Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 09:38 1 133 7

НАТО решава за новите командни центрове

  • нато-
  • алианс-
  • нови-
  • командни-
  • центрове

Среща на военните министри на Алианса в Брюксел

НАТО решава за новите командни центрове - 1
Снимка: АП/БТА

Планираният команден център на НАТО в София, ще е ключов за новата отбранителната стратегия на Алианса. Това става ясно от предварителна информация за днешната среща на министрите на отбраната на страните от военния пакт в Брюксел, предаде БНТ.

Новата отбранителна стратегия на НАТО предвижда създаване на обособени командно-контролни центрове в шест държави – България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Алиансът преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Новият подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Целта на планираните центрове е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Тези своеобразни щабове също така ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Полша.

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но според ръководството на Алианса, капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет.

На предстоящата днес министерска среща ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават също Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Говорителят на НАТО, Оана Лунджеску увери, че всички действия на Алианса са с отбранителен характер. По нейни думи крайната цел е да бъде създадена готовност за действие срещу заплахи от всяка посока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Свилен

    2 1 Отговор
    "...създаване на обособени командно-контролни центрове в шест държави – България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония."
    Срещу кого ли ще са насочени - познай от първи път - Ru-ss-i-a.
    ? ? ? A някой да се с съобразил с настроенията на българския народ... Зле ще свърши това, ако продължават да ни водят за носа, хора!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 mdaaa

    2 1 Отговор
    За съжаление още една руска ракета ще бъде насочена към България...
  • 3 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Свилен":

    Наистина никой не ни пита. Ще се получи както през 2-рата световна война. Ние не нападаме никого. От кого да се отбраняваме тогава. ЕС си прави кордон това е ясно и на първолаците. С БЪЛГАРИЯ Е СВЪРШЕНО. Лафа за парите всички го знаем.
  • 4 европеец

    2 1 Отговор
    Нато създава военен конфликт, а след това усилва границите си.... за да се опази от създадения конфликт! логика желязна! как трябва да реагира Русия според вас? да стои и да гледа как към границите й събират наступателни войски?
  • 5 Дошo

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Свилен":

    Разбира се, че се е съобразил някой!Българите не искат да са в кочината на Русия!

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дошo":

    А сега в коя кочина си бе айнщайн. Не виждаш ли че в европа не ни искат и само смучат изнасят и разрушават.

    На такъв хал ще сме докато държавата се управлява от тикви деформатори и дпс подкрепяно от капацитети като теб.
  • 7 българин

    0 0 Отговор
    бай хой не ставай смешен хващай влака за сибир там е твоето щастие ние българите сме си в европа и поддържаме европейските ценности и политика а не комунистически режими на азиатски диктатури и политики
Новини по държави: