Last news in Fakti

21 Февруари, 2015 10:51 1 587 1

Дисциплинират новите управляващи в Атина

  • гърция-
  • ес-
  • дисциплинират-
  • новите управляващи

Споразумението, постигнато снощи, може да се разпадне още в понеделник

Дисциплинират новите управляващи в Атина - 1
Снимка: АП/БТА

Ако въобще можем да говорим за допирни точки, те бяха намерени там, където се очакваше и където искаха да ги видят тези, които дават парите.

Това обобщение на снощните преговори в Брюксел между финансовия министър на Гърция и министрите от Еврогрупата направи кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева за предаването "Събота 150".

Това, което имаме от тази нощ, е едно принципно споразумение, което още не е влязло в сила и което би трябвало да покаже на популисткото правителство на Гръция, а впрочем и на всички, които в последните седмици и месеци се прехласваха по неговата твърдост, достойнство, твърд тон и т.н., че с основните кредитори не може да се говори така, както се говори с мегафоните по площадите. Можем да кажем, че новите управляващи в Атина бяха подложени на своеобразна дисциплинираща процедура, с цел да научат докъде могат да стигнат.

Гръцкото правителство дойде на власт с обещание да спре сегашната спасителна програма, да изгони т.нар. „тройка“ и да сключи ново споразумение с кредиторите без мерки за икономии. Вместо това, те бяха притиснати да молят писмено за удължаване на същата тази програма с 6 месеца, а получиха 4, припомни Чепишева.

По взаимно съгласие термитът „тройка“ вече няма да се използва за ЕК, МВФ и ЕЦБ. Новият термин ще е „институциите“, което е и единствената победа на Янис Варуфакис. Министърът на финансите на Гърция определи преговорите  като голям успех.

Варуфакис все пак получи възможност да маневрира и да използва различни мерки, за да постигне заложените фискални цели.

„Новината“, че на Гърция не са наложени нови ограничителни мерки, обаче е популистка такава, защото никога не е ставало дума за такива мерки, припомни журналистът. Старите мерки обаче остават в пълен обем и се очаква да бъдат прилагани стриктно.

Сегашната спасителна програма за Гърция изтича на 28-и февруари. Споразумението, постигнато снощи, може да се разпадне още в понеделник, ако например списъка с реформи, които Атина трябва да предложи в името на финансовата и икономическата стабилност, не бъде одобрен.

Независимо какво се случва в тези 4 месеца, гръцката страна ще продължи да поставя въпроса какво се случва оттам нататък и да настоява за ново споразумение при нови условия, което да може да отчете като победа и изпълнени предизборни обещания, коментира Чепишева, която не очаква промяна на подхода на европейските кредитори към Атина след този срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината боли

    1 0 Отговор
    Дисциплинират новите управляващи в Атина!?
    Кой ги мъдри тези глупости?
    Това, че България с всичко е съгласна и ням достонство да си защити интересите не означава, е висички останали се кланят и просят подаяние!
    Мозък у тенджурата имате ли?
    Престанете да се кланяте, изправете глава най-после!
    Дуп....ци!
Новини по държави: