Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 21:09 2 338 2

СИРИЗА все пак склони на компромис

  • гърция-
  • програма-
  • фалит

Ако Гърция се откаже от мерките за икономии, които кредиторите и наложиха, ще спре текущата спасителна програма

Гърция ще внесе в четвъртък искане за половин годишно продължаване на финансовото й споразумение с кредиторите, съобщава АП.

Радикалното правителство в Атина на СИРИЗА обаче прави разлика между удължаване срока на споразумението за европейските заеми, което изтича идната седмица, от придружаващото го споразумение за драстични мерки на икономии и непопулярни реформи.

Това е отговорът на гръцкото правителство, следа като в понеделник председателят на Еврогрупата постави ултиматум на Атина до петък да отправи официално искане за продължаване на финансовата подкрепа.

Съдбата на гръцката спасителна програма продължава да бъде неясна. Правителството на премиера Алексис Ципрас се надява да успее да удължи европейското финансиране с няколко месеца, през които да се намери трайно решение на кризата.

Ако Гърция се откаже от мерките за икономии, които кредиторите и наложиха, ще спре текущата спасителна програма и Атина ще загуби последния транш от нея, както и значителна сума от Международния валутен фонд (МВФ).

През 2015 г. Гърция трябва да направи две големи плащания на задължения по облигации към Европейската централна банка (ЕЦБ). Всичко това се случва и на фона на рекорден спад в данъчните постъпления в хазната и отлив на капитали от банките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    още 6 месеца спокоиствие и за българите в гърция както и за тези от приграничните райони,но все пак внимаваите с парите в гръцки банки!
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Поредната с.р.д.Корифеи на простотията, неграмотността и безсрамието, само един д....л след толкова намеци продължава да изписва с малка буква имената на държави , и този човек дава съвет и прави анализи.Киро стегни редиците,че от Американското посолство ще ви резнат заплатата.