щастие при инцидента нямаше ранени или пострадали.

В Албания, спасителните служби и военни хеликоптери се притекоха на помощ в едно село след като река, която се влива от Гърция в Албания (известна в Гърция каоАос, а в Албания като Вьоса) преля през уикенда, съобщава Войс оф Америка.

Близо до защитения от ЮНЕСКО град Берат в Централна Албания хванати в капан от наводненията граждани се обадиха на телевизията с молба за помощ.

В Македония кризисните щабове призоваха жителите на пострадалите райони да се присъединят към усилията на армията и местните власти да укрепят бреговете на придошлите реки.

Най-много е пострадал районът на Щип на 90 километра от столицата Скопие, където нивото на река Брегалница е достигнало близо 2 метра.

Според метеоролозите проливните дъждове се очаква да продължат и през тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА